Frederik Næblerød: ”Hver morgen, når jeg står i badet og vasker mine små armhuler, tænker jeg: ’I dag skal jeg opfinde den nye dybe tallerken’” scroll-down

Frederik Næblerød: ”Hver morgen, når jeg står i badet og vasker mine små armhuler, tænker jeg: ’I dag skal jeg opfinde den nye dybe tallerken’”

32- årige Frederik Næblerød solgte sit første værk som 22-årig og har levet af sin kunst lige siden. Han har “damp i kasketten”, maler hurtigt og uden skitser. Kunsten er hans førsteprioritet, hans kæreste nummer 1,5, og han drømmer om at blive en af de største. Vi har mødt ham i hans atelier i Sydhavnen.

Af Michala Krøll Rosendahl
Foto: Sarah Stenfeldt
Kultur Euroman

Et bombardement af indtryk og udtryk. Det er svært ikke at blive overvældet, når man træder ind i Frederik Næblerøds 235 m² store atelier i Sydhavnen i København. Farverige, ekspressionistiske malerier beklæder vægge og vinduer fra gulv til loft, glaserede skulpturer med ansigter glor fra små opsatser, og en stor del af gulvet er dækket af nymalede lærreder, som er ved at tørre.

“Det er fedt, ikke?” spørger han.

“Hver evig eneste dag, når jeg tager herud, er jeg bare så lykkelig. Så står jeg nærmest og rører ved væggene og tænker: ’Yes, hvor er jeg heldig!’ Før havde jeg atelier inde ved Gammel Strand, og det var også fedt, men der var mennesker og larm hele tiden. For sådan en som mig, der har så meget damp i hovedet, er det godt med lidt mere ro,” siger han.

Det er lørdag formiddag klokken 10, men Frederik Næblerød har allerede været i gang i et par timer. Han taler hurtigt, mens han vandrer hvileløst rundt blandt sine værker. Han er i højt gear med en stærk talestrøm og konstante afbrydelser og indskydelser. Han er selvsikker og flabet, men samtidig ydmyg og imødekommende. Og så er han af flere kunstkendere blevet spået til at blive en af Danmarks helt store stjerner. Tidligere på året modtog han Silkeborg Kunstnerlegat, og selv om det blot er to år siden, han dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, har han levet af sin kunst de seneste 10.

“Det er jo lidt fy, fy selv at sige, at man er succesfuld, og jeg vil helst ikke gå ud og sige: ’Hold øje med mig, jeg bliver en af de store!’ Men selvfølgelig er det det, jeg drømmer om, og jeg synes, jeg er på vej et sted hen, som godt kunne blive rigtig spændende,” siger han.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her