Hvordan markerer man katastrofen og ærer de efterladte fra den ufattelige massakre på den norske ø Utøya? En svensk kunstner giver et bud, der ikke kan overses.

Den norske ø Utøya vil aldrig være den samme, efter Anders Behring Breivik skød og dræbte 69 unge mennesker på øen for snart tre år siden. Den ufattelige nedslagtning skete kun få timer efter, han forinden havde dræbt otte mennesker i den norske hovedstad.

Kunsten at skabe et passende mindesmærke over en sådan tragedie er ikke let. Men den svenske kunstner Jonas Dahlberg har netop givet et stærkt bud på et mindesmærke, der er ladet med symbolik og respekt for ofrene. Helt konkret vil han skære øen over for at illustrere det åbne sår, massakren har efterladt.

Idéen til kunstværket kom, efter Jonas Dahlberg havde besøgt øen:

”Selvom vi stod på det præcise sted, hvor mange mennesker havde mistet livet, var naturen allerede begyndt at hviske sporerne ud,” forklarer Jonas Dahl.


Billederne her er renderinger  af det endelige mindesmærke, der endnu ikke er igangsat. Foto: KORO

Derfor besluttede han at skabe et mindesmærke i selve naturen i stedet for blot et monument. På den ene klippevæg indgraveres ofrenes navne, som kan ses fra et observationsrum på den anden side.

”Navnene vil være tæt nok på til, at man kan se og læse dem tydeligt. Men de vil samtidig være uden for rækkevidde. Og selve snittet i øen skal markere, hvad der for evigt er uerstatteligt,” fortæller Jonas Dahlberg. 

Materiale, der bliver gravet ud og fjernet fra Utøya, skal bruges til et mindesmræke i centrum af Oslo, hvor første del af tragedien fandt sted, som kostede otte mennesker livet.

Jonas Dahlberg forslag til mindesmærket er enstemmigt vedtaget af juryen fra kunstkomiteen KORO, der har udskrevet konkurrencen.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman

via + via