Skagen: DE 2 HAVE

Allernordligst i Danmark, helt ude på Grenen i Skagen, mellem sand og klitter, ligger restauranten De 2 Have. En beliggenhed, der med en kliché med rette må kaldes second to none: Der er ganske enkelt ingen naboer, andet end de to have, Kattegat og Skagerrak, og så sandet og klitterne. Restaurant De 2 Have burde stå på en verdensrangliste over restauranter med den mest fantastiske beliggenhed.
Restauranten er ikke på papiret en erklæret fiskerestaurant, men spisekortet taler for sig selv: Der er kun en enkelt kødret mellem en
masse gode fiskeserveringer. Og vi kan garantere for, at udsigten over anretningen på tallerknen er lige så skøn som ud over omgivelserne.
Til frokost kan man gå ad to spor, smørrebrød eller varme a la carteretter.
Aftenkortet fortsætter, hvor frokostens fiskeanretninger stopper – til aften kan man enten gå a la carte for 125-295 kr. eller tage en menu på fire retter til 495 kr., hvor fiskehovedretten kan udskiftes med en kødhovedret for den fiskekræsne. På spisekortet er det i øvrigt i vid
udstrækning rosværdigt angivet, hvor de enkelte råvarer kommer fra
– og det er ikke bare råvarer, man kan være bekendt, men råvarer, man kan være stolt af. Og så må restaurantens vinkort absolut nævnes – en guldgrube for kendere! Vinkortet er fyldt med vine, man gerne vil smage – topproducenter
fra hele verden. Der står da også en vinnørd bag, idet indehaver Henrik
Tachau Kristensen er uddannet sommelier, men altså en af de virkelig
nørdede feinschmeckere af slagsen! I sommersæsonen (uge 23-33 plus måske, pinse og Kristi himmelfartsdag) er der åbent hele ugen, frokost og aften. Og der er servering udendørs i sommerperioden.

Fyrvej 42
9990 Skagen
Tlf. 9844 2435
restaurantde2have.dk

 

Aarhus: KLASSISK FISK

Denne Århus-fiskerestaurant har sin rod i det franske bistrokøkken
og byder derfor på en del fiskeklassikere, fra fx friske østers (mange slags) over bouillabaisse til stegt rødspætte og ikke at forglemme den ultraklassiske franske fiskebistroservering plateau de fruits de mer, der serveres for en person eller som deler til forret for to. Der bydes udover a la carte-retter også til aften på hhv. en treretters menu til 295 kr. og en fireretters til 50 kr. Og så er det faktisk muligt for den fiskekræsne at få kød – enten en carpaccio af oksekød eller en stegt oksemørbrad, og en vegetarmenu fås da også. Der er åbnet både til frokost og aften, hvor frokostkortet består af aftenkortets forretter plus lidt ekstra i form af restaurantens egen udgave af klassikeren stjerneskud med
håndpillede rejer samt mormors fiskefrikadeller med hjemmerørt
remoulade. En kartoffelmad har desuden sneget sig ind på frokostkortet. Om aftenen er der så udvidet med de større og varme hovedretter. Og hver mandag har man noget ganske genialt: ikke rejse-, men rejegilde! Fra kl. 19-21 sidder man ved langborde, og der er så pil-selv-rejer og bobler ad lib for 255 kr. pr. person. Glem alt om hademandage … Der er åbent hele ugen, frokost og aften.

Nørregade 38
8000 Århus C
Tlf. 2871 9995
klassiskfisk.dk

Kerteminde: RUDOLF MATHIS

Den snart legendariske restaurant på havnen i Kerteminde er så at sige bogstaveligt talt bygget på indehaver Puk Lyskjærs oldeforældre, fiskeren Hans Rudolf Pedersen og fiskehandler Niels Mathis. Restauranten blev ikke bare
opkaldt efter begge, oldeforældrene havde også et fiskerhus liggende på stedet, hvor fundamentet til restauranten blev bygget i 1985. På den meget smukke restaurant, der ikke kalder sig en fiskerestaurant, men reelt er det, hvis man lader
spisekortet tale, sidder man med udsigt til både fisk på bordet og uden for vinduerne, man sidder ganske enkelt på havnekajen – om sommeren tilmed udendørs. Til frokost er der menuer på tre eller fire fiskeretter til hhv. 495 og 595 kr., hvor de enkelte retter i menuerne også fås som a la carte-retter fra 155 til 345 kr. Så køres der desuden to af restaurantens klassikere, hjemmerøget laks med rygeostcreme og stegt rødspætte. Til aften er der en ren fiskemenu på enten tre, fire eller fem retter, for 595-795 kr. Men også en menu med kød til hovedret for den fiskekræsne (skam få vedkommende!). Aftenmenuernes retter fås også som a la carte. Der er åbent tirsdag til lørdag, frokost og aften.

