Italiensk restaurant København

Guide: 10 italienske restauranter i København

Er du på udkig efter en god italiensk restaurant? Her får du overblikket over nogle af de bedste tilbud i København.

Vi guider dig rundt til 10 af de bedste italienske restauranter i København - fra en pizza i forbifarten til en af byens allerdyreste restauranter.

Era Ora


Italiensk restaurant - Era Ora
Overgaden Neden Vandet 33B

Da København i 1980’erne og 90’erne gastronomisk set var nada, da fandtes Era Ora allerede. Era Ora var sammen med Kong Hans, Saison, Restaurationen og få andre eneste fyrtårne i et ligegyldigt øde af tag selv-borde og suppe, steg og iskøkkener.

Era Ora var noget særligt, og har stadig noget ærefrygtindgydende og ophøjet over sig, uanset hvor mange michelinstjerner byen ellers må have fået. Era Ora er ikke et sted, man bare sådan uden videre tager på. Det er en begivenhed.

Era Ora havde engang ry for at være byens dyreste restaurant – og det passede såmænd nok. Det holder nok ikke helt længere, men det koster rask væk 2.500 kr. pr. hoved – og det er suverænt landets dyreste italienske restaurant. Og skiller sig tilsvarende markant ud. Oprindelig har Era Ora sit udspring i Umbrien og Toscana, men stedets italiensk-innovative køkken trækker nu på hele støvlelandet.

Aftenmenuerne ligger på 800-1.300 kr., vinmenuerne begynder ved 1.300 kr., men et vinvalg a la carte er billigere. Era Ora er gammel i gårde, men stedet har en ambience, der bare ikke findes andre steder i byen.

Bonusinfo: Også frokoståbent – og det er billigere! Hvis altså man passer på med vinen – Elvio har 90.000 flasker i kælderen, og det rummer altså fristelser for svage sjæle.

era-ora.dk

Scarpetta

Italiensk restaurant - Scarpetta

Rantzausgade 7, Islands Brygge 81F

Der er flere italienske skud på Cofoco-stammen, men Scarpetta på Nørrebro (og Islands Brygge) er efter min mening det bedste af dem. Få har som Torben Klitbo & co. i den grad formået at trække folk til huse, og succesen skyldes slet og ret, at man som gæst får rigtig meget for pengene – en uprætentiøs restaurantoplevelse, man går mæt hjem fra, og uden at det har kostet ret meget.

En femretters menu koster 250 kr., og det er f... billigt. A la carte-retterne ligger på 50-100 kr. stykket, og der skal man nok beregne mindst to af slagsen, tre hvis man har ulvehunger. Der er blandt andet et par pastaretter, pizzaer og risotto på kortet – den hvide pizza med peccorino og trøffel er tæt på at være genial.

Vinkortet får nok ikke vinnørderne op i det røde felt, men det fungerer glimrende og helt i tråd med konceptet i øvrigt, og alle vine fås også glasvis, og det er godt.

Bonusinfo: Prøv en af Cofocos andre italienere, hvis du ikke kan få bord på Scarpetta – Vespa i St. Kongensgade, eksempelvis.

cofoco.dk

Famo Metro


Italiensk restaurant - Famo Metro

Øster Søgade 114

Var det egentlig ikke Famo-drengene Fabbio Mazzon og Morten Kaltoft, der med Famo i Saxogade i 2005 for alvor introducerede danskerne for det moderne italienske osteria? Det var det vist – og det er under alle omstændigheder Famo, der leverede – og fortsat leverer – et af byens bedste bud på rustikt italiensk landkøkken. Autentisk, traditionelt (og så alligevel af og til nogle tvist) og fuldstændig kompromisløst på råvarer og tilberedning, uden det af den grund får skær af dogme og hysteri. 

Efter Saxogade åbnede de Famo 51 på Gl. Kongevej, og Famo Metro ved Søerne og Lille Triangel er nyeste skud på stammen. Metro er indretningsmæssigt italiensk på den ’London-smarte’ måde – det kunne antyde moderat høje priser, men det er absolut ikke tilfældet. Aftenmenuen koster 400 kr. for fem retter, og vinen behøver ikke at ændre voldsomt – der er gode vine på glasFamo – uanset hvilken af de tre restauranter man vælger – er sådan et sted, man altid har lyst til.

Bonusinfo: Også frokoståbent. Første mandag i måneden kan studerende få sig et gedigent måltid mad for 200 kr., og hver fredag sælges grøntsagskasser med frisk frugt og grønt direkte fra Italien. 

famo.dk 

Enomania


Italiensk restaurant - Enomania

Vesterbrogade 187

Da italienske Damiano Alberti og hans kæreste Charlotte Skov Bak i vinteren 2009 åbnede, var ideen vist, at det primært skulle være en vinbar, hvor man så også lige kunne få lidt mad, men ikke nødvendigvis.

Succesen tog Enomania med storm, og det fik hurtigt karakter af at være en egentlig restaurant, om end det vist stadig er ok bare at komme for at drikke vin, selv om det er svært at få plads. Kortet er enkelt og overskueligt, et par numre – typisk en lille forret, en risotto, en pastaret, en kødret og noget sødt og ost. 

