"Man burde åbne en rigtig döner-biks i København som de første."

Sådan har min ven Aske og jeg sagt til hinanden utallige gange, siden vi var med vores gymnasieklasse på studietur i Berlin i 2007.

Hele den studietur handlede for os ikke om hverken Checkpoint Charlie eller Holocaust-Mahnmal, men om at få smagt så mange forskellige dönere som muligt. På vejen hjem besøgte vi Tysklands ældste by Trier, og der fik vi en så lækker döner, at jeg seriøst har overvejet at genbesøge byen kun af den grund. Kødet var så mørt og de mange grøntsager så friske.

Vi har aldrig fattet, at ingen herhjemme tog kebab-konceptet til København, det ville da blive en guldgrube, for alle danske turister snakker om de dönere, de fik spist på deres tur til Kreuzberg. Vi kender naturligvis godt til det falske sted på Nørrebrogade, som kalder sig for döner, men intet som helst har med den rigtige döner at gøre.

Men nu er vores bønner blevet hørt efter så mange år. Endelig kan man få ægte Berlin-döner i København. 

Doner2.jpg


Berlin Döner Kopenhagen hedder den helt nye biks, der ligger på Sundevedsgade på Vesterbro. Her følger man den rigtige opskrift: 'Sprødt og dampende fladbrød smurt med kräuter,- knoblauch eller scharfdressing pakker vi med fine skiver af det helt rigtige let-marinerede kalvekød dertil frisk rødkål, zittauer, urter, agurk, tomat og iceberg.'

En opskrift, der går helt tilbage til 1972 i Berlin og blev udviklet af den tyrkiskfødte migrantarbejder Kadir Nurman (1934-2013), der under en lavkonjunktur netop var blevet fyret fra sin industriarbejdsplads og i stedet prøvede chancen som restauratør i Tyskland.

"Kort før Kadir Nurman døde som 80-årig, sagde han, at han var stolt over, at der nu var 16.000 döner-steder i Tyskland, herunder cirka 1.000 i Berlin. Her spiser man i dag endnu flere Dönere end de ellers så populære Currywürste," skriver Berlin Döner Kopenhagen om Nurman og opskriften på deres hjemmeside.

Man kan naturligvis også få currywurst med pommes på det nye sted på Vesterbro. Jeg kan ikke komme hurtigt nok derhen. 

Følg dem på Instagram her.

 

Doner1.jpg

Doner3.jpg