20-årige August Rosenmeier har netop skrevet kontrakt med fodboldklubben PSG. Ikke fordi han er specielt god på grønsværren, men fordi han er en af verdens allerbedste FIFA-spillere. En Esport, der bliver større for hver dag, der går, og som allerede nu kaster rejser, sponsorater og nogle gange millioner af sig.

Vi har mødt den dobbelte verdensmester til en snak om at trykke på de rigtige knapper, spille FIFA på 50. etage, møde Lionel Messi og blive gammel som 20-årig.

 Hvordan ser en normal dag ud for dig?

”Jeg står op hen ad ni-tiden og drikker en kop kaffe. Så bruger jeg lidt tid på sociale medier. Det er vigtigt at pleje det, så Esporten bliver ved med at vokse. Jeg har 32.000 følgere på Facebook og prøver at svare på deres spørgsmål, fx hvilken opstilling, jeg bruger til det og det hold. Ellers lægger jeg en video op med et godt mål eller en ny finte. Så sætter jeg mig ned og spiller FIFA i tre timer. Måden, jeg træner på, er at øve en speciel kampsituation i træningsarenaen og så prøve den mod andre professionelle spillere over nettet. Det foregår i mine forældres stue, hvor jeg har et set-up med en god skærm, en gamer-stol, et kamera og en mikrofon. For en måned eller to siden købte jeg en projektlejlighed, der er ved at blive bygget. Jeg gik ud af gymnasiet i sommer og spiller nu på fuld tid. Bagefter spiller jeg fodbold in real life i B1908, der er i Danmarksserien. Det er vigtigt for mig at komme ud og se andre mennesker og få rørt mig lidt.”

Hvorfor er du bedre end andre?

”Først og fremmest træning. Og så tænker jeg måske et splitsekund eller to hurtigere end så mange andre og kan aflure deres næste træk. Men det største er klart det mentale. Alle kan være gode, når de sidder derhjemme, men når du er til turnering, der sidder 10.000 mennesker og kigger på dig, og det bliver live-streamet, gælder det om at holde hovedet koldt. Der er også hemmelige tricks, meget få spillere kender til. Blandt andet kan man bruge L2 til at holde bedre på bolden. Hvis du laver et boldrul og trykker L1, får din mand et speedboost. Sådan nogle tricks kan være en game changer.”

Hvordan har FIFA ændret sig fra dengang du begyndte?

”Spillet er blevet mere varieret. Tre versioner tilbage var der fx en sikker manøvre ved hjørnespark: Man skulle tage et kort spark, sætte modstanderen af og lægge et lille indlæg ind. I den version af spillet var der altid en spiller ved stolpen, der vandt hovedstødet. Nu er FIFA blevet mere varieret, så der er ikke noget, der virker sikkert hver gang, men mine afslutninger er stort set altid de samme: Skud i det lange hjørne. Den går ind ni ud af ti gange.”

Hvordan forbereder du dig lige inden en kamp?

”Det er vigtigt, at jeg er veludhvilet og frisk. Men jeg drikker ikke kaffen om morgenen inden kamp, for der er ingen grund til, jeg får systemet helt i gang fra morgenstunden. I stedet tager jeg et bad og spiser en sund morgenmad. Lige inden kampen drikker jeg en halv liter vand og hører noget musik for at komme i stemning. Drake eller Eminem plejer at være godt.”

Hvilken taktik bruger du?         

”Det er vigtigt at være fleksibel og ikke låse sig fast på en bestemt taktik. Spillet handler ikke kun om at trykke på knapper, men også om at kunne aflæse din modstanders taktik og så bruge en taktik, der virker mod den. Generelt starter jeg oftest ud i 4-3-2-1 eller 4-3-3, så jeg hurtigt kan stable et godt presspil op.”

Hvornår var du sidst til turnering?

