10 veje til Frank Hvam

10 veje til Frank Hvam

1. Den vigtigste lære, du har taget med fra dine forældre?
”At respektere format. At tage hatten af for folk, som tænker stort. Da jeg var 12, fik min far den idé at bygge en tennisbane efter internationale mål. I løbet af de næste to år arbejdede hele familien intenst på at skabe den her magiske grusbane, der var en kopi af banerne fra French Open. Det var i starten af 80’erne, og der var ingen tennisbaner i Midtjylland på det tidspunkt. Bønderne kørte forargede og hovedrystende forbi, og så stod min far der og nikkede stolt tilbage til dem.”     

2. Din største skuffelse?      
”Da jeg ikke var særlig gammel, fik vi gæster langvejs fra, der havde gaver med til børnene. Min lillebror fik et Asterix-hæfte, og jeg fik en bog, der hed ’Lær at køre sikkert i trafikken’ – fuck, hvor gjorde det ondt. Jeg var helt ligeglad med den fucking trafik, jeg ville gerne køres ned ad en lastbil, hvis jeg kunne få fingrene i det hæfte, min bror fik. Han kunne ikke engang læse på det tidspunkt.”

3. Det mest besynderlige, en kvinde har sagt til dig?      
”’Tænk, her ligger jeg og har sex med Bjarne Goldbæk.’ Midt under akten kiggede hun op på mig og sagde den sætning. Bjarne Goldbæk var en af de figurer, jeg spillede i ’Mandrillen’ på det tidspunkt. Det var et kæmpe turn-off. Jeg trillede bare af.”

4. Hvornår har du sidst været oppe at slås?      
”For en 6-7 år siden med en mediemand, jeg ikke vil nævne navnet på, en skuespiller faktisk. Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at jeg havde et ret kraftigt sår i baghovedet, og mit tøj var også gået i stykker. Det var en meget stor fyr, vil jeg sige til mit forsvar.”

5. Den vildeste mand, du har mødt?      
”Min far var ret vild. Inspirerende og livskraftig. Men Casper Christensen er måske det menneske, der har gjort størst indtryk på mig som voksen, ham, jeg har lært mest af. Lars von Trier har også gjort stort indtryk, han er et imponerende væsen, der fungerer på en helt anden måde end jeg selv. I 9. klasse var jeg i dyrlæge-praktik hos en rigtig levemand i Odense. Når vi havde besøgt et eller andet sydfynsk gods med en smuk og velplejet frue, der viste sin hest frem, og han havde kigget ganske kort på den og skrevet en stor regning, kørte vi forbi en videobutik, hvor vi lejede amerikanske komedier. Den her store, voksne mand skreg og græd af grin og rullede rundt. Han kravlede hen til videomaskinen og spolede tilbage, for at vi skulle se det igen.”


Frank Hvam kigger ud over sin hjemby fra Best Western Palads-hotellet i Viborg.

6. Den vigtigste telefonsamtale, du har haft?
”Da Casper Christensen ringede og spurgte, om jeg ville være med i ’Mandrilaftalen’. Jeg vidste med det samme, at det var et vigtigt opkald. I samtalen kaldte jeg ham en ’karriere-katapult’.”

7. Et ar, der fortæller en historie?
”På dyrlægestudiet lærer man at operere på døde, halvrådne hunde. En dag skulle jeg lave et lårbensbrud på en død schæferhund. Der skulle så slås et søm i lårbensknoglen, og jeg kom til at trykke så meget på sømmet, at det røg gennem knoglen og ned i min hånd. Så blev jeg kørt på hospitalet og blev limet lidt. Bagefter fik jeg en fin seddel på, hvad der var sket. ’Sår i venstre hånd under operation af død hund,’ stod der. Den seddel har jeg stadig derhjemme.”

8. Den første pige, du havde sex med?      
”Det var til en klassefest i gymnasiet. Jeg var en 15-16 år. Det var en meget lykkelig begivenhed i mit liv. Jeg svævede på en sky dagene efter. Jeg er den kvinde evigt taknemmelig i dag og tænker tilbage på hende med stor kærlighed. Bagefter kunne jeg mærke, at drengevennerne ikke længere kunne få skovlen under én. Jeg var skide ligeglad. Jeg havde taget hul på et nyt kapitel.”

9. Den kæreste ejendel, du har mistet?
”Mit hus kunne brænde helt ned, uden det ville slå mig ud. Det, jeg har, har jeg oppe i hovedet. Men på et tidspunkt havde jeg en kæreste, vi var unge og pjattede, og vi fotograferede hinanden nøgne. Jeg ville gerne have fremkaldt filmen, men det slog mig, at der ville være nogen i fotoforretningen, der ville kigge på billederne, og så turde jeg ikke. Jeg havde filmrullen liggende i skuffen i flere år. Under en flytning forsvandt den. Det er nok den eneste ting, jeg sådan rigtig savner i dag.”

10. Hvornår var du sidst bange?
”For en måneds tid siden overnattede jeg hos noget familie i Hadsund i sådan en lille hytte. I løbet af natten skulle jeg op og tisse og gik udenfor. Min angst for mørke kom pludselig op i mig for fuld kraft. Barneangsten for det ukendte galopperede inden i mig. Jeg var sikker på, at der var et monster derude et sted. Det eneste, man ved, er, at man ikke må give efter, ikke lave hurtige bevægelser eller stikke i løb. Hvis man begynder at løbe, vinder angsten. Totalt. Med stive, værdige skridt stavrede jeg tilbage mod lyset i hytten.”Frank Hvam er født i 1970 og er ikke fra landsbyen Hvam, men fra Ørum Sønderlyng ved Viborg. Droppede dyrlægestudiet på Landbohøjskolen efter 3 ½ år og fik debut som stand-up-komiker i 1995 på Café Din’s i København. Har kørt tæt parløb med Casper Christensen i tv-comedy-serierne ’Casper og mandrilaftalen’, ’Langt fra Las Vegas’, ’Shooting Stars’ og ikke mindst ’Klovn’. Privat danner han par med filmklipper Anja Louise Farsig, med hvem han har et lille barn.

Har tidligere været bragt i Euroman december 2009.