Perfekt italiensk: Fem nemme og klassiske pizzaer
Foto: Henrik Freek

Perfekt italiensk: Fem nemme og klassiske pizzaer

Nogle gange skal det gå hurtigt med pizza. Andre gange er der plads til planlægning og tid nok til selv at lave pizzadej. Måske er man ligefrem en dag forud, så man kan lade sin dej langstidshæve? Her hjælper vi med både den ene og den anden model i fem forskellige varianter. Et par klassiske pizzaer, varianter med og uden tomatsauce og en enkelt nynordisk med stenbiderrogn. Den kan du helt sikkert ikke ringe efter...


PIZZA MED SVAMPE OG PANCETTA

½ portion pizzadej
150 g champignon
½ håndfuld tørrede svampe
½ bananskalotteløg
4-6 tynde skiver pancetta
Salvieblade
Meriankviste
1-2 tsk. vineddike
2 spsk. jomfruolivenolie
Fint havsalt
Peber
100 g bøffelmælksmozzarella
125 g rucola

Rul dejen tyndt ud, og læg den på en bageplade med bagepapir eller bare på bagepapir, hvis du bruger bagesten. Rens de friske champignoner, brug en pensel og en lille skarp kniv, og undgå så vidt muligt vand.

Skær dem i tynde skiver, og fordel dem over pizzaen, hold de yderst centimeter af pizzaen fri for fyld. Knus de tørrede svampe til smulder i hånden eller i en morter, og drys det over de friske svampe. Pil løget, og snit det papirtyndt. Riv pancettaskiverne i strimler. Fordel løg og pancetta over svampene.

Pluk salvieblade og merian over, dryp med olie og vineddike og krydr med salt og peber. Smuldr eller grofthak mozzarellaen, og drys over pizzaen. Bag pizzaen – se første side. Skyl rucolaen, tør og nip den for grove stilke, og drys den over den færdige pizza.

Tip: Champignonerne skal selvfølgelig være frisk, ikke fra glas, og evt. kan erstattes med kejserhatte. De tørrede svampe kan være nogle gode vilde fx kantareller eller karljohanner.

__________


PIZZABAGNING

Ovnen skal være hamrende varm fra starten. Ikke noget med ’næsten’, pizzaer skal have 275-300 grader fra 1. sekund. Bruger du bagesten, skal ovnen være tændt i min. 30 minutter, før en tyk sten er hed nok.

Pizzaen skal bages direkte på bunden af ovnen (med eller uden sten) for at blive velbagt i bunden. Begynd med almindelig ovnvarme, og skift til varmluftfunktion de sidste minutter for at give pizzaen farve på overfladen. Hvis du ikke har varmluftfunktion, kan du i stedet flytte pizzaen længere op i ovnen de sidste minutter.

Sæt pizzaen på en bageplade med bagepapir direkte på bunden af ovnen, eller sæt pizzaen (med bagepapir) uden plade på bagestenen. Bag den sådan i 10-12 minutter. Sæt derefter ovnen på varmluftsfunktion (stadig på maks. temp.), og bag videre i 3-4 minutter, til pizzaen har let brune pletter/partier og ser indbydende ud.

Dryp evt. lidt særlig udsøgt jomfruolivenolie over den færdigbagte pizza før servering.

Se resten af opskrifterne på de lækre og perfekte pizzaer på gastro.dk.

LÆS OGSÅ Æd og skrid: Opskrifter på nem gæstemad

LÆS OGSÅ Fem stærke steder at drikke en fadøl

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad og Vin