Nordisk coolness, lyshårede piger og en af Europas flotteste havnepromenader. Stockholm er en alt for overset feriedestination og en fryd for samtlige sanser. Så langt væk og dog så tæt på minder den svenske hovedstad om København, Berlin og Paris på én og samme tid, selvom det er en by, der er helt sin egen.

Gamla Stan med sine hyggelige, krogede gader og gamle huse danner midten af, hvad der kaldes Nordens Venedig. Syd for ligger det rolige og bohemede Södermalm, nord for ligger det fine Normalm, Östermalm og Klara. Sidstnævnte blev jævnet med jorden og koldt genopbygget i 70’erne, men resten af byen har fået lov til at bevare sin oprindelige elegance.

LÆS OGSÅ: 8 caféer, butikker og biografer man ville savne, hvis de ikke var der

For Stockholm er cool og varm, storslået og hyggelig, Skandinavien og Rivieraen - altid et besøg værd både for kortere og længere tid. Vi har her samlet otte ting, du skal opleve på en forlænget weekend:

I bil, til lands og i luften
Der er jo som sådan muligheder nok for, hvordan du skal komme til Stockholm. Du kan tanken bilen op og køre deropad. Det tager seks en halv time fra København. Toget med svenske Statens Järnvägar er også en mulighed. Det tager fem timer fra Københavns Hovedbanegård, toget er rent og pænt, og turen er, præcis som man forestiller sig, en fryd for øjet. Derudover koster to ungdomsbilletter (under 25 år) til Stockholm næsten det samme, som det koster én person at komme fra København til Aalborg (ca. 500 kr.). Endelig er der også flyveren, som fra Kastrup koster mellem 500-900 kroner pr. næse per vej, hvis du ikke har været tidligt ude. Så skal du bare med Arlanda Ekspressen fra Lufthavnen til Centrum. Det tager i alt halvanden til to timer.Sakta vi gå genom stan
Med mindre du er på udkig efter en gul og blå vikingehjelm, en T-shirt der udtrykker din uforbeholdne kærlighed til Stockholm eller andet skrammel, så hold dig fra gågaden Drottninggatan. Gå i stedet de par hundrede meter udenom turistfælden, og kom hen til Biblioteksgatan. Udover restauranter og caféer, man rent faktisk har lyst til at sidde på, er her en perlerække af tøjbutikker, hvad end du er ude efter den stockholmske coolness eller bare er på vindues- og menneskesafari. Gå fx ind i Urban Outfitters, uagtet om du er 30 og skinny jeans ikke klæder dig, der har til huse i et smukt, gammelt teater. Paneler, gulve og scene står som dengang og er i sig selv et smut ind i forretningen værd.

LÆS OGSÅ: 7 turister du møder på din ferie

Storhed står for fald
Okay indrømmet: Det lyder helt vildt kedeligt. Men selvom et museum, hvis hovedattraktion er et gammelt skib fra havbunden, der ikke engang kunne sejle, umiddelbart ikke er noget for dig, så prøv alligevel at lægge vejen forbi Vasamuseet. Skibet blev bygget som et prestigeprojekt af den svenske konge for over 350 år siden. Kongen var ikke en, man diskuterede med, så når kongen bad om højere master og flere kanoner, sagde skibsbyggerne ’Det är en bra idé’. Det betød desværre, at skibet ikke kunne sejle, og derfor sank på sin jomfrurejse – få meter udenfor Stockholm Havn. I flere hundrede år lå skibet derfor glemt, kun 30 meter under vandet, indtil det i sidste århundrede blev genopdaget og hejst op. Nu står det imponerende udsmykkede og utroligt stemningsskabende skib på museum.

