Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Arsene Wenger runder kamp nr. 1000 mod Chelsea

Arsene Wenger runder kamp nr. 1000 mod Chelsea


På Arsenals træningsanlæg er der nogle mytiske bogstaver indrammet, som man skal kende lidt til klubbens historie for at forstå. 

"WWWWDDWWWDWWWDDWDWWDWWWWWWWWWDWDWDDDWW,” står der. 

Det er ikke kun bogstaverne i sig selv, der har en betydning. Det er lige så meget det bogstav, der mangler. I den lange række er der nemlig ikke et eneste L, som selvfølgelig står for Lost, mens de andre står for Win og Draw. I den historiske sæson 2003-04 tabte Arsenal ikke en eneste gang. Faktisk var holdet, der da også gik under navnet ’De Uovervindelige’, ubesejret i 49 kampe i træk. 

Det var Arsenals og Arsene Wengers storhedstid i et på alle måder imponerende karriereforløb. Han kom til England i 1996 som forholdsvis ubeskrevet træner, og den engelske avis The Evening Standard hilste ham da også velkommen med overskriften ’Arsene Who?’

Nu 18 efter kender alle den høje franskmand, der ikke bare forvandlede Londonklubben væk fra ’boring Arsenal’, men også den engelsk fodboldkultur med fyraftensbajere og søde sager i omklædningsrummet. På lørdag runder han 1000 kampe i spidsen for Arsenal, og på et tidspunkt i sommer havde Wenger været chef længere end nogen af de andre 19 Premier League-managere til sammen.

Arsene Wenger er en helt afgørende figur og var med til at bringe kontinentalt flydende spil til de engelske øer, fortæller ekspert på Viasat, Jesper Thygesen.

”Han var på alle måder banebrydende. Især i begyndelsen var han med til at ændre måden, man tænkte fodbold på i England. Hver gang han åbnede munder, blev der lyttet. For han kom hele tiden med ny viden. Han havde en filosofisk og nogle gange abstrakt tilgang, men samtidigt holdt han det på et niveau, så man kunne forstå det. Han byggede bro mellem det akademiske og det følelsesmæssige.”

Professoren kunne også skabe resultater. To år efter hans tilgang vandt klubben The double (ligaen og FA Cuppen).  I 2002 gentog klubben bedriften, og siden fulgte to FA Cup-trofæer de næste tre år plus den føromtalte sæson med De Uovervindelige i 2003-04. Siden da er der kommet trofæ-tørke. Det er dog konstant lykkedes klubben at være med i den vigtige top 4, der giver adgang til Champions League, og de er kommet videre fra gruppe-spillet 14 sæsoner i træk. 

Arsenals mangel på sølvtøj hænger nøje sammen invasionen af russiske og arabiske rigmænd i Premier League. Siden 2005 har Chelsea, Manchester City og Manchester United vundet samtlige engelske mesterskaber.

Inden for de seneste 10 har Arsenal kun haft et netto-forbrug på ca. 14 millioner kroner, hvor kun Newcastle, Crystal Palace og Everton har brugt mindre. Chelseas gennemsnitsforbrug i samme periode har været 470 millioner kroner, City 410 millioner og Manchester United 166 millioner kroner årligt, skriver The Guardian.

Netop de nyrige klubber har Arsene Wenger haft det svært med. Han fastholder stædigt sin indkøbspolitik (med Mesut Özil som undtagelsen), og det har fået mange fans til at ønske ham væk fra klubben. I den seneste tid har Chelseas manager José Mourinho også haft held til at lokke Arsene Wenger ind i en krig på ord, da Mourinho kaldte ham 'a specialist in failure'.

Men det er et hundeslagsmål, Wenger bør holde sig ude af, mener Jesper Thygesen. 

”Den primitve debat taber han hver gang. Wenger er lidt mere korrekt og ordentlig, så han kommer hele tiden til kort overfor Mourinho, der er en bulderbasse."

Der er næppe nogen, som Arsene Wenger hellere vil slå på lørdag. Det drejer sig heller ikke kun om æren men også om mesterskabet, som Arsenal trods en træt vinter stadig kan jagte. Det var egentlig også meningen, at Arsene Wenger skulle forlænge sin kontrakt med yderligere tre år, og det skulle have været offentliggjort på lørdag. Men angiveligt vil Wenger vente med at binde sig. Nogle af uenighederne kan dreje sig om transfermidler, som er hovedårsagen til, at mange fans ønsker en ny træner.  

Arsene Wenger erkender, at det har været en svær tid. 

”Det har været en trofæløs periode, men det har også været en langt mere skrøbelig og svær periode end i min første tid her, og vi har haft brug for langt mere styrke nu. Jeg vidste, at det ville blive svært, for vi har været nødt til at slås med klubber, der taber 1,3 milliarder kroner om året, mens vi skal skabe overskud på 250 millioner.”

Men han tror samtidigt, at klubbens økonomi nu er så stabil, at de kan gå ud og købe flere spillere som Mesut Özil.

Jesper Thygesen synes også, at Arsene Wenger i denne sæson har set mere tændt ud end længe. 

”Han sagde selv i begyndelsen af sæsonen, at i år vil være afgørende for hans karriere, og det kan det meget vel blive. De ligger stadig godt til i mesterskabskampen som det jagtende hold, og det ser ud til,  at det faktisk er en fordel. De har overrasket mig. Selv om de har set trætte og slidte ud, har de formået at skrabe point sammen.” 

Med sine 18 år i spidsen for et stort hold som Arsenal er Arsene Wenger et unikum i ligaen, og der kommer nok ikke mange flere af hans slags, vurderer Jesper Thygesen. 

”Det er sindssygt hårdt at være på 24 timer i døgnet i mange år i træk. Der er mange trænere, som nogle gange hilser en fyring velkomment, så de kan puste ud i et halvt år. Det er unikt, at Arsene Wenger har kunnet stå op til det samme pres – år efter år. Man skal være gjort af et bestemt stof.” 

Chelsea – Arsenal 22. marts kl. 13.45