Ice Cube It was a Good Day - mysteriet er løst
Foto: Getty Images

Mysteriet er løst: Ice Cubes gode dag har en dato

Mysteriet, du ikke vidste eksisterede, er endelig blevet løst – af internettet selvfølgelig. I 1993 udgav West Coast-rapperen Ice Cube ’It was a Good Day’, og siden da har det tilsyneladende været internettets opgave at opklare hvilken dag, der var tale om. Nu behøver du ikke holde vejret længere, for ihærdig internetkriger har svaret til dig.

26 lange år skulle der gå, før vi endelig kom til bunds i ét af hiphoppens helt store mysterier. Glem alt om Tupacs mistænkelige død, Kanye Wests mentale deroute, og regnbue-rapperen 6ix9ines tvivlsomme forhold til mindreårige. Det her, det er meget større. En bruger på Tumblr har ved hjælp af grundigt detektivarbejde fundet frem til den eksakte dag, som Ice Cube refererer til som værende en god dag i ’It was a Good Day’.

Hvordan gjorde han det så? Hvordan knækkede han koden til Ice Cubes kalender og katalog af sangtekster? Han læste ’It was a Good Day’ fra ende til anden, fulgte ledetrådene og holdt dem op imod hinanden, indtil de forskellige variable blev konstante og gav mening.Først og fremmest afslører teksten, der blev skrevet i 1992, men udgivet i 1993, at Ice Cube besøgte en god makker for at se programmet ’Yo MTV Raps’. Med ét har vi nu en tidsramme, der tæller 1.662 dage mellem programmets første sending og udgivelsen af ’It was a Good Day’. Et sted herimellem gemmer Ice Cubes gode dag sig.

Derefter rapper Ice Cube, at der den pågældende dag var NBA-basket mellem Los Angeles Lakers og Seattle Supersonics, hvilket endte med en sejr til de førstnævnte. Heureka! Hele 12 dage matcher indtil videre kriterierne, men vi skal længere ind, helt ind i teksten.

En vigtig detalje i teksten er nemlig, at det ikke blot var en skyfri dag med klar himmel, men der var heller ikke noget spor af Los Angeles’ famøse smog. Tjekker man den amerikanske pendant til DMI, kan man finde de fire dage, der opfylder de kriterier, og nu nærmer vi os for alvor sandheden. Den femte ledetråd er nemlig, at Ice Cube bliver kontaktet på sin ’beeper’ (personsøger, red.), og de blev først offentligt tilgængelige fra starten af 1990’erne, og så er vi nede på to kandidater.

Sidste etape, finalen. Som det fremgår af analysen foretaget af Tumblr-brugeren ’hiphopfightsback’, så var Ice Cube en travl mand i starten af 1991, da han var i fuld gang med at indspille filmen ’Boyz in the Hood’. Kun én dag står tilbage, og den vil fremover blive kendt som ’National Good Day Day’: den 20. januar 1992.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hiphop og Musik