Velkommen til det nye Euroman Premium – mere originalitet til dig

Italiensk restaurant København
gallery

Guide: 10 italienske restauranter i København

Er du på udkig efter en god italiensk restaurant? Her får du overblikket over nogle af de bedste tilbud i København.

Vi guider dig rundt til 10 af de bedste italienske restauranter i København - fra en pizza i forbifarten til en af byens allerdyreste restauranter. 

EraOra_04 copy.jpgEra Ora

Overgaden Neden Vandet 33B
era-ora.dk

Da København i 1980’erne og 90’erne gastronomisk set var nada, da fandtes Era Ora allerede. Era Ora var sammen med Kong Hans, Saison, Restaurationen og få andre eneste fyrtårne i et ligegyldigt øde af tag selv-borde og suppe, steg og iskøkkener.

Era Ora var noget særligt, og har stadig noget ærefrygtindgydende og ophøjet over sig, uanset hvor mange michelinstjerner byen ellers må have fået. Era Ora er ikke et sted, man bare sådan uden videre tager på. Det er en begivenhed.

Era Ora havde engang ry for at være byens dyreste restaurant – og det passede såmænd nok. Det holder nok ikke helt længere, men det koster rask væk 2.500 kr. pr. hoved – og det er suverænt landets dyreste italienske restaurant. Og skiller sig tilsvarende markant ud. Oprindelig har Era Ora sit udspring i Umbrien og Toscana, men stedets italiensk-innovative køkken trækker nu på hele støvlelandet.

Aftenmenuerne ligger på 800-1.300 kr., vinmenuerne begynder ved 1.300 kr., men et vinvalg a la carte er billigere. Era Ora er gammel i gårde, men stedet har en ambience, der bare ikke findes andre steder i byen.

Bonusinfo: Også frokoståbent – og det er billigere! Hvis altså man passer på med vinen – Elvio har 90.000 flasker i kælderen, og det rummer altså fristelser for svage sjæle.

Cofoco_ScarpettaRG_27970_2b4b4653b661cf8295cec7c879e2daf3.jpg

Scarpetta

Rantzausgade 7, Islands Brygge 81F
cofoco.dk

Få har formået at trække folk til huse som Scarpetta, og succesen skyldes slet og ret, at man som gæst får rigtig meget for pengene – en uprætentiøs restaurantoplevelse, man går mæt hjem fra, og uden at det har kostet ret meget.

En femretters menu koster 250 kr., mens la carte-retterne ligger på 50-100 kr. stykket, Beregn to til retter, måske tre hvis du er ekstrasulten. Der er blandt andet et par pastaretter, pizzaer og risotto på kortet – den hvide pizza med peccorino og trøffel er tæt på at være genial.

Vinkortet får nok ikke vinnørderne op i det røde felt, men det fungerer glimrende og helt i tråd med konceptet i øvrigt, og alle vine fås også glasvis, og det er godt.

Bonusinfo: Prøv en af Cofocos andre italienere, hvis du ikke kan få bord på Scarpetta – Vespa i St. Kongensgade, eksempelvis.

25587781_1742868002459925_3686105312891642894_o.jpg

Famo Metro

Øster Søgade 114
famo.dk 

Der hersker ingen tvivl om, at Famo Metro leverer et af byens bedste bud på det rustikke italiensk landkøkken. Autentisk, traditionelt (og så alligevel af og til nogle tvist) og fuldstændig kompromisløst på råvarer og tilberedning, uden det af den grund får skær af dogme og hysteri. 

Efter Saxogade åbnede de Famo 51 på Gl. Kongevej, og Famo Metro ved Søerne og Lille Triangel er nyeste skud på stammen. Metro er indretningsmæssigt italiensk på den ’London-smarte’ måde – det kunne antyde moderat høje priser, men det er absolut ikke tilfældet. Aftenmenuen koster 400 kr. for fem retter, og vinen behøver ikke at ændre voldsomt – der er gode vine på glasFamo – uanset hvilken af de tre restauranter man vælger – er sådan et sted, man altid har lyst til.

