Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Game of Thrones

Foto: Getty Images Dark Hedges.

Her kan du opleve virkelighedens 'Game of Thrones'-locations

’Game of Thrones’ er langt fra kun blevet til i et filmstudie. Serien er optaget i otte forskellige lande, og især Nordirland har lagt jord til en række bjergtagende og flotte scener. Teis Jeppe Gørtz viser vej til seks unikke ’Game of Thrones’-locations.

533623996_1280x720.jpg

Dark Hedges

En kort passage på den mere end 3.000 kilometer lange Kingsroad, der forbinder Castle Black og King’s Landing, eksisterer i virkeligheden. Alléen Dark Hedges nord for Belfast ser helt eventyrlig ud med sammensnørede bøgetræer, der vikler sig ind og ud af hinandens grene. Selv den ringeste amatørfotograf er her garanteret et godt skud med sit kamera eller sin iPhone.

Det var den kongelige slægt Stuart, der oprindelig plantede bøgetræerne i det 18. århundrede for at imponere besøgende på herregården Gracehill House. Dark Hedges er i dag kendt som et af de mest fotograferede naturfænomener i Nordirland, og stedet er blevet en populær turist-attraktion – ikke kun for ’Game of Thrones’-fans.

Alléen bliver brugt som location i første afsnit af anden sæson i serien, da Arya Stark flygter fra King’s Landing efter sin fars henrettelse. Forklædt som dreng rejser hun ud på den lange rejse mod nord bag på en hestevogn sammen med Yoren, Gendry og Hot Pie, alle nye rekrutter til Night’s Watch.

Winterfell.jpg

Castle Ward

Nordens konge, Jon Snow, og resten af Stark-familien stammer fra Winterfell, der har husmottoet ’Winter is Coming’. I det blodige slag Battle of the Bastards i sjette sæson tilbage-erobrede de slottet fra Ramsay Bolton, hvilket ikke var sket uden hjælp fra Lord Petyr Baelish og ridderne fra Vale of Arryn på slagmarken.

Winterfell ligger i ’Game of Thrones’ i midten af Norden og ved siden af Kingsroad, der går fra The Wall til hovedstaden i de syv kongeriger, King’s Landing. I virkelighedens verden ligger Winterfell syd for Belfast. Det er nemlig 1600-tals-borgen Castle Ward, der bruges som Stark-familiens hjem. Når man står foran Castle Ward, så er den dog slet ikke så stor, som den fremstår i serien – og oveni det ser den medtaget ud. Holdet bag produktionen har da også brugt både green screens og computeranimation for at skabe Winterfell oven på de eksisterende bygninger.

Som besøgende på Castle Ward får du mulighed for at iføre dig ’Game of Thrones’-kostumer og lære at skyde med bue og pil – præcis dér, hvor Robb og Bran Stark øvede sig. Du kan spise middelaldermad fra serien og møde de rigtige hunde, som blev brugt som Starks ulveunger. Og du kan se tårnet, hvorfra Jaime Lannister kaster Bran ud.

I området omkring borgen er der desuden gode mountainbikespor, og du kan cykle forbi endnu flere locations, blandt andet det træ, hvor Brienne of Tarth og Jaime Lannister opdager de tre piger, der er blevet hængt i en gren i anden sæson.

caveny.jpg

Cushendun

Kan du huske scenen, hvor den rødhårede heks Melisandre føder skyggemonstret i en grotte? Scenen er ikke optaget i et filmstudie, som man måske ellers skulle forvente, men i en grotte i den nordirske kystby Cushendun.

Da Stannis Baratheon i sæson to fejler i sit forsøg på at få broren Renly Baratheon til at acceptere ham som den sande konge, får han Davos Seaworth til at smugle Melisandre i land i en bugt beliggende ved Renlys lejr. Inde i grotten ser Davos til sin rædsel heksen føde et skyggemonster, der i sidste ende dræber Renly.

Grotten i Cushendun er klam og kold i virkeligheden, og bevæger du dig uden for grotten, kan du sagtens genkende den lille bugt, som Davos Seaworth og Melisandre ror ind i.

Ballintoy Habour.jpg

Ballintoy

Du kan også selv komme ud at sejle i Westeros-universet. Der bliver arrangeret ’Game of Thrones’-sejlture for turister, hvor du blandt andet ser den fiktive Lordsport Harbour. Det er i denne havn, at Theon Greyjoy i sæson to bliver budt velkommen hjem til The Iron Islands, efter han som barn var blevet taget som gidsel af Stark-familien.

Havnen hedder rigtigt Ballintoy Harbour og ligger så nordligt, som du overhovedet kan komme i Nordirland. Når du står i Ballintoy Harbour og kigger rundt, mødes virkeligheden og fiktionen nærmest 1:1.

På sejlturen kommer du også forbi den strand, hvor Theon bliver døbt, og hvor piraten Salladhor Saan lover sin støtte til Stannis Baratheon. Ydermere sejler du forbi det sted, hvor Brienne of Tarth besejrer Loras Tyrell i en duel, som giver Brienne en plads i Renly Baratheons kongehær.

Tollymore Forest Park.jpg

Tollymore Forest Park

Her begyndte det hele. Åbningen på første sæson, hvor en mand fra Night’s Watch rider ind i kredsen af zombieagtige White Walkers, er filmet i en lysning i Tollymore Forest Park. Det kræver dog en smule fantasi at genkende locationen, når man står der. Lysningen i skoven blev under filmoptagelserne hjulpet på vej af en massiv lyssætning. Den kunstige sne er også væk, men den er god nok. Scenen blev til her i Tollymore Forest Park.

Nordirlands første statsejede skov ligger ved den lille by Bryansford en times kørsel i bil fra Belfast. Skoven er blevet benyttet som location i serien i flere omgange. Det var også her, at Stark-familien ved et lille vandløb fandt nogle ulveunger, der efterfølgende blev Robb og Brans totemdyr og trofaste følgesvende.

Du kan i Tollymore Forest Park drage ud på flere forskellige guidede ture – eller du kan vælge at hoppe på mountainbiken og gå på opdagelse på egen hånd.

Inch Abbey.jpg

Inch Abbey

Ikke langt fra Castle Ward finder du ruinerne af middelalderklostret Inch Abbey, der ligger i smukke omgivelser ved floden Quoile med fjern udsigt til Down Cathedral i Downpatrick.

Det er her, at Robb Stark og hans folk slår lejr efter at have vundet slaget om Whispering Wood og har taget Jaime Lannister som gidsel i det sidste afsnit af første sæson.

Det er samtidig her, at Robb kort efter får overleveret nyheden om, at hans far, Ned Stark, er blevet henrettet i King’s Landing af Joffrey Baratheon.

Inden Robb drager i krig for at hævne drabet og forlader lejren ved Inch Abbey, bliver han udråbt som Ned Starks arvtager med hærens enstemmige råb:

’KING OF THE NORTH!’

Euromans var inviteret til Nordirland af Tourism Ireland.