Aldrig før har det været så varmt i Arktis

Aldrig før har det været så varmt i Arktis

Foruroligende rekord: Det er varmere i Arktis end i Europa

Temperaturerne på Nordpolen er 50 grader varmere end normalt på denne årstid.

Det har længe været kendt, at det arktiske klima er under forandring, men dette er alligevel foruroligende nyt.

Mens den sibiriske kulde har ramt os i Danmark og det meste af Europa, har de aldrig haft det varmere i Arktis før - temeperaturerne er ligefrem højere deroppe.

I februar er der blevet målt 1,7 grader i Arktis, hvilket er 50 grader varmere, end hvad der plejer at være på dette tidspunkt. Faktisk bliver det ikke engang så varmt i sommermånederne i området ved Nordpolen.

De nye tal kommer fra Global Forecast System (GFS), der er en computermodel for Jordens vejr og klima. 

Selv om at der er en chance for, at modellen viser de forkerte tal, har uafhængige målinger bekræftet, at temperaturen i Arktis ligger omkring frysepunktet, skriver Washington Post.

Det betyder, at isen allerede er begyndt at smelte. Dette er særligt alarmerende, fordi vintermånederne er her, hvor Arktis skaber sin is - og isen er i forvejen rekordlav.

Foto: Getty Images

Hvad forårsager den unormale opvarmning?

Forskere mener, at det blandt andet skyldes manglen på netop arktisk havis. Havet er mindre isoleret fra atmosfæren uden den normale havis, og det gør, at varmere havvande varmer op i atmosfæren og skaber højere temperaturer.

LÆS OGSÅ: DiCaprio i ny stor donation: Leo giver millioner til Harveys ofre

LÆS OGSÅ: Dyrene her ser ud som om de er helt klar til at smide verdens sejeste album på gaden

LÆS OGSÅ: Dansker jagter uvejr på størrelse med Fyn: ”Det er ikke noget perverst ønske om død og ødelæggelse eller adrenalinkick”