Hvor langt må slipset være, og må du stryge en oxfordskjorte? Vi gennemgår de vigtigste moderegler scroll-down

Hvor langt må slipset være, og må du stryge en oxfordskjorte? Vi gennemgår de vigtigste moderegler

’Regler er til for at blive brudt,’ lyder mantraet altid fra de antiautoritære, og når det kommer til den klassiske herremode, er det måske ikke et helt forkert princip at efterleve. Eller hvad? Vi forsøger at afklare hvilke grundregler, der har udtjent sin værnepligt, og hvilke, der stadig er god grund til at følge, når det kommer til at klæde sig ordentligt på.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Getty Images. Illustrationer: Ollanski
Mode Euroman

Det er ikke unfair at anskue herremoden som en til tider både regressiv og rigid størrelse. Et hav af uskrevne regler florerer og er med til at diktere, hvad der er comme il faut, og hvad der omvendt er dårlig smag. For mange er det en verden af forvirrende etikette, og blandt enkelte af reglerne er der stor uenighed. En italiensk skole dikterer fx, at manchetten skal være knappet helt tæt til håndledet, mens den amerikanske jakkesætsrevolutionær Thom Browne opfordrer til, at man har en åben, uknappet manchet.

De mange regler indeholder en vis form for dobbelthed. På den ene side fungerer de som en rettesnor, vi kan læne os op ad, når vi er i tvivl om, hvordan vi fx skal tage os ud første dag på jobbet. Og ofte hænger det at være velklædt sammen med et større eller mindre element af autoritetstro over for de uskrevne regler. Modsat kan reglerne også virke som en tyngende forhindring, der afholder et utal af mænd fra at klæde sig efter egen smag og behag.

’Modelovene’ er især forbundet med klassisk herretøj. Mange af dem blev opfundet for årtier siden for at hjælpe d’herrer med at tilpasse sig samfundsnormer, der i dag virker bedagede. Derfor er tiden mildt sagt moden til at tage en del af dem op til revision. 

For kyndig vejledning i det brogede regelland har vi allieret os med Kasper Hostrup, indehaver af herretøjsbutikken Goods i København, og fået hans bud på hvilke regler, der hører fortiden til, og hvilke du med fordel stadig kan ty til.

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her
Se, hvad vi ellers skriver om: Herremode, Herretøj og Herresko