David Dencik har selv arbejdet i et fængsel: ”Min mor opfordrede mig til at skrive dagbog, og jeg fortryder så meget, at jeg ikke lyttede” scroll-down

David Dencik har selv arbejdet i et fængsel: ”Min mor opfordrede mig til at skrive dagbog, og jeg fortryder så meget, at jeg ikke lyttede”

David Dencik er tilbage i DR-serien ’Huset’ i hovedrollen som den følelsesmæssigt hæmmede, homoseksuelle og voldsparate fængselsbetjent Henrik. Men hvordan er det for den 48-årige skuespiller at gå fra James Bond til et underbemandet dansk fængsel, som både kæmper mod lukning, numsesmuglere og fangernes interne hierarkier?

Af Sebastian Dall Mayoni
Foto: PR
Mennesker Euroman

David, det er ikke helt fremmed for dig at være i et fængsel, for i slutningen af 1990’erne arbejdede du faktisk i Vridsløselille Statsfængsel, hvor den nye DR-serie er optaget. Hvad var det for et job?

”Det var, mens jeg dyrkede en masse capoeira og prøvede at blive skuespiller. Vridsløselilles egen Edeka-købmand søgte unge kvinder, fordi fangerne åbenbart har et æreskodeks om at være mere ordentlige over for det modsatte køn.

Alligevel betragtede Helge og Kirsten mig som egnet til jobbet i deres købmandsbutik, og jeg endte med at være der i halvandet år, mens jeg studerede religionsvidenskab. Det foregik ligesom i Systembolaget i gamle dage.

Fangerne måtte ikke komme ind i butikken, så jeg stod ved en lille skranke og rendte frem og tilbage med mælk eller hakkekød eller ketchup til dem. Det var også mit job at fylde samtlige sodavandsautomater i fængslet op.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mænd og Film