Priserne ligger på 70-200 kr., og retterne kan tillige fås i forretsstørrelse til reduceret pris. Mere gennemført velsmagende trattoriamad fås næppe i København.

Vinkortet er fabelagtigt, næsten alt fås glasvis, og Damianos hjerte banker ikke kun for Italien – det banker mindst lige så heftigt for Bourgogne og Champagne.

Der findes et lille (lokalt berømt) filmklip fra AOK, hvor Berlingske Tidendes Søren Frank står ude foran Enomania og priser stedet i høje toner og erklærer, at han er ’glad’ – glad, som man er det, når man har fået rigtig meget god vin! 

Det kan godt være, at Franks spindoktor skulle ha’ anbefalet ham at vente med at gå på live til næste dag, man kan ikke fortænke Søren F. eller nogen anden i at blive glad efter et besøg på Enomania. Det er et fantastisk sted – en gave til byen.

Bonusinfo: Torsdag og fredag er der tillige frokoståbent. 

enomania.dk

Fischer 

Italiensk restaurant - Fischer
Victor Borges Plads 12

David Oliver Fischers pastaværtshus i hjertet af Østerbro er drømmen om en restaurant i nabolaget – et sted, der redder en, når man bare ikke gider selv, når det er blevet for sent etc.

Altså et alternativ til ens eget køkken, forstået på den måde, at priserne er yderst rimelige, og stemningen så nede på jorden afslappet, at der er noget hjemligt over det. David Fischer er udlært hos Daniel Letz på Le St. Jacques, men det er det romerske køkkenblod, der i dag flyder i hans årer. 

Fischer har boet en årrække i Rom, hvor han arbejdede på den trestjernede La Pergola, men det er trattoriakøkkenet, han har taget med hjem, ikke michelinmaden. Kortet byder på to-tre numre i hver kategori, antipasto, primi pasti og secondo (dertil sødt og ost) – enkle trattoriaretter, der ikke desto mindre er stedets helt egne og absolut ikke mainstream. 

Bonusinfo: Fisher har som sagt til huse i et gammelt værtshus, hvilket faktisk er ret tydeligt. Det betyder, at man kan tage en pot billard i kælderen efter maden, og/eller en lille en i baren, evt. garneret med et slag terninger. I øvrigt kører der i weekenden en særlig weekendmenu i tidsrummet 10.00-17.00, så hvorfor ikke droppe brunch og lade romerretten råde! 

hosfischer.dk

L’Altro Antiristorante 


Italienske restaurant - L’Altro Antiristorante

Torvegade 62 

L’Altro er ikke bare Era Oras jordnære lillesøster – et besøg på L’Altro er at krydse Era Oras historiske spor, idet restauranten har til huse i Era Oras oprindelige lokaler i Torvegade på Christianshavn. L’Altro kom til verden i 2004 – på et tidspunkt, hvor byen var begyndt at røre på sig, gastronomisk set, og hvor folkene bag Era Ora med rette kunne se, at et bredere publikum efterlyste value for money-steder – med andre ord det enkle, gedigne måltid, der efterlader en mæt og glad og med en regning, der ikke er større end en parkeringsbøde. 

Kortet har en treretters menu Corto til 380 kr., og en udvidet menu Completo med ost og dessert til 450 kr. Vinmenuerne svinger fra 480 kr. helt op til 1.500 kr., hvilket vidner om, at stedet er et barn af Era Ora – og har mulighed for at trække på netop Era Oras legendariske vinkælder. Det skal nævnes, at man naturligvis kan ’nøjes’ med at gå a la carte i vinkortet. 

Bonusinfo: L’Altro tilbyder med jævne mellemrum den såkaldte Godfather-menu – en menu inspireret af Francis Ford Coppolas Godfather-trilogi.

laltro.dk 

Ché Fè


Italiensk restaurant - Ché Fè

Borgergade 17A

Ché Fè er Danmarks første økologiske trattoria, og skønt restauranten er ganske ny, så er folkene bag bestemt ikke ukendte i dansk restaurationsliv – det er nemlig ægteparret Elvio Milleri og Edelvita Santos samt kokken Alessandro Jacoponi. De tre driver i forvejen antiristorante L’Altro og Era Ora, nævnt på de foregående sider. 

Elvio Milleri og Edelvita Santos driver desuden det italienske bageri, Il Fornaio, der ud over brød også dækker en lang række italienske specialiteter. Alle råvarer på Ché Fè er økologiske og kommer altovervejende fra Italien. Ché Fè er også både takeaway og butik eksempelvis får man tre småretter til 179 kr., skinke, dagens fisk, risotto, en kødret, sødt …

Priserne begynder ved 65 kr. for en enkelt ret. Takeaway kan hentes på restauranten alle ugens dage kl. 16.30-18.00. Ché Fè er som nævnt også en butik, hvis åbningstid følger restaurantens – køb frisk frugt og grøntsager direkte fra Italien tillige med brød og diverse delikatesser. Flere af restaurantens varer sælges samlet i en ’madpakke’ – der så at sige er et fuldt måltid som samlesæt. Opskrifter fås også til at tage med hjem. 

