Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Uffe Elbæk

Uffe Elbæk: "Vi fejrer nytår i en europæisk by, man kan nå med tog"

Hver familie har deres egne traditioner i den rare juletid. Vi har spurgt en række kendte danskere, hvordan de bruger feriedagene, og her det politikeren Uffe Elbæk, der egentlig holder mest af nytår.

Hvordan ser en typisk juleaften ud for dig?
”Indtil for et år siden var der en meget lang, fast juletradition i min familie. Vi mødtes altid hos min mor, spiste frokost og tog til julegudstjeneste i Vartov Kirke. Bagefter tog vi hjem og spiste aftensmad, dansede om juletræet og sang sange fra højskolesangbogen, fordi vi er en højskolefamilie. Men sidste sommer døde min mor desværre, og vi har besluttet, at vi ikke længere vil holde vores traditionelle jul, med undtagelse af at vi stadig tager i Vartov Kirke.”

Hvilken juletradition ville du aldrig bryde?
”Jeg skal til julegudstjeneste hver jul. Vartov Kirke er Grundtvigs gamle menighed, og for et højskolemenneske svarer det nærmest til Mekka. Samtidig betyder kirken meget for min familie, da både mine søskende og jeg er døbt i kirken, og begge mine forældres begravelse fandt sted der.”

Hvad er din mærkeligste juletradition?
”Den ene side af min familie er svensk, og i Sverige spiser man varm mad til frokost og kold mad til aften. Det har vi også altid gjort hos os. Da jeg var barn, var der ingen af mine klassekammerater, der kunne forstå, at vi ikke spiste flæskesteg og and til aften som alle andre.”

Hvad er bedst: Jul eller nytår?
”For cirka 10 år siden fik en af mine nære veninder konstateret kræft. Da det måske kunne blive hendes sidste nytår, inviterede min mand Jens og jeg hende til Venedig for at fejre nytårsaften. Heldigvis var hun der også året efter, og turen startede en tradition for, at vi er en gruppe gode venner, som hvert år fejrer nytår i en europæisk by, man kan nå med tog.

Vi har eksempelvis været i Wien, Rom og Lissabon, og i år tager vi til London via eurotunnelen under Den Engelske Kanal. Vi ankommer et par dage før nytår og rejser hjem en dag eller to efter. Det er en tradition, jeg holder meget af, og derfor betyder nytår mere for mig end jul.”

Hvad er din største ambition for næste år?
”Der er ingen tvivl om, at min største ambition for næste år er at få Alternativet tilbage på ret kurs, så flere vælgere sætter deres kryds ved os, hvis de ønsker et grønt, solidarisk og entreprenant Danmark.”