Det er ikke kun udlandet, der byder på nytænkende, arkitektoniske perler i det nye år. Hvis sparegrisens indhold ikke rækker helt til en rejse til Kina eller Rusland efter jule- og nytårsstrabadserne, har Danmark også en masse spændende projekter og bygninger, som åbner op for offentligheden i 2018 og er et besøg værd - og vi har herunder samlet de fem, vi glæder os mest til at opleve. 

Foto: Bjarke Ingels Group (BIG)

Skibakke på Amager
Bjarke Ingels' arkitektfirma BIG har ad flere omgange markeret sig på internationalt plan - og i år kan Danmark nyde godt af selskabets nyskabende arkitektur med Amager Ressourcecenters nye anlæg, Amager Bakke. I forrige måned fik de første besøgende lov til at nyde udsigten fra den 85 meter høje bygning, der puster røgringe ud, mens en klatrevæg og vandreområder først står færdige i efteråret 2018. Her kan besøgende også tage en tur på bygningens omtalte skibakke, der bliver Danmarks største.

Foto: Realdania

Langebros lillebror
Fra sensommeren 2018 får Langebro, der forbinder Amager med resten af København, selskab af Lille Langebro, som er forbeholdt gående og cyklister. Den nye, let buede bro skal tilbyde københavnerne en smutvej langs med Langebro, hvor de slipper for trafikmylderet. Desuden bliver det med Lille Langebro lettere at cykle frem og tilbage mellem kajerne, hvilket man i dag enten skal tage en lettere strabadserende trappetur eller en omvej for at kunne gøre. Forventningen er, at 10.000 ud af Langebros daglige 35.000 cyklister vil gøre brug af den nye bro, når den er færdigbygget.

Foto: Bjarke Ingels Group (BIG)

Ingels-lejligheder i Aarhus Ø
Bjarke Ingels kommer også til at sætte sit præg på det aarhusianske landskab i det nye år. Som et forsøg på at få mere liv i bydelen Aarhus Ø, står der i slutningen af 2018 250 nye lejligheder klar i det nybyggede AARhus-projekt, som BIG sammen med Gehl Architects står bag. Bygningen er formet som to A'er, og foruden boligerne vil det nye område byde på et teater, restauranter, badehuse og gallerier, som alle aarhusianere kan nye godt af.

Foto: Christensen & Co.

K.B. Hallens genfødsel
I 2011 brændte den ikoniske K.B. Hal på Frederiksberg ned under forberedelserne til en sexmesse, da et halogenspot satte ild til nogle papkasser. I det nye år står erstatningen af den oprindelige hal klar - og det bliver en ny multiarena til sport, koncerter og events med plads til 4.900 tilskuere. Som en hyldest til den tidligere bygning, der blev fredet få måneder før branden, kommer den nye K.B. Hal også til at være formet som en halvboble.

Foto: Filmby Aarhus

Filmcentrum i Aarhus
På havnen i Aarhus tilføjer Filmbyen endnu en bygning til sine eksisterende to i løbet af 2018 - og det skal danne ramme for et nyt, aarhusiansk byrum med både virksomheder, filmuddannelser samt caféer og restauranter. Ovenpå den nye bygning vil der blive placeret en 1.000 kvadratmeter byhave, der skal flyde sammen med en ny have på den omgivende havn, hvor besøgende kan sidde og se op på den nye bygning, der kommer til at fungere som en udendørsbiograf med et stort lærred, som viser Filmbyens igangværende projekter. 

LÆS OGSÅ: 10 bygninger verden kan se frem til i 2018

LÆS OGSÅ: Postgrunden på plads: København får ny højeste bygning