John Ladekarl rådgiver lottomillionærer: "Det værste vil jo være, at man bruger pengene for hurtigt og forsumper dem" scroll-down

John Ladekarl rådgiver lottomillionærer: "Det værste vil jo være, at man bruger pengene for hurtigt og forsumper dem"

Massevis af danskere prøver hver uge lykken med lottokuponer og andre spil med høje gevinster. Men hvad gør man egentlig, når der pludselig ruller et uventet stort beløb ind på kontoen? Det ved John Ladekarl, der er millionærrådgiver for Danske Spil. Han rykker ud for at rådgive nyslåede millionærer om, hvordan de bedst muligt forvalter deres nye formue – og hvad de gør klogest i at holde sig fra.

Af Sofie Valentin
Foto: Thomas Nielsen
Karriere Euroman

”Du har vundet 13 millioner, Sonja,” indleder John Ladekarl.

”Ja. Og min mand og jeg har allerede betalt al vores gæld, og senere i dag skal vi ud for at se på en andel til vores datter,” svarer Sonja (Sonja er et opdigtet navn, redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet, red.).

Hun bliver afbrudt af en skarp ringetone og kigger hurtigt på sin telefon.

”Ja, undskyld, men det er meningen, at bilforhandleren skal ringe. Vi har også købt en ny bil,”

tilføjer Sonja og afbryder opkaldet, da hun kan se, at det ikke handler om nyerhvervelsen.

”I er allerede gået i gang, kan jeg høre,” siger John.

Han smiler, mens han åbner en grøn mappe med papirer, hvor han har skrevet ordene ’Vinder’ og den by på Sjælland, hvor Sonja og hendes mand bor.

”Hvem har I fortalt, at du har vundet?” spørger John.

”Vi har kun sagt det til vores familie og tætteste venner. Det har vi det bedst med,” svarer Sonja.

”Det var klogt,” nikker John og forsætter:

”Men nu har I brugt tre millioner på gæld og en ny bil. Hvad skal de sidste 10 millioner så bruges på?”

Når en heldig dansker vinder over halvanden million kroner i Lotto eller i et af de andre spil, som Danske Spil udbyder, får de tilbudt vejledning fra en af de to millionærrådgivere, Danske Spil har tilknyttet.

Det er både ganske gratis og ganske frivilligt at benytte sig af tilbuddet, der kan hjælpe med at give et overblik over, hvad der egentlig er muligt, når ens formue bliver meget større, end man formentlig nogensinde havde forestillet sig.

Sonja har vundet 13 millioner kroner ved at spille på en virtuel, enarmet tyveknægt i ’Tivoli Casino’, der hører under Danske Spil. Det er derfor John Ladekarl i dag sidder ved Sonjas køkkenbord. Da hun fik tilbuddet om at tale med en millionærrådgiver, takkede hun ja med det samme.

I de seneste fire år har John Ladekarl 104 gange været afsted for at rådgive om beløb, der samlet løber op i 1,3 milliarder kroner. Han er uddannet statsautoriseret revisor og har en baggrund som partner i Deloitte. I dag er han pensioneret, men fungerer stadig som direktør for Deloitte Fonden.

Hver gang han møder nye millionærer, er hans første og primære råd, at de skal skynde sig at slippe ud af deres gæld, hvis de har nogen. Og så skal de beholde benene på jorden, mens de udlever de drømme, de ellers ikke ville have råd til at realisere.

Hjemme hos Sonja betyder det, at hun og hendes mand gerne vil hjælpe deres børn med enten at købe en bolig eller at indfri gæld. De vil også gerne lave en opsparing til børnebørnene og så ellers investere resten af pengene.

”John, jeg har et spørgsmål til dig,” siger Sonja og fortsætter:

”Hvis jeg gerne vil invitere hele min familie på en ferie og betale for den, må jeg så det i forhold til gavereglerne?”

John Ladekarl nikker bekræftende og spørger venligt ind til, hvor ferien så skal gå hen. I to timer gennemgår han sammen med Sonja og hendes mand punkt for punkt, hvordan de bedst muligt forvalter de mange millioner kroner, der har indfundet sig på deres konto, efter Sonja en eftermiddag trak i håndtaget på den virtuelle, enarmede tyveknægt og indkasserede en præmiesum af de helt store.

Se, hvad vi ellers skriver om: På job med...