Morgenmaden i weekenden skal være som weekenden selv: ufornuftig
Foto: Mikkel Russel

Morgenmaden i weekenden skal være som weekenden selv: ufornuftig

Når man har tid til den og godt selskab, er den måske det skønneste af alle måltider.

Fridagens morgenmad kan noget helt særligt. En overgang gik den under navnet brunch – indtil ordet blev tyndslidt af dårlige cafeer med lidt for tør bacon og lidt for lummer rørægsbuffet. Men selv om navnet er faldet i unåde, er der ingen grund til at vende tilbage til havregrød, skyr, mager ost og andet sundt selvpineri. For morgenmaden i weekenden skal helst være som weekenden selv: ufornuftig. Her er tre forskellige æggeretter, der ikke er diæt-kompatible.

(Alle opskrifter er til to personer) 

1: Arme riddere

Genialiteten i denne simple alt i én-ret, der kan spises med både sødt og salt tilbehør, er næsten til at græde over. Du kan bruge det meste hvedemelsbrød til den, men jo mere svampet det er, desto bedre suger det æggemassen, hvilket netop er formålet. Jeg bruger tykke skiver af toastbrød.

· 4 skiver brød, halverede, så de får mere stegeskorpe
· 2 store æg, rørt sammen med 3 spsk. sødmælk
· Krydderier – nigellafrø, stødt kardemomme, sesamfrø, birkes, eller hvad du ellers kan lide
· Flagesalt
· Smør

Sådan gør du 

1. Vend brødet i æggemassen, så det hele bliver suget op.
2. Dryp skiverne af på bagepapir, og drys med dine foretrukne krydderier.
3. Steg dem i smør på begge sider ved middel varme på en teflonpande. Hvis de opsuger alt smørret undervejs, så tilsæt en ekstra klat smør. Drys med lidt flagesalt inden servering.
4.Spis med godt charcuteri, syltetøj eller olivenolie rørt op med krydderier – prøv fx krydderblandingen za’atar, der er populær i Libanon og bl.a. består af sesamfrø, timian og salt. Den kan købes på asaspice.dk. Hvis du spiser dine arme riddere med sødt tilbehør, så undlad at krydre med salt.
2: Spejlæg med paprika-bønner og bacon

Baked beans, chilibønner og al mulig anden dåsemad er o.k. i en snæver vending, men laver man dem selv, kan de decideret være en oplevelse. Mest smag får du i retten ved selv at iblødsætte og koge bønnerne.

· 100 g tørrede kidneybønner eller til nød en dåse forkogte
· 1 stort skalotteløg
· 2 fed hvidløg
· 1 spsk. paprika
· 2 kviste rosmarin
· 1 dåse flåede tomater
· 10 cherry-tomater 
· 1 tsk. rørsukker
· 1 spsk. tomatpuré
· 1 skvæt Worcester-shire-sauce
· 1 skvæt sherry-vineddike
· 2 æg
· 100 g bacon
· ¼ bundt hakket koriander 

Sådan gør du 
1. Sæt bønnerne i blød natten over.
2. Kog dem ca. tre kvarter til en time, eller anskaf dig en trykkoger (du vil ikke fortryde det), og kog dem et kvarter. Bønnerne skal være møre, men faste.
3. Hak løg og hvidløg fint, og svits dem ved middel varme i lidt olivenolie i en kasserolle.
4. Tilsæt paprika og tomatpuré, og lad det svitse videre ved lav varme i et par minutter.
5. Smelt rørsukkeret i kasserollen, og hæld Worcestershire-sauce og sherryvineddike på. Lad det koge et minut. Tilsæt tomaterne, dåsetomaterne og bønnerne. Lad det koge igennem ved høj varme i fem minutter. Tilsæt evt. en kop vand, så det ikke brænder på.
6. Dæk kasserollen med et stykke bagepapir, læg låg på, og kom den i en 150 grader varm ovn i en time. Smag til med salt og evt. sukker, og hold det varmt på komfuret.
7. I mellemtiden steger du din bacon ved svag varme, så den tager farve, men ikke branker. Den skal ikke være clubsandwich-sprød.
8. Spejl æggene. Panden skal ikke være rygende varm, faktisk bare varm nok til, at en klat smør bruser op. Slå forsigtigt æggene ud i smørret, og lad dem stege ved lav varme. Drys med salt, peber og koriander, inden du serverer hele molevitten med ristet brød. 3: Pocheret æg med avocadosalat 

Det pocherede æg er en af de allermest delikate variationer. Et blødkogt æg, men befriet for sin skal og lige til at gå til, det er luksuriøst. Samtidig står det for mange som lidt af en udfordring. Men det behøver ikke at være en traumatiserende oplevelse, hvis man er lidt opmærksom. Jeg vil anbefale, at man har ordentlig tid og et par ekstra æg i baghånden, første gang man planlægger at servere det. 

· 2 æg
· 2 avocadoer
· 20 cherrytomater
· Basilikum
· Et par skiver rugbrød
· Frisk rosmarin
· Citronsaft
· ½ dl jomfruolivenolie 
· Salt
· Piment d’Espélette eller en anden form for cayennepeber
· Parmesan Sådan gør du 
1. Halvér tomaterne, læg dem på en plade med bagepapir, og drys dem med salt og en anelse sukker. Sæt dem i ovnen ved 150 grader i tre kvarter.
2. Skær rugbrødet ud i store trekanter, og bag dem sprøde i ovnen i 10 minutter. Drys med friskhakket rosmarin og salt.
3. Opløs ¼ tsk. salt i saften af en kvart citron. Pisk olivenolien i med en gaffel, indtil det bliver tyktflydende og uigennemsigtigt. Stil vinaigretten på køl.
4. Befri avocadoen for skallen og stenen, og skær den ud i store terninger. Dryp med citronsaft, så den ikke tager farve.
5. Høvl parmesanen i fine flager med en kartoffelskræller.
6. Pluk basilikummen i grove stykker.
7. Bland alle ingredienserne sammen, og anret dem, så du kun mangler de pocherede æg på toppen.
8. Bring en gryde i kog. Mens du venter, slår du forsigtigt æggene ud i hver sin lille skål eller kaffekop. Blommen må ikke gå i stykker. Drys hvert æg med salt.
9. Pres en kvart citron ned i vandet, når det koger – syren hjælper proteinet til at samle sig og give dit pocherede æg en pæn form.
10. Kør det kogende vand rundt i gryden med skaftet af en grydeske, indtil der danner sig en strømhvirvel i midten. Lemp hvert enkelt æg ned i hvirvlen, og skru ned på lav varme. Lad æggene pochere i det næsten kogende vand i tre minutter.
11. Løft æggene op ad vandet med en hulske. Æggene må gerne ligne små mozzarellabolde, men skal helst være bløde og ikke fjedrende som osten. Det er også i orden, hvis de er mere uformelige, men du kan eventuelt forskønne dem ved at hive de underligste lange fangarme af. Dryp æggene af på et viskestykke, og drys med Piment d’Espélette inden servering. LÆS OGSÅ: 3 simple og smagsfulde italienske pastaretter

LÆS OGSÅ: Opskrifter: 4 forskellige bud på en god bøf

LÆS OGSÅ: Kylling me softly - mør butter chicken

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi