Kan du huske 00’erne? Det var en tid med en Venstre-ledet regering med Dansk Folkeparti som livsnødvendigt støtteparti, det var en tid, hvor folk gik ud og fik lavet tatoveringer, de senere ville fortryde, og en tid hvor FCK lå øverst i Superligaen. På mange måder minder 00’erne om i dag.

Samtidigt var det en tid med økonomisk opsving, bittesmå mobiltelefoner og gamle sommerhuse med en friværdi som et mindre strandvejspalads.

Der er flere ting fra dengang, vi i dag kun kan grine selvironisk af. Andre ting, der dengang var rædsomme. er i dag hypede genstande for social status.

Vi har kigget på nogle af de ting, der var uncool i 00’erne, som i dag har fået et revival.

 1: Amager

I 00’erne var det noget med rockere og piger med tatoveringer henover lænden. I dag er det et af de eneste steder, studerende har råd til at bo, hvis de skal læse i København. Med dem følger selvfølgelig cool caféer og gentrificering, så Lorteøen i dag er blevet til Ønskeøen.

 

2: Phil Collins

I 80’erne var Collins her der og alle vegne. Så blev verden mæt, og så var Collins’ karriere færdig som popsanger. Nu har han været væk i et stykke, tid, vi er kommet til at savne ham, og nu står folk nærmest i kø for at udtrykke deres kærlighed til den skaldede powerballade-sanger.

3: Online dating

For 15 år siden var det udelukkende freaks, der havde fundet en kæreste på dating.dk. I dag er man en freak, hvis man ikke har en profiltekst-strategi, og hvis man har fundet sin kæreste på arbejdet eller ’i byen’ er der et eller andet heeelt galt.

4: At have en stor mobiltelefon

Kan du huske dengang, mobiltelefonerne ikke kunne blive små nok, og vi alle sammen grinte af vores forældres, der stikkede op af bukselommen? I dag, hvor vi rent faktisk bruger displayet til andet end et spil Snake, ville mange bruges deres Ipad som telefon, hvis man kunne.

5: Joggingbukser

På daværende tidspunkt signalerede joggingbukser, at man havde givet op og sat sig til at dø. I dag er det streetstyle. De store internationale designere tager dem meget alvorligt og bruger du fx en blazer sammen med et par joggingbukser, kan det give det afslappede twist, jeans engang gav.

6: Skæg

Kan du huske de dér evindelige reklamer for barbermaskiner med 99 blade, ekstra komfort ved skæve vinkler, der kan bruges i badet? Nu skal mænd være skovmænd, og der findes snart ikke længere en frisør med respekt for sig selv, som ikke har et lille udvalg af cremer, maskuline mænd kan pleje deres skæg med.

7: At have en kæmpe røv

Det er altså kun for pigerne, det gælder. For femten år siden var det pinligt at have en for stor mås, mens mænd i dag, ved spørgsmålet ’ser min røv stor ud’, forventes at svare ja. Det er den omvendte verden.

8: Kaktusser

Din underlige fætter havde måske et par kaktusser og en kødædende plante, men hans værelse lugtede også af kat, selvom han ikke havde nogen kat. Nu er det alle de seje, der har kaktusser. Og lyng af en eller anden grund. Men de kødædende planter har din klamme fætter stadig for sig selv.

9: Kål

Lige efter brokolli var hvidkål, spidskål og alle andre former for kål den klammeste spise, man kunne servere for sine stakkels børn. Nu rangerer kål sammen med spelt oppe øverst over cool spiser, og de to er også gået hen og blevet indikator for et helt segment af mennesker.

10: Grød

Engang var det noget, babyer spiste, før de fik tænder, og noget vi andre spiser ved juletid. Nu er det cool. Ikke kun på restaurantkæden af samme navn, men også som hjemmelavet variant. På Instagram er der pt 27.221 posts med hashtagget #grød.

11: Lange radioprogrammer

Hvem gider høre et timelangt radioprogram med nogen, der bare snakker? Ingen. I hvert fald tilbage i 2001, men i dag er podcasts med taleradio mega cool.

12: Mallorca

Grisefest, mor og far, højt humør, røven bar… Mallorca var for de tykke mennesker med hang til fast strandstol, mens de seje tog på backpacking-ture i Vietnam og Laos. Nu er Mallorca blevet godtaget af den kreative klasse. To redaktører fra Euroman og Pilou Asbæk tager derned til sommer, så du ved, det er godt.

13: Ferie i Danmark

’Skal du holde ferie i Danmark? Ej hvor kikset,’ sagde man engang. Nu er ferie i Danmark for luksusdyrene. Bornholm og Tisvilde er bare to eksempler på, at Danevang er det nye sort med et miks af rekreative sommerhuse, rekreative cabrioleter og gourmetsafari indenfor Rigets grænser.

14: Aarhus

For ikke så længe siden var Aarhus en eller anden underlig boble fyldt med mennesker, der elskede Thomas Helmig, som vi andre ikke rigtigt fattede. Så begyndte byen mod vest lige pludseligt at komme i alle de udenlandske medier, fordi der var blevet cool, uden vi andre havde lagt mærke til det.

15: At sætte sig ind i folk du har mødt på nettets biler

Hvis vi nu rejste tilbage i tiden og forklarede GoMore og Uber til folk, ville de tro, vi var blevet sindssyge i 2016: Ikke alene sætter vi og gladelig ind i fremmede menneskers biler, vi opsøger dem selv på internettet.

16: 90’erne

I 2001 havde vi alle sammen fået en overdosis a FILA-tøj og Nick Carter-frisure, men efterhånden som lyden af det lalleglade årti er kommet på afstand, er det blevet smart at kigge tilbage på denne tid som et sted, man sagtens kan hente inspiration til musik, tøj og hår. 

LÆS OGSÅ: Du har hørt om drømmeboligen, her er mareridtsboligen

LÆS OGSÅ: Gulddreng møder New York - og får smadret sin forrude

LÆS OGSÅ: Dave Chappelle vender tilbage: 5 af hans sjoveste øjeblikke