Dosseringen 13
5300 Kerteminde
Tlf. 6532 3233
rudolf-mathis.dk

Købennhavn: PASTIS FISHMARKET

En helt klassisk fiskerestaurant efter fransk bistroforbillede. Samme kort både frokost og aften, blot med lidt højere priser til aften; tre retter til frokost for 225 kr., til aften for 325 kr. Fra menuen kan nævnes friske østers, grillet jomfruhummer, kogt hummer, rosérejer, caviar, plateau de fruits de mer, adskillige hors d’oeuvre som stegte sardiner med caponata, dampede muslinger og stegt blæksprutte (i lidt nordiske klæder ser det ud til) og en del raw-serveringer med fx torsk, kammusling eller havbars. Endelig skal restaurantens bouillabaisse nævnes, den fås både som forret og hovedret. Og så er der faktisk en bøf, hvis man er kommet til at tage en fiskekræsen gæst med i byen … Der er åbent hele ugen, frokost og aften. 

Hovedvagtsgade 2
1103 København K
Tlf. 8816 9999
fishmarket.dk


København: KØDBYENS FISKEBAR

Det er ikke tilfældigt, at ordet ’bar’ indgår i stedets navn, for ideen bag stedet er, at det skal være mere bar end restaurant – fiskerestauranter har traditionelt haft det med at ville være lidt fine på den (og dyre). På Fiskebaren skal det være mere
afslappet og god-til-prisen-agtigt. Man kan både sidde i baren (hvor man bare kan komme og slå sig ned, barpladserne kan ikke bookes) og ved borde – indenfor er der plads til ikke færre end 100 gæster, men man kan også i sæsonen være heldig at få bord udendørs, hvor der er plads til 60-80 personer. Kortet byder på nær en enkelt ribeye og en enkelt vegetarret udelukkende på fisk og er opdelt i hhv. østers (flere forskellige slags), småretter, der enten er rå eller kolde, og så varme retter i både mellemretsog hovedretsstørrelse. Udover de mange a la carte-retter er der en enkelt menu, Under Overfladen, der består af 7 retter efter køkkenets valg og følges af fem glas vin – menuen skal bestilles af alle ved
bordet. I weekenden, hvor der også er åbent til frokost, fås en treretters
frokostmenu efter køkkenets valg til 295 kr., og man kan i øvrigt vælge
blandt a la carte-retterne på kortet, dog lidt færre end på aftenkortet. Der er aftenåbent hele ugen, lørdag og søndag desuden til frokost.

Flæsketorvet 100
1711 København V
Tlf. 3215 5656
fiskebaren.dk

København: RESTAURANT MUSLING

Restauranten er helt ny på den københavnske restaurantscene, åbnede i efteråret 2015 – og er en rendyrket fiskerestaurant. Glem alt om måske at kunne få et stykke kød, kun vegetariske retter fås ud over fiskeretterne. Der er åbent til både frokost og aften. Menuen byder ikke på klassikere, her leges med (fiske)maden! Der kan til frokost købes menuer af to retter til 200 kr., tre retter til 250 kr. og fire retter til 300 kr., hvor køkkenet bestemmer, hvad der serveres.
Aften er kun a la carte. Imellem frokost og aften lukker køkkenet helt atypisk ikke helt. Her er der mulighed for bare at bruge stedet som vinbar – eller østersbar, 6 stk. for 100 kr. Inden frokost er der såmænd også åbent, idet der serveres morgenmad (tilmed med lidt fisk indover nogle af serveringerne), kl. 8-11 på hverdage og kl. 10-12 i weekenden. Endelig kan man også bare dumpe ind til et glas juice eller en kop kaffe. Der er åbent hele ugen på nær mandag (se i øvrigt månedens restaurant længere fremme i bladet).

