10 vine fra højlandet
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj & Alamy

10 vine fra højlandet, du skal prøve

Højlandet ligger naturligvis rundt om i hele verden. Argentina fører an med allerstørst gennemsnitshøjde på sine vinområder, og netop den vilde dyrkningshøjde blev da også et salgsargument som noget helt nyt, da argentinsk vin debuterede på verdensmarkedet i start 90’erne, og i takt med at vinforbrugerne i øjeblikket efterspørger friskhed og højere syre, er højderne generelt blevet en central del af markedsføringen.

6 meter, 106 meter, 265 meter … nej, ikke rigtigt. Hvad så med 480 meter eller 745 meter over havets overflade? Jo, nu begynder det at ligne noget. Jeg taler om vin fra højlandet, og vi kan hurtigt blive enige om, at venstrebredskommunerne langs Gironde-estuariet i Bordeaux intet har med højder at gøre. Bourgognes marker er heller ikke højtliggende, ej heller Calistoga i det øvre Napa, mens Riojas grundhøjde med lidt god vilje kunne kaldes højland, og Mendoza Citys beliggenhed helt sikkert omfattes af betegnelsen.

Vin fra højderne, højlandsvin, bjergfrugt, bjergvin, kær vin har mange navne, men i kommerciel henseende er der nok ingen tvivl om, at da Argentina entrede verdensscenen for vin i starten af 1990’erne, blev dyrkningshøjden et salgsargument – meget få havde været opmærksom på det før.

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her