”Hvis du er mellemleder, kan du jo i dag få råd til en dyr bil, så blandt de superrige tæller det ikke. Nej, så skal du købe en fodboldklub eller et vinslot” scroll-down

Forbandet rigdom?

De rigeste mennesker i Danmark sidder på en stigende del af landets samlede indtægter. Men hvorfor skilter de færreste af dem med deres rigdom? Og kan man være rig på enten den rigtige eller den forkerte måde? Kristian Lauritzen er gået ombord i dyre biler og privatfly i jagten på svaret på, hvordan de superrige herhjemme – i Holte, ved Vejle Fjord og i Gug Alper i Nordjylland – ser på deres egen position i samfundet.

Af Kristian Lauritzen
Foto: Jonas Pryner Andersen
Samfund Euroman

RIGE MENNESKER SIGES OFTE at have næse for at udnytte muligheder, der gavner dem. Måske gælder den veludviklede sans også for at fornemme, om en situation ikke gavner dem.

”Der er ingen upside,” sagde en unavngiven velhaver, da jeg ringede og spurgte, om han ville medvirke i en artikel om samfundets syn på rigdom. Han ville vældigt gerne interviewes, bare så længe emnet var et andet.

Samme svar lød fra en anden rigmand, jeg kontaktede. Siden indløb et ekko af afvisninger fra en række andre af landets superrige via deres pressefolk.

Danfoss-ejeren Jørgen Mads Clausens ”interesse og engagement ligger et andet sted”, og Bjarne Hessel, direktør i autoforhandleren Ejner Hessel, sagde nej tak med den sagnomspundne jantelov som begrundelse.

Andre fortæller, at de har udtjent deres værnepligt i offentlighedens projektørlys, og så er der dem, der har brændt nallerne.

I 2021 udtalte Saxo Bank-ejeren Kim Fournais til Berlingske, at ”rige mennesker i Danmark dæmoniseres” – et interview, der satte gang i en fyrig debat i avisen, men de citater var taget ud af en sammenhæng, og finansmanden havde aldrig haft til hensigt at diskutere rigdom, skrev en pr-chef til mig.

En af de rigmænd, der dog gerne vil stille op, er Peter Forchhammer.

Han har, siger han, været så meget i pressen, at omtale ikke kan få ham til at skælve i fløjlsbukserne.

I 2007 var han nummer 49 på Berlingskes liste over landets 100 rigeste med en anslået formue på 1,6 milliarder kroner. Det var lige før, finanskrisen ramte, og han gik konkurs med et brag og tog den store tur i aviserne.

”Jeg behøver ikke at gemme mig,” siger han, da han samler mig op i sin Tesla.

Peter Forchhammer skylder stadig flere hundrede millioner kroner til kreditorer (han er dog selv næststørste kreditor i boet, vil han gerne have ført til protokol), så han laver for tiden forretninger i sin kones navn, og selvom konens bankbog i dag er væsentligt mindre end Peter Forchhammers ditto i gamle dage, er han ikke ligefrem i byen for at sælge Hus Forbi.

Den 67-årige forretningsmand har et bredt jokersmil, tilbagestrøget, glinsende hår bag de høje tindinger og store solbriller over snuden.

Se, hvad vi ellers skriver om: Penge og Danmark