Bonusinfo: Og hvad betyder så ché fè? Udtrykket udtales ’kæ fæ’ og er et typisk glædesudbrud i Umbrien (Elvio Milleri er fra Umbrien) og svarer nogenlunde til det danske ’Hva’ så!’ – en kombination af en hilsen og et spørgsmål om, hvordan det går. 

biotrattoria.dk

Ristorante Cortona


Italiensk restaurant - Ristorante Cortona

Rysensteensgade 16

Gildo Russo har noget med gamle danske værtshuse – han kan få dem til at ligne ærkeitalienske restauranter, der synes altid at have været der. Det gjorde han i sin tid med Il Grappolo Blu i Vester Farimagsgade, og det har han gjort igen med det gamle værtshus, Café Politigården, tæt på Københavns Politigård.

Man træder fra gaden i København og ind i en verden af noget italiensk, solidt og højborgerligt på bedste vis – gedigent og diskret luksuriøst. 

Navnet Cortona kunne tyde på en toscansk linje, men det er snarere det syditalienske køkken, der regerer – Napoli-området, hvor Gildo Russo selv stammer fra. Kortet giver mulighed for seks til otte retter i prislejet 405-605 kr. Tilsvarende koster vinmenuen 450-650 kr.

Man kan også gå a laitaliencarte på vinen begyndende ved 250 kr. Tidligere var Gildo kendt i byen som Mr. Brunello, og der er skam stadig brunello på kortet, men også øvrige toscanske og i det hele taget italienske vine. Anretningerne på tallerkenen fremstår umiddelbart ret elaboreret, til tider næsten pyntede, men reelt er det de enkle råvarer, der er i fokus. 

Cortonas anretninger virker næsten eksotiske, men det er ’bare’ syditaliensk køkken, som vi ikke er vant til at se det i Danmark. Desserterne er næsten overvældende. Cortono er ikke bare endnu en italiener i byen. Beliggenheden gør nok, at man ikke bare sådan lige dumper forbi – det er et sted, man planlægger at tage hen – og det bør man gøre. 

Bonusinfo: Ristorante Cortona har også en netvinhandel med nogle af de vine, man kan møde på restaurantkortet. 

Se mere på wineshop nu.dk » og cortona.dk »

Il Grappolo Blu


Italiensk restaurant - Il Grappolo Blu
Vester Farimagsgade 35

”Ristorante della cucina italiana moderna” kalder det italiensk/ danske ægtepar Franco restauranten i Vester Farimagsgade. De to har de sidste to år været værtsparret på restauranten, der siden åbningen i 1999 har været en af byens bedste italienske restauranter. 

I Gildo Russos ejerskab (de første 10 år, godt og vel) var stedet sammen med Era Ora eneste mulighed for at spise italiensk for viderekomne – og vinkortet var legendarisk. Vinkortet er stadig second to none med Toscana som omdrejningspunkt, ligesom maden adskiller sig radikalt fra, hvad man normalt møder på en italiensk restaurant. I stedet for den traditionelle italienske opsplitning af måltidet i diverse tempi, serveres der en tastingmenu med 20 retter i appetizerstørrelse – 20 x italiensk topgourmet. 

Bonusinfo: Lokalet er et af byens mest stemningsfulde, der synes født som italiensk toprestaurant, endskønt det reelt er et gammelt værtshus.

igb.dk

Gorm's Pizza

 

Italiensk restaurant - Gorms
Nyhavn 14, Magstræde 16 & Torvehallerne

At hedde Gorm (Wisweh) og komme fra Bornholm – det er sgu ikke særlig italiensk. Men det skal man ikke lade sig narre af: Gorm’s Pizza er nok byens bedste. Pizzaerne er tynde og sprøde, luftige og ’skøre’ (dvs. i måden, de smuldrer på) på den helt rigtige måde. 

De skal spises direkte fra ovnen, før fyldet når at blødgøre bunden. Gorm er ikke doktrinær – der er både klassiske pizzaer og helt personlige signaturpizzaer, men ikke noget med ananas og kebabfyld! Til den hurtige sult to go har Gorm’s de såkaldte pizzaklappere, der er et sundere alternativ til en pizzaslice – en halv pizza lagt sammen med salat. 

Bonusinfo: Gorm’s findes nu tre steder – i Torvehallerne, hvor man både kan sidde og stå, og hvor stemningen er netop ’torvepræget’, mens man skal besøge Gorm’s i Magstræde eller Nyhavn, hvis man mere er til at sidde og putte sig lidt med sin pizza. 

gormspizza.dk 

LÆS OGSÅ: 8 steder, hvor man spiser godt alene

LÆS OGSÅ: Guide: De 11 bedste restauranter i Marrakech

LÆS OGSÅ: Mandagspasta med peberfrugt og middelhavsstemning

Se, hvad vi ellers skriver om: Pizza, Restauranter og Guide til København