Ny film er et overraskende realistisk ”take” på den rå virkelighed i et Michelin-køkken

... Siger Michelin-kokkene selv. Læs med og vind selv en middag for to på en Michelin-restaurant til en værdi af 5.300 kr.

Man har godt hørt historierne om Michelin-chefkokke, der med mord i blikket fejer hele anretningen af køkkenets aluminiumsbord, så det hele i det næste eksploderer op mod væggen.

Kokke-assistenten havde haft den "frækhed" at placere de millimeterhakkede purløg for langt ude til højre på tallerkenen.

Primadonna-kokkene, der fanatisk behandler hver tallerken som et lille stykke kunst, hvorfor selv minimale fejl ikke en gang er en term, der arbejdes med.

Det er den slags kok, som er portrætteret i "Burnt", instruktøren John Wells' "take" på den nådesløse virkelighed ude i en Michelin restaurants køkken.

I "Burnt" møder vi Adam Jones (Bradley Cooper), der har været kokkeverdens svar på The Rolling Stones, men ligesom det famøse engelske rockband har han været lidt for glad for det hvide pulver til næsen plus andre euforiserende stoffer, alt imens en diva-attitude har drejet den succesfulde kokkekarriere ud i grøften.

I "Burnt" møder vi Adam Jones, da han vender tilbage til London, clean og med en mission om at gøre et comeback ved at skabe verdens bedste restaurant.

Inspiration fra en af verdens største kokke-primadonnaer

Det er især filmens realistiske portrættering af Michelin-køkkenets intensitet, fanatisme og voldsomme raseriudbrud, der gør den til en unik "foodie", som, med Hollywoods stigende interesse for mad, er blevet betegnelsen for en madfilm.

Og det gælder især Bradley Cooper, der med en rå intensitet spiller den karismatiske og temperamentsfulde kok. Og han gør det godt. Måske fordi skuespilleren var i lære hos én af kokkeverdens mest hysteriske chefkokke, Gordon Ramsay, da han skulle indspille "Burnt".

Selvsamme Ramsay fungerer også som hovedproducer på filmen, hvilket yderligere synes at give filmen sin rå realisme, og Gordon Ramsays begejstring for filmen går da også på den realistiske skildring af køkkenmiljøet.

"Filmen fanger virkelig essensen af en professionel kok i dag," fortæller Gordon Ramsay om filmen i nedenstående klip.

Deltag i konkurrencen om en middag for to på Michelin-restaurant

Premieren var i New York – en by, der om nogen er befolket med Michelin-restauranter og hysteriske kokke. Mange af disse var selvsagt til premieren af "Burnt", og genkendelsen var ligesådan stor her.

"Virkelig, virkelig realistisk. Som i overraskende realistisk," var Geoffrey Zakarians, tidligere chefkok på den ikoniske New Yorker-restaurant 44, reaktion på filmen.

"Jeg elsker den måde, som maden er glorificeret på i filmen. Den måde de viste, at maden bliver respekteret på, og at man så får sat en fed streg under, hvor hårdt det faktisk er, det vi gør".

Carla Hall, chefkok på "The Chew" – et af de mest populære køkken-talkshows i USA – var også imponeret over filmens realistiske take på branchen.

"Intensiteten. Passionen. Det føltes ekstremt virkelig," fortalte hun.

"Alle skal arbejde som ét team, og alle skal kunne have deres del klar på eksakt samme tidspunkt. Det er som et kæmpe orkestre, der skal spille sammen, og det synes jeg filmen formår at vise virkelig realistisk".

Får du selv trang til at udleve din hysteriske primadonna-chefkok hjemme i din 2-værelses, så har filmen en ret så gennemført hjemmeside, hvor du bl.a. finder opskrifter fra nogle af filmens retter.

Find dem her. Eller er du mere bare til at spise på restauranten, så kan du vinde en middag for to på Michelin-restauranten AOC til en værdi af 5.300 kr.

Burnt går i biograferne nu!
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad