Dette interview blev oprindeligt bragt i vores nyhedsbrev Morgenpost, der hver fredag morgen udkommer med en samling af det allerbedste, vi har set på internettet i løbet af ugen. Veloplagt, velskrevet og altid med en ambition om, at man skal gå opløftet ind i weekenden, når Morgenpost er læst til ende. For at læse hele nyhedsbrevet skal du skrive dig op her.

Jeg lærte Esben at kende for lang tid siden, da han pludselig begyndte at være her, der og alle vegne. En overgang havde han en torsdagsklub på Jolene, hvor jeg var fast dj (!) med min veninde Sine, og der var altid en energi om Esben, man sjældent mødte hos andre. Konstant nysgerrig, konstant videre til det næste, og langsomt men sikkert gik han fra at bevæge sig i periferien af kunst- og kulturkredse til i dag at være centrum for det hele. For nylig åbnede hans kuraterede udstilling på ARKEN, og hvis man skal aflægge Ishøj ét besøg i år, så lad det dog være anledningen. En fornøjelse at byde Esben velkommen herunder.

Hvad undrer du dig over, aldrig er blevet en hype?

”Vandreture i Alperne. Jeg havde en udstilling i Lausanne sidste år, hvor jeg efterfølgende kørte med tog til Italien sammen med min kæreste. Udsigten til bjergene mindede mig om, at jeg savner at vandre. Da jeg var yngre, vandrede jeg en del med min familie. Jeg kan virkelig godt lide det. Jeg tror, det handler om udsynet, og at der er plads.”

Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?

”To forholdsvis store Madonna-figurer fra en tidligere katolsk kirke. Jeg er ikke religiøs, men jeg kan godt lide objekter, som har betydet noget for nogen. Ting, som er blevet tillagt en særlig, næsten magisk, værdi. Jeg tror, det er generelt for mig, at jeg er optaget af, når noget er mere end bare materialet. Menneskets grundlæggende behov for at finde mening. Jeg synes, de er smukke.”

Hvad har du senest brugt 1.000 kr. på?

”Jeg har lige brugt omkring 1.000 kr. på nøgleringe fra en souvenirbutik. Jeg bruger en del penge på research. Jeg har også lige købt en hel masse Vogue-magasiner fra 1980’erne. Jeg har atelier i et gammelt trykkeri i en baggård på Nørrebro, og jeg bruger de her ting, når jeg skal finde på nye værker. Især masseproducerede objekter som nøgleringe og magasiner er en klassisk inspiration for mig. Det er poppede ting, som er lavet til at skulle vække en nostalgi for masserne.”

Hvilken rejsedestination vender du altid tilbage til?

”Los Angeles. Jeg har været her tre gange alene det seneste år, så det må være den destination, jeg vender tilbage til igen og igen. Jeg har en del arbejde i USA for tiden og Los Angeles er helt klart min yndlingsdestination i landet. Jeg kan godt lide tempoet. Alt føles lidt som en kulisse. Jeg holder meget af de gamle diners i West Hollywood og spisehusene i Little Tokyo. Jeg elsker, at man i Los Angeles hurtigt kommer hjem til hinanden. Los Angeles er excentrisk og intim på samme tid.”

Hvornår vidste du, at du var god?

”Jeg brugte hele min folkeskoletid på at tro, jeg ikke var god til noget. Det var først, da jeg kom i gymnasiet, at gik op for mig, at jeg var god til at tænke.”

Følg Esben her.