Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Den rigtige Wolf of Wall Street

Den rigtige Wolf of Wall Street

Jordan Belfort er den virkelige Wolf of Wall Street

Leonardo DiCaprio giver den som en af Wall Streets mest hæmningsløse skikkelser i Scorseses storfilm ’The Wolf of Wall Street’ – et portræt af den anløbne aktiespekulant Jordan Belfort.

Der sniffes stoffer, hores, svindles for millioner, kastes dværge og sluges endda en enkelt levende guldfisk i Martin Scorseses farverige og (stort set) sande historie om Wall Street-spekulanten Jordan Belfort – fusker og festabe for fuldt udtræk.

Scorsese kan noget med at stikke kameralinsen dybt ned i den menneskelige dårskab. Med larger-than-life-figuren Jordan Belfort og hans eskapader i 1980’ernes og 1990’ernes Wall Street-miljø har stjerneinstruktøren et særdeles frodigt materiale. Hvad enten børsspekulanten fester med chimpanser, indkøber prostituerede eller holder orgier om bord på flyvemaskiner i en evig jagt på næste rus.

Da Jordan Belfort lægger ud som ung børsmægler, fortæller hans mentor, Mark Hanna, ham, at nøglen til succes er onani, kokain og ludere. Og så går det ellers slag i slag derfra. Belfort finder hurtigt ud af, at det vigtigste i er at tjene sindssygt mange penge, tage masser af stoffer og bruge resten af tiden på prostituerede (som selvfølgelig betales med firmaets kontokort og trækkes fra som administrationsomkostninger).

I sit firma Stratton Oakmont, der på sit højeste i starten af 1990’erne har over tusind børsmæglere ansat, snyder Belfort kunderne for millioner af dollars. Metoden er det ældgamle ’pump and dump’-trick. Metoden består helt enkelt i, at Belfort og hans partnere opkøber risikofyldte og ekstremt billige aktier til sig selv og herefter får firmats børsmæglere til aggressivt at sælge dem til kunderne (mod en 50 % kommission), så prisen pumpes i vejret. Når det er sket, sælger han sine egne aktier med høj profit, mens aktiekursen snart falder tilbage i sit gamle leje og efterlader kunderne med store tab.

Imens festes der i gennem i en malmstrøm af stoffer, ludere og sorte penge. Det hele – i filmen og i virkeligheden – er møgdekadent og ender ude på vulgaritetens yderste overdrev. Som da en nøgen schweizisk pige får tapet tykke bundter af pengesedler fast til brysterne. Eller da Jordan Belforts makker Danny Porush spiser en levende guldfisk efter at have truet en børsmægler med at sætte tænderne i den, hvis ikke der kommer mere gang i salget. Jordan Belfort når også at sende en kvinde på hospitalet, da han høj på stoffer påkører hende frontalt i sin Mercedes.

Men, som man måske gætter, holder alt dette sig ikke for evigt under FBI’s radar. Efter seks års efterforskning ender Belfort bag tremmer sigtet for forsikringssvindel, hvidvaskning af penge og for at have påført sine kunder tab for 200 mio. dollars.

Og lige så store armbevægelser han har, da det går godt, lige så kujonagtig er han, da han anholdes. For at undslippe den årtier lange fængselsstraf, der venter ham, angiver han alle omkring sig, også firmapartneren makker Danny Porush, og slipper med to år i skyggen.

Jordan Belfort har siden fængselsopholdet ernæret sig som såkaldt ’motivational speaker’ for forretningsfolk, hvilket skulle indbringe op til 30.000 dollars pr. optræden. Han har også skrevet selvbiografien ’The Wolf of Wall Street’, der er udkommet i 40 lande – og fulgt den op med efterfølgeren ’Catching the Wolf of Wall Street’. Det forlyder, at han for tiden forsøger at få en aftale om en reality-serie, hvor man følger, hvordan han hjælper andre, der har været ude i lignende problemer og ønsker at sone deres brøde.


Jo, det passer, at Jordan Belfort …

… betalte en kvindelig ansat 10.000 dollars for at barbere sig skaldet, så hun fik råd til at få lavet kunstige bryster, størrelse D-skål.

… hyrede dværge til flere af firmaets fester. De blev dog ikke brugt til dværgkastning, som det vises i filmen, men tjente vistnok blot som munter festunderholdning. Det vides ikke, om de var udklædte.

… blev den sidste ejer af en 167 fod lang luksusyacht, der oprindelig var bygget til Coco Chanel, fordi han – høj af stoffer – insisterede på at sejle ud i stormvejr trods advarsler fra kaptajnen. Skibet sank ud for Sardiniens kyst.

… kaldte sin trofækone, den engelskfødte fotomodel Nadine Belfort, for ’hertuginde’. Ægteskabet endte i øvrigt, da Jordan Belfort smed hustruen ned ad trapperne, for så at stikke af i bil med deres treårige datter og køre galt i indkørslen.

… blev opmuntret til at skrive sin selvbiografi ’The Wolf of Wall Street’ af sin cellemakker i fængslet, komikeren Tommy Chong, den ene halvdel af komikerparret Cheech & Chong.


‘The Wolf of Wall Street’ er Scorseses femte film med Leonardo DiCaprio på rollelisten efter ’Gangs of New York’ (2002), ’The Aviator’ (2004), ’The Departed’ (2006) og ’Shutter Island’ (2010). Jonah Hill (’Moneyball’), Margot Robbie (’About Time’) og Matthew McConaughey (’Mud’) giver modspil som henholdsvis makker, viv og mentor.

Se traileren til 'The Wolf of Wall Street' her:‘The Wolf of Wall Street’ har dansk premiere d. 9. januar.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman