Peter Falktoft: Her er min favorit snowboard-destination
Foto: Privat

Peter Falktoft: Her er min favorit snowboard-destination

Peter Falktoft har deltaget i snowboard-DM én gang, men brækkede halebenet og fik i stedet lov til at kommentere konkurrencen. Siden hen har han kommenteret næsten alle udgaver af DM og ski- og snowboardkonkurrencen Frostgun. Han har ligeledes været fast kommentator på DRs dækning af snowboard OL, X-Games og andre konkurrencer.

Hvad er din favoritdestination?

”Jeg er vild med Trysil i Norge. Jeg tilbragte en hel vinter deroppe, da jeg var helt ung. Mange danskere vil gerne til Alperne, fordi pisterne er længere og øllene billigere. Jeg går mere op i, hvordan snowparkerne er. I Norge er de rigtig gode til at holde parkerne skarpe. Når den første sne kommer, er snowparken det første, de åbner.

Sneen er lettere end i Alperne, fordi det er så koldt, hvilket også gør, at man sidder lidt mindre ned og står mere på snowboard. Der sker ikke så meget i byen, men den er hyggelig med gamle træhytter. Påsken er den fedeste periode deroppe, og der sker en masse – sjove konkurrencer og fester. Men det er dyrt at drikke sig fuld i Trysil, så det bliver oftest nogle stille nætter og aktive dage.”

LÆS OGSÅ: 7 eksperters forslag til de fedeste ski-ferier

Hvad har været din bedste dag på snowboard?

”Jeg og nogle venner havde en tradition med at tage til Dachstein i Østrig for at holde nytår. En af gutternes forældre havde et hotel dernede, hvor vi kunne bo. Sneen det år var o.k. Vi havde hørt, at naboområdet havde en rigtig fin park, men normalt er de ikke særlig gode tidligt på sæsonen. Men der måtte lige være holdt en konkurrence, for parken stod virkelig skarp. Og de havde den her enorme wall-ride (træ-væg, hvorpå snowboardere kan hoppe op og lave tricks, red.) på omkring syv meter.

Første gang jeg ramte den, føltes det som at blive skudt ud i rummet, fordi man skulle have så meget fart på for overhovedet at komme op på den. Vi øvede hele dagen og kom længere og længere op. Til sidst lykkedes det en af de andre, Niels Ettrup (en af Danmarks bedste snowboardere, red.) at komme op på den og sætte et perfekt trick. Det var en dope dag i parken. Vi var tilbage ved hotellet ved 18-tiden, og så var det nytårsaften. Efterfølgende så vi wall’en i rigtig mange af de store snowboardfilm.”

 
Hvilket gear kan du ikke undvære, når du står på snowboard?

”Jeg skiller mig aldrig af med mine Neff-luffer med Elmo på. De har stor affektionsværdi for mig. Jeg har brækket alle mine fingre undtagen mine to tommelfingre i dem. De minder mig om, at jeg skal huske at passe på en gang imellem. Jeg kan godt lide de rigtig kolde dage, hvor man kun kan se få meter frem for sig, og lifterne er lige ved at lukke. Og her er et par luffer meget vigtige for mig.”

Hvad er din bedste snowboard-anekdote?

”Som 14-årig var jeg i Val Thorens med min snowboard-mentor Tue Clausen, som er en legende i dansk snowboard. Parken i Val Thorens var virkelig dårlig, så vi kørte over til Méribel (nabo-skiområde til Val Thorens, red.).

Tue var en af de eneste danskere, der på det tidspunkt kunne lave en backside rodeo 5 (et skævt backflip, mens man roterer 1,5 gang i luften, red.). Han ville vise mig tricket på et af de store hop, men han kom ikke langt nok i luften, så han landede helt fladt ned på røven og kurede ned over hoppet. Jeg skyndte mig over til ham. Han så helt forkert ud i ansigtet, men så ikke ud til at have ondt. Han bad mig komme tæt på og sagde, at han var bange for, at han havde skidt i bukserne. Vi var over en times skikørsel væk fra hotellet.

Vi kørte ned til den nærmeste restaurant og lånte en saks og fik alt hans udstyr ned og fik klippet underbukserne ud og foldet dem sammen som en ble. Han kørte tilbage til Val Thorens uden underbukser. Hver gang jeg er ved at komme for kort op i luften, er jeg bange for, at det samme vil ske for mig.”Hvad er dit bedste råd til en nybegynder?

”Man prøver altid at spare, hvor man kan, men spar aldrig på snowboardstøvlerne. Uanset hvordan vejret er, og hvem man er sammen med, er det ikke sjovt, hvis du har ondt i fødderne. Støvlerne er vigtigere end boardet og bindingerne. Selv om snowboarding er en forfængelig størrelse, og man gerne vil have, at folk drejer hovedet i lifterne, kan man alligevel kun se det nederste af støvlerne. Så invester i nogle i høj kvalitet, og pas godt på dem i mange år.” 

LÆS OGSÅ: Danmarks store stilikoner - Peter Falktoft: ”Finanskrisen er jo det bedste, der er sket for sådan nogle som mig. Man behøver ikke længere ligne et juletræ”

LÆS OGSÅ: 3 uberørte skidestinationer du bør besøge denne vinter

LÆS OGSÅ: ”Første gang jeg rammer klipperne kæmper jeg vildt imod – anden gang er jeg livløs”

Se, hvad vi ellers skriver om: Peter Falktoft