Bill Gates Breakthrough Energy Ventures fund
Foto: Getty Images Bill Gates

Bill Gates Breakthrough Energy Ventures fund

Bill Gates investerer en milliard dollars i at bekæmpe klimaforandringerne

Det er god stil.

Det siges, at Bill Gates tjener 232 dollars i sekundet. Så der er rigeligt at tage af. Og nu skyder han en del af det i form af en milliard amerikanske dollars efter ’Breakthrough Energy Ventures’ (BEV), som er en fond, der skal investere i at udvikle ny energiteknologi.

”Vi er åbne for alt, der fører til billig, ren og pålidelig energi,” siger Bill Gates til nyheds-sitet Quartz.

Netop ren energi er omdrejningspunktet for fonden, der vil investere i teknologier, der reducerer udslippet af drivhusgasser inden for en række forskellige industrier, blandt andre elektricitet og opbevaring, transport industrielle processer, landbrug og energisystemers effektivitet. Det er især sol- og vindenergi, fonden vil investere i.

Fondens arbejde skal strække sig over en 20 år lang periode, og allerede i det nye år vil de begynde at investere i at udvikle nye energiformer. Bill Gates vil altså selv spæde en milliard dollars til foretagendet, og det er ikke første gang, han kaster sin kapital efter energiprojekter.  

Det er altså ikke kun Leonardo DiCaprio, der bruger sin position som velhaver og kendt ansigt til at gøre opmærksom på en ekstremt vigtig sag. Den 61-årige medgrundlægger af Microsoft har også en stor interesse i forskning og investering i energiteknologi og har gennem årene investeret i flere energiteknologi-foretagender. Blandt andet i TerraPower, der er en startup, der specialiserer sig i atomkraftenergi.

Nu er han så bestyrelsesformand i BEV og involverer sig efter sigende meget aktivt i fonden. Ifølge Forbes og Bloomberg er BEV-fondens direktører tilsammen 170 milliarder værd, hvis man ser på deres individuelle rigdom.

Desuden har fonden 20 investorer, og de er alle sammen nogle af de rigeste og mest magtfulde mænd I verden. Listen tæller blandt andre, Amazons Jeff Bezos, Virgins Richard Branson, Bridgewater Associates’ Ray Dalio og African Rainbow Minerals’ Patrice Motsepe.

Det må siges at være et kapitalstærkt netværk, men selvom en milliard dollars lyder af næsten ubegribeligt meget, så lægger Bill Gates vægt på, at det kræver langt mere, hvis billig, ren og pålidelig energi skal blive en realitet i fremtiden. Derfor arbejder han for at trække strategiske partnere såsom energivirksomheder med ind i fonden.

”Det er sådan et stort marked, så værdien af, at du virkelig forsyner kloden med en stor portion af verdens energi, vil være super, super stor,” siger Bill Gates til Quartz.

Gates har desuden været involveret i initiativet ’Mission Innovation’, der er består af EU og 22 andre medlemslande, heriblandt USA. Mission Innovation har en målsætning om at fordoble investeringerne i ren energi over de næste fem år. Men eftersom den amerikanske præsident Donald Trump er blandt dem, der benægter klimaforandringerne, så får den amerikanske deltagelse i Mission Innovation sandsynligvis hårde kår.

”Dialogen med den nye administration afhænger af, om de synes, at energiforskning er vigtigt,” siger Bill Gates.  

LÆS OGSÅ: Se videoen: David Beckham smider tøjet og lægger krop til et vigtigt budskab

LÆS OGSÅ: Helt skidt har det heller ikke været: Her er 18 gode ting der skete i 2016

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Kvalitetstid med fædre giver lykkeligere børn