Streamingtjenester
Foto: PR 'Seinfeld'.

Her står streamingtjenesterne i kampen om din skærmtid

Krigen om seernes opmærksomhed – og deres penge – er gået ind. Streamingtjenesterne overbyder hinanden i dyreste egenproduktioner og opkøb af eviggyldigt indhold til de skærmhungrende brugere. Vi giver et overblik.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video blev lanceret i Danmark i 2016, og på nuværende tidspunkt er det kun egenproduktioner og enkelte andre film og serier, der har danske undertekster. Men man må ikke tro, at de ikke mener det seriøst. Amazon har blandt andet meldt ud, at de vil producere en storstilet ’Ringenes Herre’-serie. Med rettigheder og produktion ender prisen på serien angiveligt på én milliard dollar.
> Tjenesten koster små 25 kroner om måneden – efter seks måneder stiger prisen til knap 50 kroner.

game.jpg

HBO

HBO Nordics famler lidt efter en værdig arvtager til ’Game of Thrones’, men lige nu er det bedste bud fantasyserien ’His Dark Materials’, som blev tilgængelig i efteråret 2019.
Desuden er HBO på vej med en ny streamingtjeneste; HBO Max. Det er stadig uklart, præcist hvad det kommer til at betyde for danske HBO-seere, men tilsyneladende vil den nye tjeneste sende ’House of the Dragon’ – prequel-opfølgeren til ’Game of Thrones’. Vi holder øjne og ører åbne!
> HBO Nordic koster 99 kroner om måneden.

YouSee

I januar 2019 lancerede YouSee streamingtjenesten Xee. Ud over rettighederne til meget af Fox TV’s indhold satser Xee også på egenproducerede serier, omend budgetterne er lidt mere beskedne end de amerikanske konkurrenters. I 2020 har Xee premiere på den danske serie ’Junglen’, som behandler venskaber, kærlighed og musik i København.
> Xee er en del af basispakken hos YouSee til 299 kroner.

mandalorian.jpg'The Mandalorian'.

Disney+

Streamingtjenesten Disney+ forventes at ramme Danmark i løbet af 2020. Ud over Disneys nærmest uendelige kartotek af film og serier har Disney gearet gevaldigt op. I foråret købte de mediekonglomeratet 21st Century Fox for vanvittige 71 milliarder dollar. Disney+ lagde fra land med deres egenproducerede serie ’The Mandalorian’ fra Star Wars-universet, mens de til sommer lancerer superhelteserien ’The Falcon and the Winter Soldier’.
> Disney+ koster i USA 50 kroner om måneden.

Viaplay

I november kom ’Forhøret’ med Ulrich Thomsen i hovedrollen, og i 2020 er en af Viaplays store satsninger krimiserien ’Hammervik’, som er skrevet af krimiforfatteren Camilla Läckberg. Men også serierne ’Advokaten’ med Thomas Bo Larsen og ’Tykkere end vand’ får nye sæsoner i det nye år.
> Viaplay koster fra 99 kroner.

GettyImages-3315212.jpg

'Masters of the Air'.

Apple TV+

Apple har meldt sig ind i krigen med lanceringen af deres Apple TV+. De vil bruge seks milliarder dollar om året på nyt indhold og kommer blandt andet til at stå for produktionen af ’Masters of the Air’, som er opfølgeren til de storslåede serier ’The Pacific’ og ’Band of Brothers’. Prisskiltet på 250 millioner dollar skræmte skaberne af de to tidligere serier, HBO. Men det var altså ikke noget problem for it-giganten.
> Et abonnement koster 39 kroner om måneden.

Netflix

Netflix er den ukronede konge af streaming – stadigvæk. Med over 150 millioner abonnenter på verdensplan og et stadigt voksende arkiv af egenproduceret materiale sidder de tungt på tronen. Netflix satser stort på at komme i kølvandet på ’Game of Thrones’-hypen med fantasy-serien ’The Witcher’, der udkommer den 20. december med Lars Mikkelsen i en af de bærende roller. Netflix har mistet rettighederne til ’Venner’ og ’The Office’, men har til gengæld købt ’Seinfeld’. 500 millioner dollar har de betalt for alle 180 afsnit af den legendariske komedieserie.
> Der findes tre forskellige abonnementstyper til Netflix til 79, 99 eller 129 kroner.

Cmore

Den Bonnier-ejede streamingtjeneste Cmore kæmper bravt for at bevise over for danskerne, at den er et værdigt alternativ til de mere etablerede tjenester. Den egenproducerer ’Hamilton’ med Jakob Oftebro i hovedrollen. Men det bedste argmument for at købe adgang til Cmore må være, at tjenesten har købt enerettighederne til den nye sæson af 'Peaky Blinders'. Så hvis du vil følge Thomas Shelbys fremtidige ulovligheder i Birmingham, foregår det ikke længere på Netflix.
> Cmore koster fra 99 kroner.

Se, hvad vi ellers skriver om: Streaming og Serier