Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Dar Salim

Foto: Rasmus Weng Karlsen

Dar Salim: ”Det er ikke en endnu større rolle, flere penge eller en større lejlighed, der gør mig glad”

Den 41-årige irakiskfødte dansker voksede op i en ghetto på Amager. Hans ambitioner fik ham ud af den. Nu er han en af landets bedste skuespillere takket være talent, slid og et fjæs, der på et splitsekund kan skifte mellem det charmerende og det farlige.

Du kender måske Dar Salim fra TV 2-serien ’Kriger’. Og fra hovedrollen i ’Underverden’, der katapulterede ham op blandt de helt store navne herhjemme. Skuespilleren med de irakiske rødder synes lige nu at være alle vegne.

Men faktisk har Dar Salim ikke spillet skuespil i hele 2018. For da han med ét var på alles læber, trak han i nødbremsen og sagde stop. Ikke flere film, ikke mere tv. Selv når de ringede fra Hollywood, var svaret nej. I stedet brugte han hele sidste år på at finde ud af, hvad meningen med hans liv egentlig er, hvis det ikke er jagten på succes.

”Frem til 2018 har mit drive og mit behov for at lykkes, for at blive nummer 1, været så grænseoverskridende stort og stærkt. Det var min kamp for at komme væk fra mit rådne udgangspunkt. En kamp med mig selv. Den benzin er en af grundene til, at jeg er kommet så langt. Men det er fandeme også en svær brand at slukke for. Det var usundt. Jeg kan mærke, at der nu er andre ting, jeg skal realisere,” siger Dar Salim.

EUROMAN_DAR_SALIM_2_0105_V2_330.jpg

Han bor i dag på Islands Brygge, blot otte minutter fra boligblokken i Tinggården på Amager, hvor han er vokset op. Da Dar var et år gammel, tog hans forældre ham under armen og flygtede fra Bagdad, Irak. Det var en årelang flugt gennem blandt andet Syrien og Bulgarien. I 1984, da Dar var seks år, flyttede han og hans familie ind i Tinggården. 10 år senere brød han kontakten til forældrene og rykkede videre for sig selv – til endnu en boligblok, Hørgården.

Siden meldte han sig frivilligt til Livgarden, før han uddannede sig som kommerciel pilot. Nu, i en alder af 41 år, har han for længst bevist, at han er en af Danmarks førende skuespillere. Også uden for landets grænser har man fået øjnene op for Dar Salim. Han har, blandt meget andet, medvirket i ’Game of Thrones’, ’American Odyssey’ og den tyske serie ’Tatort’ – og senest blev han kåret som ’Best actor’ ved 2018-udgaven af Tallinn Black Nights Film Festival. En pris, han vandt for sin rolle i ’Til vi falder’, som får premiere herhjemme 25. april.

Men Dar Salim har bestemt ikke mistet jordforbindelsen:

”Jeg kan sagtens forstå, at berømmelse kan fylde rigtig meget for nogen. Eller alting. Hvis man har haft et snorlige liv. Lige pludselig bliver det et afgørende livsvilkår, der definerer, hvem du er. Sådan er jeg ikke. Min rejse har været for lang og snørklet til, at jeg kan lade mig forblænde. Lige nu blæser der en rigtig rar, tropisk, varm rigdomsvind min vej, og det er dejligt, men når jeg har fået nok, går jeg ind og lukker altandøren.”

Du kan læse hele interviewet i det nye nummer af Euroman, der er på gaden torsdag 14. marts.

DAR SALIM FORSIDE_FINAL.jpg