Du kan næsten ikke at have undgået at se den. Den kæmpestore, røde gummistøvle, der lige nu går sin ”sejrsgang” på sociale medier. Du har måske set en video af ham, der skal trækkes ud af støvlen, fordi den har sat sig fast. Eller måske har algoritmen sendt dig i retning af forskellige influencere, der forsøger at style sig ud af de store, røde elefanter i rummet.

Støvlen er blevet døbt ’Astro Boy Boots’ efter mangategneseriefiguren Astro Boy, men for folk, der ikke ser japanske tegneserier, vil det mere ligne en rød støvleversion af noget, som Mickey Mouse har på. Eller et par røde AirPods i størrelsesforholdet 50:1.

Det er det Brooklyn-baserede kunstnerkollektiv MSCHF, der også tidligere har stået bag ’Satan-skoen’ i form af en kontroversiel Nike Air Max 97 til rapperen Lil Nas X, som igen har været på spil.

Og lige når man troede, at det ”bare” var en irriterende gimmick, er der begyndt at dukke billeder op af vægtige folk (Lil Wayne, Rich the Kid, Coi Leray), som alle har båret den ud i offentligheden.

I en interviewforespørgsel fra The New York Times afviser kollektivet da også selv, at skoen er ment som en joke. I stedet beskriver de dem som “tegneseriestøvler for en cool 3D-verden.” Det er helst ikke en 3D-verden, vi gerne vil leve i.

De er en god påmindelse om, hvor nemt det kan være at undergrave en branche som modeverdenen, der kan have svært ved at finde balancen mellem selvhøjtidelig insisteren på kvalitet og trends på sociale medier. For tro os, når vi siger, at de røde støvler nok hurtigt skal finde sin vej til betydningsfulde platforme i modeverdenen inden for den nærmeste fremtid. Og det er jo latterligt, at et kunstnerkollektiv (yikes) fra Brooklyn kan lave en både grim og dårlig sko og på den måde tyvstjæle den æstetiske dagsorden, men samtidig er det en vigtig advarsel om, at de underlige påfund vil vinde over håndværk.

Det er modeverdenens evige benspænd. Og det er i maskefaldet og sandhedsserummet, at støvlernes kvalitet ligger. Men det behøver du ikke at købe dem for at finde ud af, når MSCHF sætter støvlerne til salg på torsdag den 16. februar.

mschf-2.jpg

mschf-1.jpg