”For et par uger siden var jeg til uofficielt verdensmesterskab i Paris. Det foregår i en kæmpe hal med flere tusinde tilskuere, lysshow, cheerleaders, og når jeg vandt råbte jeg ’Ici c’est’ i mikrofonen, og så svarer de ’Paris!’ Turneringen var en del af et større Esports-arrangement med andre spil, fra Counter-Strike til Just Dance. Gæsterne kunne også prøve nye spil og sådan noget. Der var 32 kvalificerede, der hver spillede deres ultimate team, altså et drømmehold man har forberedt hjemmefra. Jeg gik ubesejret gennem gruppespillet, men røg ud i ottendedelsfinalen. Det var surt, for der var 60.000 kr. til vinderen. Men efterhånden har jeg lært at holde hovedet oppe, og det er hverken den eneste eller største turnering. Til sommer har EA en samlet præmiesum på 1,3 millioner dollars. For en uge siden var jeg i Polen, der vandt jeg, og det er jeg meget stolt over, for det var den allerførste turnering kun for spillere, der repræsenterer en klub.”

Hvor mange FIFA-klubber er der i Danmark?

”To: OB har en spiller og andendivisionsklubben Marienlyst på Fyn har tre Esports-spillere. Det er en ny måde for klubberne at nå deres fans på, og et nyt marked som de selvfølgelig gerne vil ind på, så derfor skriver de kontrakt med sådan en som mig. Nu bliver der lavet trøjer med mit navn på. Det er ret underligt. Hos mange klubber får klubben en procentdel af sponsoraterne og præmiesummerne.”

Er det ikke lidt snyd, at du er PSG, og din modstander er Marienlyst?

”Man behøver faktisk ikke spille det hold, man repræsenterer. PSG er selvfølgelig interesserede i, at jeg og min klubkammerat vinder så meget som muligt, uanset hvilket hold, vi spiller. Og selvom PSG er et godt hold, selv efter Zlatan ikke er her mere - heller ikke i virkeligheden - så spiller jeg hellere med Real Madrid eller Bayern München, alt efter om jeg vil spille offensivt eller defensivt. Min yndlingsspiller er Neymar, for han har højest antal stjerner og skillpoints i at lave finter, så man kan lave alle mulig spændende ting med ham.”

Hvilke oplevelser har FIFA givet dig?

”FIFA inviterer på nogle meget flotte ture, når jeg skal ud og spille. Som regel bor vi på femstjernede hoteller. I New York spillede vi på Apollo Theatre, og jeg mødte Frank Lampard. Da jeg var i Dubai spillede jeg på 50. etage på Burj al-Arab hotellet, og til Ballon d’Or mødte jeg utroligt mange fodboldspillere. Bl.a. Messi, der spurgte, om han ikke måtte tage en selfie med mig. Det var helt fint.”

Hvor meget tjener du på det?

”Det svinger meget, afhængeligt af om jeg vinder eller ej. Nu har jeg kontrakt med PSG, et Red Bull-sponsorat, jeg holder foredrag og spiller til polterabender, så omkring en 35.000 om måneden efter skat.”

Hvor længe kan du blive ved?

”Jeg kan nok blive ved på det her niveau i de to år, jeg har kontrakt med PSG, så må vi se, hvordan tingene ser ud på det tidspunkt. I takt med, at jeg bliver ældre, kommer der yngre og yngre kræfter, og på et tidspunkt er jeg måske ikke god nok længere. Jeg er i forvejen silverbacken på PSG, jeg var til min første turnering for 10 år siden, og min klubkammerat er en 15-årig franskmand, der er hentet ind som det unge talent. Lige nu tager jeg mig af de internationale turneer, og han af de nationale. Når jeg stopper, kunne jeg godt finde på at blive coach. Eller også skal jeg have en uddannelse. Nu må vi se.”

 LÆS OGSÅ: Myte gennemhullet:Trøjesalg kan ikke opveje astronomiske transfersummer

LÆS OGSÅ: Paris SG er ved at snuble i sin iver efter europæisk succes

LÆS OGSÅ: Eksperternes dom: Her er verdens 7 hårdeste sportsgrene