Endnu et år er gået, og traditionen tro har det budt på et væld af designsamarbejder på tværs af brands, kendisser, butikker og designere.

Designsamarbejderne er efterhånden blevet hverdagskost i modenyhedsstrømmen, og det kan selvfølgelig ikke undgå at påvirke både kvaliteten og den hype, der førhen fulgte med, hver gang et nyt collab blev annonceret og sluppet løs.

Men heldigvis bliver der stadig lanceret stribevis af designsamarbejder, der føles ægte, når de involverede parter mixer deres æstetikke kunnen.

Vi har udvalgt vores 8 favoritsamarbejder fra 2016. Og det er faktisk stadig muligt at få fingrene i items fra nogle af dem.

Kim Jones x NikeLab
Louis Vuittons herredesigner, Kim Jones, brugte sommeren på at vende tilbage til sine streetwear-rødder i et eksklusivt designsamarbejde med NikeLab.

Anledningen var OL og tiltaget ‘Summer of Sports’ som også bød på samarbejder mellem Nike og designere som Olivier Rousteing fra Balmain og Riccardo Tisci fra Givenchy.

Kim Jones kastede sin kærlighed og passion for rejser ind i en todelt kollektion, der rent æstetisk forenede Louis Vuitton-designerens moderne take på streetwear med Nikes funktionalitet og teknologi.

Samarbejdets klare højdepunkt var relanceringen af Nike Air Zoom LWP-sneakeren, der måske står som en af årets mest undervurderede sneakers. I hvert fald kan du stadig købe dem hos Nike.

H&M x Kenzo
H&M havde selvfølgelig også et és gemt i ærmet, da high street-kæden endnu en gang kunne præsentere et designsamarbejde med et high end-mærke.

Kenzo blev årets samarbejdspartner, og designduoen Humberto Leon og Carol Lim skabte en kollektion i et sammensurium af farvestrålende prints og mønstre, som hyldede både modehusets arv og grundlæggeren Kenzo Takada. 

Godt nok blev kollektionen på ingen måde så kommerciel i sit udtryk som tidligere års samarbejder med Alexander Wang og Balmain, og nok heller ikke ligeså hypet. Men mindre kan også gøre det, og vi må bare konstatere, at H&M gang på gang formår at skabe designsamarbejder, der hører til iblandt de bedste.

COS x MR. PORTER
COS og Mr. Porter har før bevist, at de er et godt og ægte match. Og parternes 2. designsamarbejde, ’The Art of the Everyday’, levede i særdeleshed op til forventningerne, da det landede i det sene efterår.

Kollektionen tog afsæt i den kræsne og stilbevidste mand med sans for kvaliteter og luksuriøsitet. Den bød på stribevis af subtile detaljer, afslappede silhuetter, støvede farver og en gennemført skandinavisk æstetik.

COS og Mr. Porter beviste altså endnu en gang, at de komplimenterer hinanden godt, når de skaber kollektioner sammen. 

Det er stadig muligt at få fingrene i masser af items fra samarbejdet. 

Soulland x NIKE SB
Da Soulland tidligt på sommeren fremviste mærkets kommende kollektioner under modeugen i Milano, bemærkede mange, at FRI.day stod printet på flere af kollektionens items, ligesom flere modeller var iklædt Nike-sneakers.

Det viste sig senere at være en forsmag på det danske streetwear-mærkes designssamarbejde med Nike SB og den amerikanske skater Eric Koston.

I første omgang blev det annonceret, at den stærke trio havde kreeret to sneakers, men senere blev sløret løftet for en hel kollektion, der både bød på jakkesæt med print, stribede skjorter i bedste Soulland-stil, en hoodie og en legesyg jakke. 

Og man følte virkelig, at designsamarbejdet handlede om mere end bare omtale og markedsføring. Det var holdt helt ægte, når Silas Adler fik lov at vende tilbage til sine skateboardrødder og endda kunne klæde et af sine skateboardikoner på.

Gucci x Gucci Ghost
Gucci har oplevet lidt af en renæssance igennem de seneste sæsoner med Alessandro Michele som designstyrmand. Designerens æstetik og særpræg har taget modeverdenen med storm, men det er ikke det eneste som Alessandro Michele har formået at have succes med.

I AW16-kollektionen formåede designeren nemlig også at udviske grænserne mellem modehus og streetwear ved at invitere kunstneren GucciGhost til at designe en kollektion for mærket.

Kunstneren, der også kaledes Trouble Andrew, blev kendt for sine graffiti-bootlegs af Gucci-logoet forklædt som spøgelse, og det var netop den idé som kunstneren fik lov at arbejde videre med i sit designsamarbejde med det italienske modehus. 

Køb kollektionen her  

Supreme x Stone Island
Det kan være svært at navigere rundt i alle de designsamarbejder som Supreme dropper i løbet af et år. Det hypede brand formår konstant at blande blod med interessante samarbejdspartnere, men det er særligt samarbejdet med Stone Island, som vi husker fra i år.

Samarbejdet bød på et stærkt mix af Stone Islands innovative materialer og Supremes heftige branding. Det kom til udtryk i trenchcoats, metalliske sæt, sømandsstribede trøjer, duffle bags og caps.

Vetements SS17-kollektion
Når man taler om designsamarbejder i modeåret der er gået, er det uundgåeligt ikke at rette blikket mod det franske designkollektiv Vetements.

Under sommerens haute couture-modeuge i Paris, fremviste det hypede mærke deres forårs-og sommerkollektion 2017. Og den satte helt nye standarder for forståelsen af designsamarbejder i modebranchen.

Kollektionen bød på hele 18 forskellige collabs (18!), hvor Vetements havde allieret sig med brands som Reebok, Canada Goose, Levi’s og Brioni. Og trods mærkets ekstreme æstetik, fortjener statementet selvfølgelig en plads på listen.

A$AP Rocky x JW.Anderson

A$AP Rocky er utvivlsomt en af de bedst klædte rappere i gamet, og han har aldrig lagt skjul på, at han er stor fan af den nordirske designer J.W.Anderson.

Så at de i sommeren præsenterede et designsamarbejde virkede som en helt naturlig ting at gøre. 

Ifølge kilder gav J.W.Anderson, der også er kreativ direktør hos modehuset Loewe, A$AP Rocky frie hænder. 

Rapperen kastede sig derfor både ud i pels, højhalsede tracksuits med iøjnefaldende lynlåse, sweatpants og huer. 

Kollektionen kan stadig købes her

LÆS OGSÅ: A$AP Rocky kåret som mest velklædte mand i 2016 af Complex

LÆS OGSÅ: 14 gode køb: Sådan bærer du sort fra top til tå – uden at virke kedelig

LÆS OGSÅ: Sådan kommer håret til at sidde i 2017