Selvom byen langt under dem er en larmende masse, er stilheden overdøvende. Anders og Thue sidder på toppen af verden hundrede meter over København. De måtte undvige et par kameraer og lidt pigtråd på vejen op. For ikke at nævne de mange lodrette meter op ad stigen. Men de kommer ikke med dårlige intentioner. De ændrer ikke på noget, og kameraets knips er det eneste bevis. 


Bella Sky

”Bogen er vores illustration af København, og hvad byen er. Det giver en helt ny dimension, som gør byen meget større. For os i hvert fald. Det vi laver, er en afbildning af stilhed. Du løber rundt oven på eller under byen, hvor du ikke hører til, og der er ikke nogen der ved, at du er der.” 

Billederne er taget fra hustage, kraner og skorstene, mens faren lurer i afstanden til asfalten mange meter under makkerparret. Risici er kalkulerede, men nødvendige lyder det.


Rådhuspladsen

”Vi er nødt til at gøre det selv. Vi synes ikke det er fedt, at ringe til en og spørge, om han kan hjælpe os op på hans tag. Det handler om selvstændighed og om at erobre.” 

Hver gang Anders og Thue kommer op på et tag og kigger ud over byen, opdager de ofte et nyt sted som de vil udforske. På den måde tilføjes nye punkter på listen samtidigt med at gamle streges ud. Projektet er derfor ikke afsluttet med udgivelsen.  

 ”Det er ligesom dengang, du var dreng, og du byggede hytter oppe i træerne. Hvor det var dig, der var chef! Der er stille og du er den eneste, der er der. Det behov ændrer sig ikke.” Mens CphCph gerne vil fortælle om deres oplevelser og billedernes tilblivelse, er de mere tilbageholdende med, hvordan de rent faktisk kommer op i vandtårne og skorstene. 

”Det er ikke McDrive-underholdning det her. Det er ikke meningen, at du skal have en tegning over, hvor man skal starte og hvor man skal slutte. Det handler om at gøre tingene selv,” fortæller makkerparret, som har, eller havde, en kærlighed til særligt et sted. 

”De største kunstnere bliver først berømte, når de dør, og sådan har vi det lidt med gassiloen ved Sundby Gasværk. Det var først, da de rev det ned, at det gik op for os, at det var et af de fedeste steder, vi har været.” 

Fine gæster
Som ingrediens til bogens 176 sider og 150 billeder findes også fire markante personligheder, som hver især fortæller om deres forhold til byen og natten. Blandt andre Simon Dokkedal fra dj-kollektivet ’Den Sorte Skole’. Særligt et billede af Københavns havn på Anders’ Instagram vækkede DJ’ens interesse, som derefter tog kontakt. 


DR byen

”Der er mange der lever om natten, men bruger den på forskellige måder. Anders og Thue laver jo deres billeder om natten, ligesom jeg laver og optræder med musikken om natten. Det er der referencen ligger.”

En anden bidragyder er stjernearkitekten hos 3XN, Kim Herforth Nielsen. Han blev opmærksom på Anders og Thues billeder, da Nielsens sekretær opdagede et billede af ’Den Blå Planet’, som arkitekten har tegnet. 


Den Blå Planet

”De to fyre havde været oppe på taget ude på Den Blå Planet, som måske faktisk er den mest interessante flade på bygningen. Hele bygningen er formet som en hvirvelstrøm, og det kommer frem, når man står oppe på taget. Deres måde at opleve arkitektur på er helt anderledes og spændende og rykker på en helt anden måde. Jeg var helt beæret over at de spurgte, om jeg ville være med. ”

Også lektor i filmvidenskab Peter Scheppelern og graffitti-legenderne Sek og Sabe har skrevet tekster til bogen, som udkommer d. 21. april. Allerede i dag holder Anders og Thue reception for bogen hos Le Fix, hvor førnævnte Simon Dokkedal står for musikken.