Nakkesteg
Foto: Chris Tonnesen

Opskrift: Sådan laver du en perfekt nakkesteg

Der er noget om snakken – grisen er ikke dum i nakken, og den smager godt, både grisen og dens nakke, der er så velsmagende en udskæring på grund af det mørke nakkekøds store fedtmarmorering. Brug økologisk eller frilandsgris.

printer Print
clock 2 timer
plate 6 personer
  • 1½-2 kg nakkefilet
  • Salt
  • Sort peber
  • Olivenolie
  • Smør til stegning
  • 750 g kartofler
  • 2 porrer
  • 150 g bacon
  • 8 store blade salvie
  • ½ flaske hvidvin

GastroOkt_ChrisMira_1609.jpg

Sådan gør du:

  1. Krydr kødet med salt og peber, og brun det på alle sider i smør og olie i en gryde, der kan gå i ovnen. Læg låg på og sæt stegen i ovnen ved 180 grader i 1½ time.
  2. Skræl og skyl kartoflerne, og skær dem i skiver på 2-3 mm.
  3. Skyl porrerne, og skær dem i lidt tykkere skiver.
  4. Skær baconen ud i tern.
  5. Riv 5 af salviebladene i mindre stykker og vend med kartofler, porrer og bacon. Krydr med salt og peber.
  6. Tag gryden med stegen ud af ovnen, og tag forsigtigt kødet op.
  7. Kom kartofler mm. i bunden af gryden og vend med saften fra kødet. Hæld vin over. Læg stegen oven på, læg de sidste salvieblade på toppen af kødet og læg låg på igen. Sæt gryden tilbage i ovnen og steg videre i 1½ time mere.
  8. Tag derpå låget af og steg færdig i 20-30 minutter uden låg, så kartoflerne bliver sprøde på toppen.

TIP: Hvidvinen kunne være en halvtør riesling

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter