Det første du skal vide, er, at man i USA har noget, der hedder jury duty, og det dækker over amerikanernes pligt til at tjene som nævninge i en retssag. Altså det, der i Danmark er frivilligt. Men hvor man som en del af et nævningeting i Danmark ikke har sådan helt vildt meget at skulle have sagt, har man som en del af en amerikanske jury pænt meget at skulle have sagt: I USA er det juryen, bestående af hr. og fru Amerika, der afgør retssager.

Juryen i en given retssag findes ved en tilfældig lodtrækning mellem alle kvalificerede amerikanere (du skal kunne forstå engelsk, og du skal være over 18 år), hvorefter disse tilfældigt valgte mennesker altså skal tage fri fra arbejde i en periode for at hjælpe retssystemet.

Alt dette ved jeg, fordi jeg i forgårs begyndte at se en dokumentarserie på Amazon Prime kaldet ’Jury Duty’. I serien følger man et nævneting, der skal tage stilling til, om Trevor Morris er skyldig i det, modemærket Cinnamon and Sparrow sagsøger ham for: at i påvirket tilstand have ødelagt en meget, meget stor mængde T-shirts ved at tisse på dem.

Nævningetinget består af 12 nævninge, der blandt andet tæller skuespiller James Marsden, der bruger det meste af tiden på at forsøge at komme ud af jury duty, eller jurytjeneste som jeg vil kalde det fremadrettet for nemheden og Jarl Corduas skyld, fordi han er ved at lande en stor rolle, Noah Price, der forsøger at slippe for jurytjeneste ved at foregive at være racist, Todd Gregory, der er rimeligt sær og blandt andet sætter to stylter fast til sine bukser, fordi der mangler stole i venterummet, og Ronald Gladden, der virker rimelig normal. Og det er her, det store men kommer: 11 ud af de 12 nævninge er skuespillere. Rent faktisk er alle på nær en, der medvirker i dokumentarserien, skuespillere.

I serien følger man dermed ikke-skuespilleren Ronald Gladdens oplevelser som nævninge i en fuldkommen vanvittig retssag, der, som han selv beskriver det flere gange undervejs, til tider føles lidt som et tv-show: Den overdrevet selvglade James Marsden ringer efter paparazzier, forsvarsadvokaten bliver ved med at klokke rundt i det, og da han skal rekreere sin klients oplevelser bliver det vist gennem en video optaget i Minecraft, vidnerne er alle sammen relativt fordærvede, en ældre kvinde har et problem med at holde sig vågen i retslokalet, så hun begynder at konsumere hamp.

Det er skjult kamera på den perfekte måde, det er ikke for meget, det er ikke for lidt. Man har taget ’The Truman Show’ og puttet det ind i ’The Office’.

Selve serien tog tre uger at filme, og uden at afsløre for meget tilbringer skuespillerne og Ronald ret meget tid sammen.

’Jury Duty’ er ekstremt bingeværdigt, og selvom karaktererne alle sammen er underlige, er der ingen, man ikke har sympati for. Specielt hovedpersonen Ronald, der uanset alle de ting, der hænder ham, aldrig stopper med at være the good guy.

’Jury Duty’ kan streames på Amazon Prime.