Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Opskrift: Baked Alaska

Foto: Lennart Weibull og Alamy

Opskrift:

Hvem vil ikke gerne være typen, der serverer en dessert med ild i?

En baked alaska er en isdessert omsvøbt i italiensk marengs, og den vil helt sikkert sætte det perfekte punktum ved middagsbordet. Skal du gå planken ud, så flamberer du den, men husk, at i et mørkt lokale i festligt lag er effekten lige så stor som brandrisikoen – så dette er ikke noget for de mindreårige/klodsede/alkoholpåvirkede og/eller mennesker, der bebrejder andre deres egne fejltagelser.

Ingredienser

  • 1 liter vaniljeis, hjemmelavet eller købt
  • 50 g valgfri revet chokolade
  • 1 liter hindbær- eller jordbæris, hjemmelavet eller købt
  • 1 tærtebund, hjemmelavet eller købt
  • 1 æggeskal
  • 1 dl rom, rye whisky eller bourbon med højt alkoholindhold, gerne over 50 %

Italiensk marengs

  • 200 g + 20 g sukker
  • 70 g vand
  • 100 g æggehvide

Sådan gør du:

  1. Beklæd en rundbunden skål med køkkenfilm. Lad vaniljeisen blive så blød, at den kan kommes klatvis i skålen med en ske. Tag en dejskraber, og udjævn isen, som hvis du var ved at lave sandkage. Riv chokoladen over, og sæt isen i fryseren i 1 time.
  2. Læg et lag hindbæris ovenpå, udjævn den, og sæt på frys igen. Iskagen kan nu stå i fryseren, til det er tid til at spise – gerne i flere dage.
  3. Tag iskagen ud af formen ved at trække i køkkenfilmen. Kom lidt varmt vand på bunden af skålen, hvis isen sidder fast. Læg isbomben på en bagt tærtebunden, og skær overskydende bund af hele vejen rundt. 
  4. Smør den italienske marengs på, og brænd den med en gasbrænder, eller sæt i en ovn ved højeste temperatur og grill, til den har fået en smuk farve.
  5. Ved servering: Sæt 1 æggeskal på toppen af kagen. Varm alkoholen i en lille gryde, og hæld cirka 2 spsk. i æggeskallen. Sæt ild til spiritussen i æggeskallen, og hæld mere alkohol over foran dine forbløffede gæster.

Italiensk marengs

  1. Forbered den italienske marengs, lidt inden gæsterne kommer. Det lyder måske kompliceret, men det er ret nemt, så længe du har et termometer. Bring 200 g sukker og vandet i kog. Pisk 20 g sukker og æggehviden i en skål med en håndmikser. Når sukkerlagen er 124 grader, hælder du den forsigtigt i den piskede æggehvide, lidt ad gangen.
  2. Fortsæt med at piske ved lav hastighed, til du har inkorporeret al sukkerlagen. Skru op på højeste hastighed, og pisk et par minutter, før du igen skruer ned og fortsætter, til marengsen er kølet af og er stivnet. Opbevar den ved stuetemperatur, til det er tid til dessert.