Hvad undrer du dig over, aldrig er blevet en hype?

”Museumscrawl: at stryge fra museum til museum for at lade sig beruse i indtryk af kunst, natur, verden og menneskets ufattelige evner og muligheder. At blive høj på overraskelser, indsigt og udsyn samtidig med at verden kommer til at hænge sammen igen, og man finder sig selv som menneske.

Jeg elsker at lade mig forføre af gode museer, og kan bruge dage og uger på det.
I den mere profane afdeling: Tweed knickers. De er ekstremt behagelige, praktiske, passer godt til slips og vest og kan i virkeligheden bruges til enhver lejlighed.”

Hvad har du i dit hjem, som de færreste har?

”Et spisebord, der oprindeligt har stået i en tysk militærlejr, så i danmarkshistoriens største flygtningelejr, Oksbøllejren, herefter i et skrædderværksted for til slut at ende i mit køkken. Skrædderen var min morfar, der købte bordet til sit lille skrædderværksted, da den store flygtningelejr i Oksbøl blev brudt ned i 1950’erne.

Bordet er lavet af rimelig rå gulvbrædder, men havde tydelige spor fra den tyske værnemagt, og det har været i min families eje de sidste 70 år. Som barn legede jeg under det, når min morfar sad og syede oven på det.

Det er et af skæbnens mærkelige tilfælde, at vi nu efter 10 års forarbejde lige om lidt åbner FLUGT – Refugee Museum of Denmark, som ligger netop der, hvor Oksbøllejren lå fra 1945-1949, og hvor mit spisebord oprindeligt stod.”

Hvad har du senest brugt 1.000 kr. på?

”Tøj – og beløbet er brugt en del gange de seneste uger. Vi har lige indviet museet, og når man har inviteret godt 300 mennesker inklusive H.M. Dronningen og den tyske vicekansler til sådan et arrangement, så må skoene hellere være pudsede, slipset bundet og tøjet i øvrigt være, så man er nogenlunde præsentabel.”

Hvilken rejsedestination vender du altid tilbage til?

”Der er mange: Toscana, Paris, Stockholm. De britiske øer har på trods af bøvl og Brexit en evig dragende tiltrækning på mig.

Men reelt er der kun en rejsedestination, jeg altid vender tilbage til: Vestjylland. Jeg bor jo midt i Danmarks største internationale turistdestination, så lige gyldigt hvor jeg rejser hen, vender jeg altid hjem. Jeg er født her, og nåletræsplantagerne, lyngheden og Vesterhavet er for mig det smukkeste landskab. Her er højt til loftet og god plads. Og så er det altid nemt at få en dukkert.”

Hvornår vidste du, at du var god?

”Jeg opdagede meget tidligt, at der var rigtigt meget, jeg ikke var god til. F.eks alt, hvad der lugter af gymnastik eller idræt. Til gengæld var jeg forholdsvis god til at snakke. Og lytte og huske. Og drømme og være naiv og godtroende. Og jeg kan godt lide at arbejde sammen med ambitiøse mennesker, der vil gøre en forskel. Faktisk kan jeg rigtig godt lide at arbejde sammen med rigtig mange forskellige mennesker.

Jeg tror, jeg er ret god til at indse, at jeg har verdens allerbedste job. Og så er jeg ovenikøbet så heldig at være gift med en vidunderlig kvinde, der faktisk har fortalt mig, at jeg er god til mit job. Det var måske der, jeg fandt ud af det...”

Udover at være museumsdirektør ved Vardemuseerne er Claus Kjeld Jensen også formand for Organisationen Danske Museer og formand for NAPA – Nordens Institut i Grønland. Han har en Ph.d. i arkæologi, er gift og far til fire.

Læs mere om FLUGT på flugtmuseum.dk