Galärvarvsvägen 14

Sund i Söder
Södermalm, Söder eller SoFo er en bydel, der ligger syd for Gamla Stan, og som bedst kan beskrives som en blanding af Berlin, Paris og Bullerby. Gaderne Götgatan, Östgötgatan og Södermannagatan kan især anbefales. Her er de skæve butikker og fortovscaféer, du har ledt efter. Det er også et af de områder, hvor det kan være en god idé at kende et godt sted at spise aftensmad, før du tager på udkig, så I har et sted at vende tilbage til, hvis I ikke finder noget bedre. Der kan nemlig let gå sport i at finde et bedre og bedre sted. Hvad angår butikker skal Saltå Kvarn fremhæves. De har holdt det økologisk siden midten af 60’erne og har forretning i Söder tæt ved et af Stockholms højeste punkter. Køb en kold, bæredygtig juice, sæt jer på en bænk, og kig ud over hele byen.

Renstiernas Gata 27

LÆS OGSÅ: Vi er alle sammen IKEA

Ris og øl
Nu vi er i Söder, så bør I i hvert fald gå et smut forbi restauranten Hjördis. Det er ikke et sted, man tilfældigvis render ind i. Den ligger ikke ud til en stor gade eller i nærheden af noget, man alligevel kommer forbi, men det er en fantastisk restaurant: Hyggelig, sød betjening og udendørsservering. Prøv risottoen og diskutér med hinanden, om det er den bedste, I har fået i jeres liv. Er I bare forbi for en øl, så prøv den lokale Södra Söder, der er en frisk og lækker pale ale. Indenfor er restauranten virkeligt stilfuldt holdt i en 30’er retro-hygge med lysekroner og ternet gulv.

Åsögatan 171

Svenskerhår
Hvis du kun skal klippes i et rockabilly-mekka denne sommer, så lad det være i stockholmske Sivletto. Stedet kan nemt overses, for butiksfacaden er i al sin enkelthed et flag med forretningens navn og en vindetrappe ned til kælderen. Vover du dig derned, vil du finde et slaraffenland af pomader, tøj og LP’er i 50’erstil. Jerry Lee Lewis, Elvis og Carl Perkins spilles over højttaleranlægget, to anderumper med umanerligt fedtet hår sidder og drikker kaffe ved diskens, mens de kigger hen på Sivlettos imponerende udvalg af pomader, mens tre mænd sidder i barberstolene i den anden ende af butikken. Gammeldags herrefrisører er tilbage, og få steder gøres det så godt som her.

Malmgårdsvägen 16-18To drømmesenge
Selvom forventningerne til Miss Clara by Nobis, der netop er blevet kåret til et af de 10 bedste hoteller i verden af det amerikanske magasin Vogue, skuffer det aldeles ikke. Der er en spaafdeling i kælderen og en virkelig dejlig restaurant ud mod gaden, så der er ingen grund til at forlade stedet i et flere døgn. Hvis det bliver for pebret, kan NoFo bestemt også anbefales. Det er lige det tjekkede, svenske storbydesignhotel, I har ledt efter. Begge hoteller har lækre morgenmadsbuffeter, og de ligger i hver deres ende af byen: Miss Clara ligger nord for Gamla Stan i det pæne Norrmalm, mens NoFo ligger i det mere easy going Söder.

Miss Clara: Sveavägen 48
NoFo: Tjärhovsgatan 11

Ikea-mad
Det er helt i orden at indrømme, at din viden om svensk cuisine er begrænset til menukortet hos ’Sveriges ambassade’, for flere af os mener, at en tur i møbelgiganten ikke er fuldendt, før man har været forbi kötbullar-kantinen. Skal du prøve en variant, der gør Ikeas til skamme, skal du forbi Brasserie Vau De Ville i Norrmalm. Det ligger på et hyggeligt torv omgivet af smukke bygninger, og der er rig mulighed for at glo på folk, der går forbi. Er du ude efter kardemommesnegle, så gå forbi Café Mosebacke i Söder. Caféen har kun åbent om sommeren og er en del af en møbelforretning. Derfor kan møblerne også købes, hvis du sidder godt i dem.

Vau De Ville: Norrmalmstorg 6

Mosebacke: Mosebacke Torg 6

LÆS OGSÅ: 30 steder du skal besøge, inden du bliver 40

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan skal du ikke opføre dig, når du rejser i udlandet

LÆS OGSÅ: 19 ting du skal opleve i Aarhus