Han er manden bag en af verdens mest hypede restauranter, og hans yndlingsspisested i Milano serverer kun indmad scroll-down

Han er manden bag en af verdens mest hypede restauranter, og hans yndlingsspisested i Milano serverer kun indmad

Poul Andrias Ziska laver mad fra fjeldene, bølgerne, vinden, kulden og verdens ende. Men for den færøske kok var hjemstavnen Thorshavn ikke langt nok væk fra alting, så i 2021 rykkede Ziska sin restaurant, Koks, til Grønland og fik to Michelin-stjerner med det samme. Vi har talt med kokken fra det ægte nord om rå hvalhud, hans foretrukne spiseby og den bedste restaurant, ingen kender.

Af Sebastian Himmelstrup
Foto: Valdemar Ren
Gastro

Hvad er det bedste råd, du har fået?

”At prøve ikke at lade sig påvirke af ting, man ikke selv kan påvirke. Det gør, at man nemmere kan forholde sig roligt i det kaos, vi nogle gange befinder os i som kokke. Det hjalp for eksempel, da vi rykkede Restaurant Koks til Grønland.”

Og hvorfor gjorde I det?

”Vi har arbejdet på en ny lokation til Koks på Færøerne i noget tid, men den er først færdig i 2025. Der, hvor Koks lå før, har hele tiden været midlertidig, og det var aldrig meningen, at vi skulle blive der så længe, som vi har gjort. Vi stod altså i en situation, hvor vi ikke vidste, om vi skulle lave endnu en midlertidig løsning på Færøerne eller prøve noget helt andet. Vi syntes allesammen, at det var en god mulighed for at prøve noget nyt.”

Hvorfor så Grønland?

”Grønland har altid været fascinerende for mig. Da jeg for mange år siden gik på efterskole på Lolland, boede jeg på værelse med en fyr fra Grønland, og vi fandt et fællesskab gennem maden. Vi fik sendt tørfisk og alt mulig mad ned til efterskolen fra vores familier. Vi var nødt til at sidde nede på havnen og spise det, fordi det lugtede for meget for danskerne. Siden da har jeg været meget nysgerrig på at komme til Grønland og arbejde med alle de råvarer, vi ikke har på Færøerne: moskusokse, rensdyr, ryper og så videre.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Kokke, Restauranter og Gastronomi