Foto: Mikkel Jul Hvilshøj, Getty Images

Test: 7 gode rosé vine

Erik fra ’Erik og Else’ i Rytteriet: ”Der er rødvin, og der er hvidvin, og hvis man blander de to, får man rosé!” Det er faktisk helt rigtigt, men alt er ikke sagt med det, og historien er heller ikke fortalt ved blot at affærdige rosé som en pjanket og useriøs terrassevin. Vi harsmagt syv styks.

__________

Dessimis Pinot Grigio 2012, Vie di Romans, Friuli-Isonzo. Italien

Gianfranco Gallo laver pinot grigio, som ligger langt fra alle konkurrenterne i Friuli. Normalen er tynd vandagtig pjaskeri. Vie di Romans er modernistisk og lader sig ikke diktere af elitenaboernes tendenser mod det naturlige, svovlfrie og amforagærede. Skindkontakt med meget modne pinot grigiodruer har her givet løgskalsfarve og en spændende duft af fersken, overmoden pære, grape, champignon og æbleskrog. Smagen er fornem, intens, mest som hvidvin, men den har noter af kirsebærsten, marcipan og mandler i eftersmagen. Testens helt store vin og klart en rosé, som bør nydes til grillet fisk eventuelt med sennepssovs.

Pris: 239 kr.

www.adriatvinimport.dk
__________

Tavel La Reine des Bois 2012, Domaine de la Mordorée. Frankrig

Du kan lige så godt finde dine store rummelige glas frem. Dem, du plejer at bruge til pinot noir. La Reine des Bois er meget seriøs rosé. Koldmacereret grenache med cincault og syrah og endda de to hvide druesorter bourboulenc og clairette i. Tydeligt tannisk, altså i forhold til normalen for rosé, ekstraheret stil, som dog bevarer læskende rosékarakter. Granatæblekerne dominerer med spor af danske tørkekoncentrerede jordbær og igen den tørstslukkende eftersmag af mineralvand, salt og stenet. Den burde kunne holde længere end de andre roséer i denne test, men hvorfor skulle man lade den ligge. Fantastisk drik.

Pris: 195 kr.

www.suenson.dk
__________

Miraval 2013, Jolie-Pitt & Perrin, Côtes de Provence. Frankrig

Ja, det er Brangelina … Læsere af Se & Hør m.fl. ved alt om, at Angelina Jolie og Bratt Pitt i 2013 overtog Château Miraval i Provence. 400 ha provencalsk solblegede og pittoreske hektar, hvoraf de 30 er udlagt til vindyrkning. Miraval fremstilles på cincault, grenache, syrah og rolle, og det er selvfølgelig hverken Jolie eller Pitt, som har hænderne i gæringstanken. Alt det ønologiske står Marc Perrin fra den kendte Beaucastelfamilie for. Stilen er typisk moderne ’sur’ provencestil. Med det mener jeg selvfølgelig heftig struktur, pågående syre, knasende tørhed og duft af tyndtblandet jordbærsaft og timianblomster med grape i. Fornem rosé.

Pris: 129,95 kr. v./12 fl.

www.philipsonwine.com
__________

Fortsætter på næste side...__________

Rosé de Blancs 1er Cru, Pierre Gimonnet, Champagne. Frankrig

Pierre Gimonnet er kendt for chardonnay. Didier og Olivier, som kører huset, er oven i købet kendt for skalpelskarp chardonnay fra deres marker i Cuis, Cramant, Oger og Vertus. Det er således også grænsemoden og præcis chardonnay, som er hovedbestanddel i roséen, men selvfølgelig tilsat pinot noir for aroma og farve. De røde bær kommer fra grand cru Bouzy. Husstilen er bevaret med fin mousse, fond og østershat, ribssaftevand og eftersmag med Perrier, den her vanskeligt forklarlige mineralvandstone af salt og jern, som gode, men ungdommelige champagner, ofte har. Rimelig prispolitik, og det er vi meget glade for.

Pris: 299 kr.

www.vinifique.dk
__________

Sancerre Rosé 2013, Domaine Vacheron. Frankrig

Fætrene Jean-Laurent og Jean-Dominique Vacheron er i gang med store ting på Sancerre-højen. De er allerede kendt for ultrastenet og nærmest salt sauvignon blanc, men de kan også med pinot noir. Normalt er ca. 80% af vinen baseret på pres af hele klaser, og den bliver fyldt på flaske allerede i december samme år som høsten. Den minder om pink grape med tavlekridt, har liflige noter af gulerodspuré og grønne jordbær, æblemost og ikke mindst østers og salturt. Fabelagtig intensitet, let skindbitterhed og let eftersmag af kirsebærsten. Drik den inden et år for maksimal frugtighed. Sublim rosé.

Pris: 157 kr. v./12 fl.

www.laudrup.dk
__________

Cremant de Bourgogne Rosé, Paul Chollet. Frankrig

Et lille specialiseret cremanthus beliggende i Savigny-Lès-Beaune. Druerne er håndhøstet, og til roséen er det chardonnay og pinot noir, som blandes. Siden 2002 har duoen Gilles og Joël Remy stået for vinificeringen, og kvaliteten er imponerende. Moussen er fin og livlig. Duften er pakket med ribs og mindelser om Fun eller Rynkebys røde blandede saft. Smagen er sprød, næsten ørkentør med meget tydelig karakter af gær. Der er hvedeølnoter i eftersmagen. Huset har normalt op til 20 måneders gærkontakt under flaskelagringen, og det smager man. Langt bedre end standarden for cremant de bourgogne.

Pris:
119 kr.

www.vinifique.dk
__________

Terrasses 2013, Château Pesquié, Ventoux. Frankrig

De kan sandelig også rosé på Pesquié! Tidligere på året roste jeg husets billige rødvin, og roséen følger med. Château Pesquié har parceller med ældgamle grenachestokke, og de kom til ære og værdighed, da Paul Chaudière overtog kældermesterjobbet i 1985. Ejendommen kan sandsynligvis spore vindyrkning tilbage til romernes herredømme, men det er først i løbet af 90’erne, navnet bliver kendt selvstændigt. Huset skal i dag tælles blandt Ventoux’ bedste. Den blusser let, en lidt ’tøset’ roséfarve, men oser voldsomt af hindbærsaft og skovjordbær. Stilen er enkel, ren, tørstslukkeragtig og stiller ikke hårde krav om rutine og vinforstand.

Pris: 59,95 kr. v./12 fl.

www.philipsonwine.com
__________

TILBUD: 4 numre af gastro + Proptrækker & oplukker fra Laguiole

LÆS OGSÅ: Maden & vinen: Hane i Riesling
LÆS OGSÅ: 5 stjerner: 3 rigtig gode vine

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Vin og Mad