Hvordan adskiller 'Helved' sig fra 'TurboModul'?

"Den er ikke så aggressiv. ’TurboModul’ var sketchbaseret, hvor man hele tiden dumpede ned i nye universer, mens ’Helved’ er en fiktionsserie med en række karakterer, som man fortsætter med at følge. Man ser en serie og ikke en masse sketchs."

”Men der er selvfølgelig nogle ting, som går igen. Jeg vil mene, at komikken og humoren stadig er samme som ’TurboModul’, det kan vi jo ikke rigtigt løbe fra. Det er Lars og jeg, der laver det sammen, og vi har også lavet ’TurboModul’, så der ligger en masse af den samme type humor i den. Men det er ikke så aggressivt som ’TurboModul’, der deler vandene meget. Enten kan man pissegodt lide det, ellers kan man ikke. Men jeg tror, at ’Helved’ har en bredere appel, fordi man kan købe ind i karaktererne og tænke, at de findes i virkeligheden.”

"'Helved' har nogle af de samme træk som ’Groundhog Day’, hvilket man jo ikke kan undgå, når det er noget, som looper." 

Hvad er 'Helved' for et sted?

”Det er hovedrollen Alberts fødegård, som han har haft meget travlt med at komme væk fra. Nu tager han så hjem alligevel, fordi han har nogle bagtanker med at komme hjem, men bliver fanget i denne 80-års fødselsdag, hvor han er tvunget til at være sammen med de mennesker, som han ellers flygtede fra.”

”Lars Therkildsen, der har skrevet og instrueret serien, har fantaseret om, hvordan livet mon er inde bag de nedlagte husmandssteder, som man kører forbi på landet. Der er også steder i serien, der har referencer til nogle bestemte områder i Thy."

Ny.jpg

Hvem er Albert?

”Moren døde, da han var barn, så han er præget af, at han altid har fået sin vilje på grund af, at man har syntes, at det hele var lidt synd for ham. Han er sådan en type, som har ville prøve det meste i sit liv. Altså, han er kommet hjem hvert andet år og har fortalt, at nu vil han være noget andet – tøjdesigner, skuespiller, etc. Han har aldrig rigtig fundet sin plads.”

”Derudover er han enorm egocentrisk og selvoptaget. Han føler, at alting handler om ham. Altså, egocentrisk i ordets oprindelige forstand. Han forstår simpelthen ikke ting, hvis det ikke handler om ham. Han er nu blevet skuespiller, og når han er hjemme, har han det med at pynte lidt på, hvor godt det egentlig går med karrieren. Det bliver også afsløret i serien med nogle forskellige nedslag, hvor man ser, hvad han egentlig har lavet af skuespil.”

”Han hader dem alle sammen i familien og har svært ved at forlig sig med dem, fordi han jo synes, at han er gjort af et helt andet stof end de andre. Han hader stedet, det er hans helvede, man havner i. Han føler sig tvunget hjem, fordi han har fået nogle ideer og skal skrabe nogle penge sammen, og det er selvfølgelig gennem nogle andre. Han kan ikke selv tjene dem.”

Helved.jpg

Hvem er med til fødselsdagen?

”Først og fremmest farmoren, som har fødselsdag. Men hun er dement og er nærmest ikke til stede. Alberts far, der bliver spillet af Uffe Rørbæk, er blevet dybt alkoholiseret og bor stadig hjemme på gården, hvilket er årsagen til, at farmoren for længst ikke er kommet på plejehjem. Sofie Stougaard spiller Alberts faster, og hun har fået den nye rolle som patriarken i familien og styrer det hele med hård hånd. Til sidst er der Alberts svoger, som bliver spillet af Kasper Gross, og søsteren (Miri Ann Beuschel, red.). De er blevet tilbage i det her område, hun er damefrisør i en af de nærliggende provinsbyer. Det er maincast. Der kommer ikke så mange andre med i serien, fordi det er et loop.”

Helved 3.jpg
Sofie Stougaard og Uffe Rørbæk.

Er der nogle direkte referencer til ’TurboModul’?

”Nej, ikke direkte. Men der er alligevel nogle ting, som vi ikke kan lade være med. F.eks. har vi det jo med at dyrke folk, der har nogle sproglige knæk og ikke kan udtale et ord rigtigt. Det tager vi altid med i vores projekter, fordi det er så sjovt.”

”Du kan også se ’TurboModul’ i f.eks. den måde, Albert er skabt på: ’Ok, han er en douchebag. Hvem ville sådan karakter som Albert synes er verdens fedeste fyr? Tom Cruise selvfølgelig.’ Men det er mere underspillet i ’Helved’, hvor vi nok i ’TurboModul’ havde kommet direkte frem og sagt alt muligt sjovt om Tom Cruise.”

”Det er en serie, der eskalerer enormt meget og bliver nok mere a la ’TurboModul’ hen mod slutningen, fordi der går det ret meget amok det hele. Der er nogle voldsomme ting med, vi prøver at lave humor på mord og sådan noget. Det vil næsten være en skam ikke at binge hele serien på en gang. Seks afsnit i én kører – sådan synes jeg, at serien skal ses.”

Lars Therkildsens 'Helved' kommer til at kunne streames hos Amazon Prime fra 20. september. Men der vil være forpremierer både i København og Aarhus. I forbindelse med ZULU Comedy Festival vises serien 5. september i Husets Biograf i København, mens det i Aarhus bliver Øst for Paradis 12. september.