Bonusinfo: Også frokoståbent. Første mandag i måneden kan studerende få sig et gedigent måltid mad for 200 kr., og hver fredag sælges grøntsagskasser med frisk frugt og grønt direkte fra Italien. 

enomania.jpg

Enomania

Vesterbrogade 187
enomania.dk

Da italienske Damiano Alberti og hans kæreste Charlotte Skov Bak i vinteren 2009 åbnede, var ideen, at det primært skulle være en vinbar, hvor man så også lige kunne få lidt mad, men ikke nødvendigvis.

Succesen tog Enomania med storm, og det fik hurtigt karakter af at være en egentlig restaurant, om end det vist stadig er ok bare at komme for at drikke vin, selv om det er svært at få plads. Kortet er enkelt og overskueligt, et par numre – typisk en lille forret, en risotto, en pastaret, en kødret og noget sødt og ost. 

Priserne ligger på 70-200 kr., og retterne kan tillige fås i forretsstørrelse til reduceret pris. Mere gennemført velsmagende trattoriamad fås næppe i København.

Vinkortet er fabelagtigt, næsten alt fås glasvis, og Damianos hjerte banker ikke kun for Italien – det banker mindst lige så heftigt for Bourgogne og Champagne.

Bonusinfo: Torsdag og fredag er der tillige frokoståbent. 

12509879_1033592870015100_6750316208685032997_n copy.jpg

Hos Fischer

Victor Borges Plads 12
hosfischer.dk

David Oliver Fischers pastaværtshus i hjertet af Østerbro er drømmen om en restaurant i nabolaget – et sted, der redder en, når man bare ikke gider selv, når det er blevet for sent etc.

Altså et alternativ til ens eget køkken, forstået på den måde, at priserne er yderst rimelige, og stemningen så nede på jorden afslappet, at der er noget hjemligt over det. David Fischer er udlært hos Daniel Letz på Le St. Jacques, men det er det romerske køkkenblod, der i dag flyder i hans årer. 

Fischer har boet en årrække i Rom, hvor han arbejdede på den trestjernede La Pergola, men det er trattoriakøkkenet, han har taget med hjem, ikke michelinmaden. Kortet byder på to-tre numre i hver kategori, antipasto, primi pasti og secondo (dertil sødt og ost) – enkle trattoriaretter, der ikke desto mindre er stedets helt egne og absolut ikke mainstream. 

Bonusinfo: Fisher har som sagt til huse i et gammelt værtshus, hvilket faktisk er ret tydeligt. Det betyder, at man kan tage en pot billard i kælderen efter maden, og/eller en lille en i baren, evt. garneret med et slag terninger. I øvrigt kører der i weekenden en særlig weekendmenu i tidsrummet 10.00-17.00.

16299978_1297065813688679_8792883549500943556_o.jpg

L'Altro Antiristorante

Torvegade 62 
laltro.dk 

L’Altro er ikke bare Era Oras jordnære lillesøster – et besøg på L’Altro er at krydse Era Oras historiske spor, idet restauranten har til huse i Era Oras oprindelige lokaler i Torvegade på Christianshavn. L’Altro kom til verden i 2004 – på et tidspunkt, hvor byen var begyndt at røre på sig, gastronomisk set, og hvor folkene bag Era Ora med rette kunne se, at et bredere publikum efterlyste value for money-steder – med andre ord det enkle, gedigne måltid, der efterlader en mæt og glad og med en regning, der ikke er større end en parkeringsbøde. 

Kortet har en treretters menu Corto til 380 kr., og en udvidet menu Completo med ost og dessert til 450 kr. Vinmenuerne svinger fra 480 kr. helt op til 1.500 kr., hvilket vidner om, at stedet er et barn af Era Ora – og har mulighed for at trække på netop Era Oras legendariske vinkælder. Det skal nævnes, at man naturligvis kan ’nøjes’ med at gå a la carte i vinkortet. 

Bonusinfo: L’Altro tilbyder med jævne mellemrum den såkaldte Godfather-menu – en menu inspireret af Francis Ford Coppolas Godfather-trilogi.

14721723_1093296584039840_4913258381035962475_n copy.jpg

Ché Fè

Borgergade 17A
biotrattoria.dk

Ché Fè er Danmarks første økologiske trattoria, men folkene bag er bestemt ikke ukendte i dansk restaurationsliv – det er nemlig ægteparret Elvio Milleri og Edelvita Santos samt kokken Alessandro Jacoponi. De tre driver i forvejen antiristorante L’Altro og Era Ora, nævnt på de foregående sider. 

