Hvem vil ikke gerne have sjove spil, digitale sovepiller og hjælp til at undgå fartfælder. Euromans Nikolaj Sonne guider til de bedste nye apps.

Lars von Triers drømmeapp

Du optager masser af video og tager masser af billeder, men får det aldrig sat fedt sammen. Replay klipper selv, lægger musik under og spiffer op med funky videoeffekter og filtre. Et teknologisk vidunder.
Replay
iOS
Gratis med tilkøb

Flyvende filer
File transfer gør det let at flytte store filer (læs: piratfilm) fra computeren gennem luften og over på din telefon eller tablet. Start app, forbind fra browser – drag’n’drop. Kan også overføre eksempelvis billeder den anden vej.
WiFi File Transfer Pro
Android
8 kr.

LÆS OGSÅ: 30 lækre objekter i dansk og internationalt design

Animerede videoklistermærker
Med Vimo kan du (eller ungerne) sætte sjove animerede klistermærker direkte på videooptagelser. Systemet til at styre placeringen, så mærkerne følger videoens bevægelse, er designet, så alle kan deltage.
Vimo
iPad
Gratis med tilkøb

Mobil overnatningGør det samme som hjemmesiden – i mobilformat med pushbeskeder og lokalitets-features. Flyt ind i folks private hjem i stedet for at bo på hotel. Ofte billigere og næsten altid sjovere.
AirBnB
iOS, Android
Gratis

Live-oversættelse

Oversætter skrift og tale mellem 90 sprog. Nyeste opdatering laver realtidsoversættelser (til engelsk) af den tekst, kameraet peger på. Rendyrket science fiction på fransk, russisk, spansk, italiensk, tysk og portugisisk.
Translate
iOS, Android
Gratis
-

Skarpere aftenbilleder

Cortex drysser digital magi ud over lange eksponeringstider med lavere ISO-værdi, og resultatet er (ofte) et skarpere og mere støjfrit resultat, end det indbyggede kamera leverer.
Cortex Cam
iOS
25 kr.
-

Sammenhold

Staten har tredoblet antallet af fartkontroller langs vejene. Trafikalarm er crowdsourcet realtidsviden om, hvor de står. Ser du en, trykker du ’anmeld’, og andre brugere i nærheden får automatisk besked.
Trafikalarm
iOS, Android
Abonnement

Fælles skærmLoklok erstatter standard-låseskærmen på din telefon med en fælles tegne/skrive-opslagstavle. Del den med din(e) nærmeste, og skriv direkte på forsiden af hinandens mobiler uden at låse op.
Loklok
Android
Gratis

NemmereID

NemID-papkort er bare irriterende. Med ScanID tager du et billede af papkortet, som appen læser, så du hurtigt kan søge ved at indtaste de 4 cifre. Bryder helt givet NemID’s betingelser, men fungerer perfekt – fortæller min nabo.
ScanID
iOS
19 kr.

Digitale sovepillerPå med hovedtelefoner, vælg mellem hav, skov, bål, bæk, og sæt timeren. Sov godt.
Muji to Sleep
iOS, Android
Gratis

Dobbeltgænger

To skærme er bare bedre end en, og med Duet kan du køre skrivemaskine på hovedskærmen, mens du har regnearket (eller Facebook/Netflix/YouTube) på den anden. Billedkvaliteten holder, men fuld opløsning suger regnekraft.
Duet Display
iOS (& Mac)
99 kr.

Mere pusleriEndelig. Det mest betagende puzzle-spil nogensinde har fået en lille 2’er. Dealen er den gamle. Få baner og kort spilletid. Men Forgotten Shores er helt absurd flot skruet sammen og endnu en perle af et spil.
Monument Valley (2)
iOS
13 kr.

Herre i eget hus

Cyanogen er et komplet styresystemalternativ til Android. Hyppigere opdateringer, bedre ydelse, nye features, mere kontrol og understøttelse af ældre modeller. Kun for de modige. Installationen kan være kringlet. cyanogenmod.org
Cyanogen Mod
Android
Gratis

Mobil førerhundMed Be My Eyes kan du hjælpe blinde med at se via kameraet på deres telefon. Den blinde sender en assistanceanmodning, og hvis du accepterer, holder den blinde sin mobil op foran den situation, der skal bruges hjælp til, mens I taler sammen. Via mobilen kan du guide den blinde igennem fx at indstille en ovn til den rigtige temperatur.
Be My Eyes
iOS
Gratis

Barnepige

Android-mobilstyresystemets absolut største svaghed er, at apps ofte går bananas i baggrunden og suger løs af batteriet. Greenify holder øje med synderne og tvangs-putter dem.
Greenify
Android
Gratis

Kryptisk sky
Spideroak er en af de få gennemkrypterede cloud storage-tjenester, hvor du er ret sikker på, at ingen kigger med. Mobiladgang er mindre sikker, men nogle gange skal man jo bare have den fil nu.
SpiderOak
Android, iOS, desktop
Gratis basis

Overvågen

Sleep Cycle bruger gyro og accelerometer til at holde øje med, hvor meget du vender og drejer dig, mens du sover. Detaljeret logbog og mulighed for at blive vækket, når du alligevel er næsten-vågen.
Sleep Cycle
iOS
7 kr.

Kædereaktion

Facebook, Gmail, eBay, OneNote, Twitter, Vejr og mange, mange andre tjenester bliver smartificeret med If This Then That (IFTTT). En virtuel fjernbetjening, der kan koble tjenester og netforbundne enheder, som ellers ikke har noget med hinanden at gøre. IFTTT kan fx slukke for el-apparater, når man ikke er hjemme, eller sende automatiske notifikationer, når vejrudsigten lover regn. Der er millioner af kombina-tionsmuligheder.
IFTTT
Android, iOS, desk

LÆS OGSÅ: Sarah Grünewalds tips til netflirting

LÆS OGSÅ: Roskilde Festival har fået sin egen fest-app

LÆS OGSÅ: Det næste Über: 10 tjenester, der vil forandre vores hverdag