Linnésgade 14
1361 København K
Tlf. 3410 5656
musling.net

København: KROGS FISKERESTAURANT


Krogs Fiskerestaurant på Gl. Strand midt i det ældste København – med vidunderlig udsigt over kanalerne til Thorvaldsens Museum, Slotskirken og Christiansborg (p.t. tager metrobyggeriet dog en del af udsigten, men det varer jo ikke ved!) – har ligget fint og solidt på adressen siden 1910, men har de seneste
år levet en ret omtumlet tilværelse med skiftende ejere og ligeledes skiftende strategier for, hvordan stedet skulle køres – som det fine og historiske sted, det har været altid – eller mere nede på jorden i tidens ånd. Stedet har altid været
dyrt – og udstrålet eksklusivitet, men tiden var efterhånden ikke rigtigt til det. Så man mugede ud og byggede om. Men heller ikke det var svaret, og stafetten gik
videre til nye ejere i efteråret 2015. De nye ejere, som også står bag restaurant Maven i Nikolaj Kirke få hundrede meter fra Gl. Strand, ønsker at genrejse restauranten som den fine, historiske institution, den traditionelt har været. Men ikke kun for det bedre borgerskab som hidtil, ambitionen er at skabe et sted, hvor enhver kan komme for at få sig en lækker fiskemenu. Tiden må så vise,
om det lykkes. Til frokost er der a la carte fra 145 kr. til 215 kr. (det sidste for en stegt rødspætte), hvor man dog også kan få både tatar og friteret camembert, hvis man ikke ønsker fisk, mens der til aften udover klassiske a la carte-for- og
hovedretter også er en tastingmenu på fem retter til 695 kr. Det skal bemærkes, at de nye ejere har valgt at bibeholde en af restaurantens historiske serveringer på det nye kort, nemlig Tournedos Rossini, der står i 395 kr. Mange penge for en enkelt ret, men retten kan nærmest sammenlignes med en treretters menu på et mere moderne sted, når det kommer til fylde og tyngde, hævder de nye indehavere, så man kommer i sidste ende ikke af med flere penge. Der er åbent hele ugen frokost og aften, på nær søndag.

Gl. Strand 38
1202 København K
Tlf. 3315 8915
krogs.dk

Nexø: RESTAURANT MOLEN



Længst mod øst, i Nexø nærmere bestemt, finder man Restaurant Molen, der hedder, som den gør af den logiske årsag, at den befinder sig alleryderst på molen på havnen. Restauranten hed tidligere 2+1, men fik sit nye navn, da den for et par år siden blev overtaget af Troels Madsen fra den uovertrufne Christianshøjkroen, midt i skoven i Almindingen på Bornholm, hvor der som bekendt serveres mad af
fantastisk høj kvalitet til ubegribeligt lave priser. Det samme gælder Molen, der netop er blevet beriget med en formidabel ny køkkenchef, nemlig Daniel Kruse, der hidtil med succes har huseret på restaurant Lassen på Stammershalle Badehotel. Molen lever op til sin maritime beliggenhed og satser  å
al den friske lokale fisk, om end der også er kød på kortet, hvis det skulle være. Der er åbent onsdag til lørdag, frokost og aften. Til frokost tilbydes lette retter a 90 kr., det anbefales, at man snupper to stk. for at stille almindelig sult. Og så er der derudover en fireretters frokostmenu til 300 kr. Der er desuden sødt og ost. Til aften kan man gå a la carte med serveringer, som man selv bestemmer størrelsen på, som mellemret eller hovedret til hhv. 125 kr. eller 225 kr., men
der er også en menu på fire retter (”plus det løse” som der står på hjemmesiden) til 395 kr. Man er desuden velkommen til bare en kop kaffe og et stykke kage midt på eftermiddagen.

Havnen 6
3730 Nexø
Tlf. 8887 6733
restaurantmolen.dk

LÆS OGSÅ: Stegte sild og fem andre opskrifter til den store herrefrokost

LÆS OGSÅ: Kendt københavnsk restaurant lancerer hypet spiritus med opløftende brandert

LÆS OGSÅ: Sådan laver du de saftigste fiskefrikadeller