Elvio Milleri og Edelvita Santos driver desuden det italienske bageri, Il Fornaio, der ud over brød også dækker en lang række italienske specialiteter. Alle råvarer på Ché Fè er økologiske og kommer altovervejende fra Italien. Ché Fè er også både takeaway og butik eksempelvis får man tre småretter til 179 kr., skinke, dagens fisk, risotto, en kødret, sødt …

Priserne begynder ved 65 kr. for en enkelt ret. Takeaway kan hentes på restauranten alle ugens dage kl. 16.30-18.00. Ché Fè er som nævnt også en butik, hvis åbningstid følger restaurantens – køb frisk frugt og grøntsager direkte fra Italien tillige med brød og diverse delikatesser.

Bonusinfo: Og hvad betyder så ché fè? Udtrykket udtales ’kæ fæ’ og er et typisk glædesudbrud i Umbrien (Elvio Milleri er fra Umbrien) og svarer nogenlunde til det danske ’Hva’ så!’ – en kombination af en hilsen og et spørgsmål om, hvordan det går. 

28468036_1477912142319997_8213818752886081531_n copy.jpg

Il Grappolo Blu

Vester Farimagsgade 35
igb.dk

”Ristorante della cucina italiana moderna” kalder det italiensk/ danske ægtepar Franco restauranten i Vester Farimagsgade. De to har de sidste to år været værtsparret på restauranten, der siden åbningen i 1999 har været en af byens bedste italienske restauranter. 

I Gildo Russos ejerskab (de første 10 år, godt og vel) var stedet sammen med Era Ora eneste mulighed for at spise italiensk for viderekomne – og vinkortet var legendarisk. Vinkortet er stadig second to none med Toscana som omdrejningspunkt, ligesom maden adskiller sig radikalt fra, hvad man normalt møder på en italiensk restaurant. I stedet for den traditionelle italienske opsplitning af måltidet i diverse tempi, serveres der en tastingmenu med 20 retter i appetizerstørrelse – 20 x italiensk topgourmet. 

Bonusinfo: Lokalet er et af byens mest stemningsfulde, der synes født som italiensk toprestaurant, endskønt det reelt er et gammelt værtshus.

gorms.jpg

Gorm's

Nyhavn 14, Magstræde 16 & Torvehallerne
gormspizza.dk 

At hedde Gorm (Wisweh) er ikke særlig italiensk, men det skal man ikke lade sig narre af: Gorm’s Pizza er nok byens bedste. Pizzaerne er tynde og sprøde, luftige og ’skøre’ (dvs. i måden, de smuldrer på) på den helt rigtige måde. 

De skal spises direkte fra ovnen, før fyldet når at blødgøre bunden. Gorm er ikke doktrinær – der er både klassiske pizzaer og helt personlige signaturpizzaer, men ikke noget med kebabfyld! Til den hurtige sult to go har Gorm’s de såkaldte pizzaklappere, der er et sundere alternativ til en pizzaslice – en halv pizza lagt sammen med salat. 

Bonusinfo: Gorm’s findes flere steder, så mon ikke du kan finde en, der ligger relativt tæt på dig?  

 

Italo Disco

Oehlenschlægergade 5, 1663 København V
Italodisco.dk

Italo Disco har én menu hver aften, som er inspireret af det italienske fattigmandskøkken med masser af grøntsager, mindre ekstravagante kødudskæringer og simple sammensætninger. Det må du imidlertid ikke lade dig afskrække af. Selvom restauranten ikke ser ud af meget udefra, så er det gastronomisk håndværk til topkarakter. Som Martin Kongstad skrev i sin anmeldelse af restauranten:

"Italo Disco er en knaldmoderne, gammeldags italiensk restaurant som kan den sjældne kunst at koge. Når det skal have smag og dybde lader de gryden stå og 
småsimre i timevis, og når det skal være al dente, tager de gryden af på sekundet. 

Stemningen er livlig, og betjeningen er uformel og gennemført ordentlig. 
350 kroner er et røverkøb for så megen umage og kunnen.

Det er længe siden jeg er gået så opløftet og inspireret ud af en italiensk restaurant. "

Bonusinfo: Martin Kongstad kvitterede med karakteren 10 ud af 10. Du kan i øvrigt læse den fulde madanmeldelse af Italo Disco her.