Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Gaver
Illustration: Martin Jørgensen.

Syv julegaver, der kan blive endnu mere værd

Moden går i ring, og tidligere trends vender tilbage. Det gør det lettere at finde en julegave, der vil stige i værdi over de kommende år, til din bedre halvdel.

En fingerring med en glød, som kun et brugt smykke kan have. En designtaske med patina eller et ur med en historie.

Overvejer du at give din bedre halvdel en unik julegave, der allerede har haft et liv, er der gode muligheder for, at du også kan finde en ting, der vil stige i værdi.

Det vurderer eksperterne hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

”Mode spiller en endnu større rolle end tidligere i forhold til, hvad der stiger og falder i pris, og vi forventer, at moden kun vil få endnu større indflydelse på prissætningen fremover. Det afgørende for priserne er, hvordan folk indretter sig, og hvad de tager på af smykker, tøj og tasker. Derimod betyder det mindre end tidligere, hvad samlerne går op i,” siger Kasper Nielsen, vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Han mener, at du, hvis du vil gøre en rigtig god handel, skal gå efter ting, der grundlæggende er af høj kvalitet. Noget, som er på vej ind i varmen, men som endnu ikke er totalt hot.

”Vi forventer, at når genstanden har en lækker kvalitet, vil den stige i værdi, når moden dikterer det. Kvalitet består, mode forgår, men moden går også i ring,” siger Kasper Nielsen.

Hvis du tør give din kæreste eller din kone en unik, bæredygtig julegave, peger Bruun Rasmussen Kunstauktioner her på syv gaveidéer i alle prisklasser, som auktionshuset samtidig vurderer, vil bevare eller øge sin værdi.

lysestager.jpg

Antikke lysestager

Levende lys er et sikkert hit i indretningen, og kigger du antikt, får du mere kvalitet for pengene end nogensinde. Lige nu betaler du kun en tredjedel af priserne end for et par årtier siden. Et prisniveau, eksperterne hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner forventer, vender tilbage. Går du efter empirestager, der var fremherskende fra slutningen af 1700-tallet til starten af 1800-tallet, får du stager af eksklusive materialer lavet på så højt et håndværksmæssigt og kunstnerisk niveau, at kvaliteten vil bestå. I 1980’erne og 1990’erne var stagerne især efterspurgte i bronze, og den trend forventes at komme igen.

Priseksempel: Et par franske empirestager fra begyndelsen af 1800-tallet. Højde: 31 centimeter.
Hammerslag i 2019: 7.000 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 15-20.000 kroner.

rolex.jpg

Armbåndsure

Kvinder er begyndt at gå med herreure for at få et mere maskulint udtryk. En del Rolex-ure er svære at få lov til at købe fra ny på grund af lavt udbud, stor efterspørgsel og deraf lang ventetid. Rolex Explorer II er dog lidt ugleset, hvorfor dette ur er nemmere at købe, endda til en mere fornuftig pris. Uret er fuldt ud på højde med de populære modeller som Rolex Submariner og GMT Master, så chancen for, at efterspørgslen og priserne på dette ur vil stige, er bestemt til stede.

Priseksempel: Rolex Explorer II, ref. 16570. Chronometer certificeret automatisk værk med dato og sekundær tidvisning. Produceret i 1998.
Hammerslag i 2019: 26.000 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 40.000-50.000 kroner.

Kunst

Både samtidskunsten og værker af kvindelige kunstnere er mere efterspurgte end nogensinde. Køber du et værk, der kombinerer begge dele, får din kone eller kæreste derfor en julegave, der ligger helt i tråd med tiden. Hidtil har repræsentationen af kvindelige kunstnere på museer og på hitlisterne over dyreste værker været lille. Med de nye dogmer i samfundet er investorer, samlere og museer gået i gang med at ændre dette, og der er derfor en klar formodning om, at kvindelig kunst bliver dyrere, end den er lige nu.

Priseksempel: Malene Landgreen: ’Tankegang’. Olie på lærred. 125 x 162 centimeter, uindrammet. Signeret på bagsiden: ’M. Landgreen aug. 1994’.
Hammerslag i 2019: 10.000 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 20.000 kroner.

rimg.jpg

Smykker

En klassisk julegave til din udkårne, men smag er forskellig, og modens luner kan være uforudsigelige over tid. En ting er dog sikkert: Marilyn Monroe levede ikke forgæves, og diamanter vil altid være en kvindes bedste ven. I en økonomisk urolig tid, hvor investorer søger nye steder at placere deres penge, synes diamanter at være det sikre valg. Og hvordan kan du bedre fortælle din kvinde, at du elsker hende, end med en stor diamant?

Priseksempel: Diamant alliancering i 14 karat. Hvidguld prydet med talrige brillantslebne diamanter på i alt cirka 2,28 karat. Farve: H-I. Klarhed: VS-SI. Størrelse: 55
Hammerslag i 2019: 9.000 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 15-20.000 kroner.

Luksus- og vintagetasker

Tasken er for kvinden, hvad armbåndsuret er for manden. Stor efterspørgsel har skabt et enormt marked for eksklusive tasker, der handles for større og større beløb på markedet for vintage. Ud over at en være smuk accessorie, betragter mange også tasken som en investering, og her er det især taskerne fra topbrandet Hermès, der sælges for halve og hele millioner. Også andre klassiske luksusbrands som Louis Vuitton, Chanel, Gucci og Yves Saint Laurent har bevaret deres stærke position i generationer, fordi tilgangen til håndværk og design er kompromisløs.

Priseksempel: Skuldertaske fra Chanel af pastelfarvet tweed med sølvfarvede beslag.
Hammerslag i 2019: 11.000 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 20.000 kroner.

tallerkern.jpg

Spisestel

Mågestellet har i mange år været eksponent for enten dårlig eller kitschet smag. Det rummer dog en unik historie, da det er designet af Fanny Garde, der er en af de væsentligste, kvindelige kunsthåndværkere herhjemme. Hun designede Mågestellet for Bing & Grøndahl i 1890’erne, og det høstede stor anerkendelse i samtiden og i de følgende årtier. Alligevel gik det senere i glemslens crunchmaskine. Lige nu oplever Mågestellet en renæssance hos især yngre kvinder, der ikke har råd til at bruge mange penge på stel. Der er en spirende interesse, og hvis det forløser sig i det etablerede borgerskab, vil det manifestere sig i stigende priser.

Priseksempel: Mågestellet, spisestel med cirka 100 dele.
Hammerslag i 2019: 5.400 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 10-15.000 kroner.

champagne.jpg

Champagne

Lyserød champagne er et sikkert hit, når du vil sætte den perfekte stemning for din udkårne. Begå dog ikke den fejl at tro, at flasken alene kan gøre det. Hun gennemskuer, at gaven er mindst lige så meget til dig selv. Giv den som et supplement, så kan det bare ikke gå galt. Selv om årgang 2011 ikke var den bedste generelt set, og priserne derfor er relativt lave, lykkedes det for nogle huse at lave en god champagne. Louis Roederer var et af dem.

Priseksempel: En flaske Champagne Rosé, Brut, Louis Roederer 2011. Pristine condition.
Hammerslag i 2019: 310 kroner.
Forventet prisniveau inden for 5-10 år: 800-1.200 kroner.