Da F.C. København og Malmø FF blev trukket til samme pulje i Europa League, gik der et sug igennem tilhængere af begge klubber. Dels satte det rammen om to intense opgør mellem de to nabobyer, dels gav det muligheden for at besejre ’de andre’, dem der fejlagtigt tror, at de er de bedste i Norden. Og så er der historikken, kampen i 2005, der endte helt galt klubberne imellem og efterlod Malmøs tilhængere med et uforløst ønske om en undskyldning.

Dengang kom det til optøjer mellem Malmøs fans og dansk politi, som slog løs med deres knipler, da de to klubber spillede en kamp i Royal League – den kortlivede fælles-skandinaviske liga. Malmø FF’s tilhængere samt klubbens ledelse gik efterfølgende ind i sagen med et ønske om at få undersøgt politiets ageren. Det blev ikke bedre af, at Flemming Østergaard, daværende bestyrelsesformand i F.C. København, hårdnakket påstod, at Malmøs tilhængere selv var ude om det. Rigsadvokaten fastslog senere, at det ikke var Malmø-fansenes skyld, og efterfølgende var også Flemming Østergaard ude med en undskyldning til Malmø FF.

20191003-234906-L_30Mb.jpg

Danske Anders Christiansen, der tørner ud for Malmø FF, pådrog sig flere knubs under kampen i oktober i Sverige.

Siden den dag for 14 år siden har stemningen mellem de to klubber været lige så kold som Øresund om vinteren. Euroman har spurgt to fans, hvordan de ser på historien, modstanderen og muligheden for at vinde kampen om Øresund.  F.C. København kan spille sig videre i Europa League, hvis de vinder eller spiller uafgjort, mens Malmø kvalificerer sig på bekostning af FCK, hvis de vinder kampen i Parken, der bliver spillet på torsdag kl. 18.55.

20050428-131741-pf_23Mb.jpg

Peter Møller tiljubles i et tidligere opgør mellem de to klubber.

Christian Bruun, Malmø FF-fan

”Som Malmø-tilhænger er du en del af en kultur, som faktisk betyder mere end selve fodbolden. Det, jeg kan lide, er, at det samler så mange forskellige mennesker fra meget forskellige dele af samfundet, hvor vi alle sammen er medlemmer og dermed medejere af klubben. Malmø FF’s medlemmer ejer 51 procent af klubben, så det er os, der vælger formand og bestyrelse.  Det er klart, at når man møder kommercielle klubber, som eksempelvis er ejet af Lalandia, så føles det bedre at vinde. Nogle af de Malmø-tilhængere, der var til stede i 2005, har stadig meget imod FC København – ikke imod deres fans – for selv om Flemming Østergaard har været ude med nogle kommentarer, har klubben stadig ikke officielt sagt undskyld. De tilhængere håber selvfølgelig, at kampen i København ender 0-5.
Men resten af os går mest op i sejren og i at etablere os som det bedste hold i Skandinavien.”

20191006-215910-1_68Mb.jpg

Fansene fra både FC København og Malmø FF fyrer godt op under stemningen på lægterne, hver gang slaget om Øresund skal udkæmpes.

Lars Thor Jensen, FC København-fan

”Det er et opgør om, hvem der er bedst i Norden. Vi har tidligere haft samme forhold til Rosenborg, men for mig er Malmø ikke en rivaliserende klub. FCK er i en anden liga, vi har et helt andet budget og en helt anden historik end Malmø.

Jeg ved, der er en historik mellem de to klubber, men jeg tror, de har et større had til os, end vi har til dem. De har jo den ’imod moderne fodbold’-mentalitet og kalder os en købeklub og så videre. Men det har jeg kun et skuldertræk til overs for. For mig handler det om at vise dem, hvor skabet står.”