Historien om restaurant Lieffroy ved Nyborg på Fyn begynder et andet sted på Fyn – i Millinge, hvor legendariske Falsled Kro ligger. Herfra kommer familien Lieffroy, som står bag månedens restaurant, og det er ikke mindst netop Lieffroyernes fortjeneste, at Falsled er blevet legendarisk. Efter næsten en menneskealder som køkkenchef på kroen måtte Jean-Louis Lieffroy og hans kokkesøn, Patrick, der havde dannet par med far i krokøkkenet i et par år på det tidspunkt, af forskellige årsager forlade kroen og finde nye græsgange.

Jean-Louis er oprindelig fra Frankrig (se artikel om de franske kokke i Danmark andetsteds i bladet) og kom som kok hertil, og både hans og Patricks mad er naturligvis under voldsom indflydelse fra det franske køkken. Patricks lære- og kokketid har nemlig også været præget af det franske; han stod i lære på Fakkelgården hos en af fars tidligere kokkekollegaer på Falsled, franskmanden Christian Bind, og Patrick har i sin tid efter endt uddannelse været omkring en anden af fars franske kumpaner hertillands, Michel Michaud, på dennes restaurant, Marie Louise, i Odense. Og selvfølgelig har andengenerationsfranskmanden været hjemme på ’genopdragelse’ i fars hjemland, og det på flere af de helt store trestjernede, bl.a. Troisgros.

lieffroy_stemning_42.jpg

Der var lagt i ovnen til, at Patrick skulle overtage køkkenet på Falsled efter far. Men sådan blev det altså ikke. Far og søn skulle videre – på pension for farens vedkommende, mens Patrick skulle finde sig et nyt sted at kokkere. Og den korte version af den historie er, at det blev køkkenet i Hesselhuset, der blev Patricks nye køkken. Ja, Patrick overtog hele hytten – og så kunne Jean-Louis jo ikke stå for fristelsen til at gå med, og Hesselhuset blev rammen omkring Lieffroyernes nye restaurant.

Maden på restaurant Lieffroy må – ikke overraskende – anses for at være franskinspireret, men med den innovation og sprælskhed indover, som efterhånden kendetegner det nynordiske/danske køkken, og så er den franskinspirerede mad altså bare lavet på de bedste lokale fynske råvarer i sæsonen – Lieffroyerne har styr på deres leverandører efter de mange år på Fyns land som aftagere af fynske råvarer og produkter.

Lieffroys tilbyder en 3-retters menu – forret, hovedret og dessert (420 kr.), hvor det er muligt at tilkøbe op til fem ekstra forretter, hvis man har lyst til mere. Der er desuden en større menu, Gourmetoplevelse, hvor man får en smagsoplevelse af retterne i mindre størrelse med all incl. (champagne, 6 retter, vinmenu og kaffe med petitfour, 1.435 kr./samme blot med 8 retter til 1.760 kr.).

lieffroy_mad_1_01.jpg

Her i efteråret består menuen af friskfanget fisk med syltet blomkål, stikkelsbær og muslingesauce, farseret vildandebryst med græskar, kvæder og grønkål og endelig brombærsorbet og chokoladeparfait med ymerskum, cannelèe og lun karamelsauce, mens tilvalgsretterne er stegt kammusling med gulerødder, yuzu og osietra caviar (195 kr.), grillet hummer med gule beder, jordskokker og hummersauce med safran (160 kr.), fransk andelever med kirsebær, persillerod, hybenrose og lang peber (150 kr.), farseret morkler med belugalinser, portvinsskum og havgus (150 kr.) og endelig udvalgte oste med behørig garniture (150 kr.).

Lieffroy holder åbent til aften tirsdag til lørdag. Frokost er kun for selskaber på min. 25 personer efter aftale på åbningsdagene.

Kommer man langvejsfra og har brug for overnatning, så henviser restauranten til to hoteller, der ligger i gåafstand fra Hesselhuset, Hotel Hesselet og Nyborg Strand.

Hold i øvrigt øje med særlige arrangementer og kokketræf på hjemmesiden, lieffroy.dk.

Hesselhuset
Skræddergyden 34
5800 Nyborg
lieffroy.dk