”Det kan godt være, at I ikke elsker mig, men det skal I komme til!”

”Det kan godt være, at I ikke elsker mig, men det skal I komme til!”

Med skiftet til Southampton lukkede midtstopperen Jannik Vestergaard transfervinduet med en rekord. Der har ellers altid været andre foran ham i køen, og han har selv måttet bane vejen med vilje og fandenivoldskhed, men nu blev han altså solgt som den dyreste danske fodboldspiller nogensinde. Forventningspresset vokser, når man agerer forsvarsminister i den måske mest eksponerede liga i verden, og hvordan navigerer man så i det? SELECTED HOMME har mødt Vestergaard på hjemmebane i Winchester til en snak om bold og tailoring.

Hvis man skal gøre det, så skal man sgu gå hele vejen, tænkte den danske hardhitter, Jannik Vestergaard, da han sidste år byttede Borussia Mönchengladbach ud med Premier League-klubben Southampton og i et forfærdeligt velkomstritual pludselig skulle levere en musikperformance udover det sædvanlige foran hele holdet. Med en skrigende kraftfuld version af kæmpehittet ”I Want It That Way” vandt vikingespilleren lidt respekt og sang sig på holdet med en tilpas poppet sing-along, der fik omklædningsrummet til at løfte sig. Og så er det jo meget sjovt at grine af den næste.

2019.05.06_JannikVestargaard45010.jpgBlazer - SLHSLIM-MOLOSTATE DK BLUE BLZ - 1400 kr. 
Bukser - SLHSLIM-MOLOSTATE DK BLUE TRS - 800 kr. 
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr

Den grønne slagmark på St. Mary’s Stadium udgør fodboldrejsens nuværende destination – en rejse, han begyndte allerede som fireårig i kulsorte fodboldstøvler. Meget er sket siden, og vores allesammens fodboldverden udvikler sig nu i en brydningstid, hvor talent ikke altid står alene. Nu skal man også forholde sig til slibrige, personfikserede sladderbladsspalter, følgertal på Instagram og astronomiske pengebeløb. De unge spilleres fodboldstøvler er i dag langt oftere neon-farvede end sorte, og de forstyrrende elementer kan være svære at abstrahere fra, når man den ene dag bliver anset som for at være superhelt og den næste skydeskive.

2019.05.06_JannikVestargaard45380 copy.jpg

Blazer - SLHSLIM-MYLOSTATE BORDEAUX BLZ - 1400 kr.
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr. 
Bukser - SLHSLIM-MYLOSTATE BORDEAUX TRS - 800 kr. 

SELECTED HOMME har klædt Vestergaard på i sæsonens bedste jakkesæt og fulgt ham på farten. På opfordring af hans nyvundne hold(- og sang)kammarater har han slået sig ned i den lille, sydengelske naboperle, Winchester, der meget vel kunne lægge kulisse til en Hugh Grant-romcom eller to. Og nu styrer han ned gennem de snoede, gamle stræder i sin mørkegrå Porsche og afslutter med en uhyggelig god parallelparkering.

Hvordan adskiller Premier League sig fra Bundesligaen?

Sportsligt er England en del mere fysisk. Lidt mere brutal. Der er meget mere direkte kontakt. Og det er mere voldsomt! Det handler om at komme fremad på banen og få nogle dueller. Det sætter måske lidt mere pres på den enkelte spiller. I starten skulle jeg lige vænne mig til, at der var nogle, der var stærkere end mig. Det har jeg ikke prøvet så meget i Tyskland. Men det fysiske spil er jo en af mine kompetencer, så det er helt vildt sjovt.

2019.05.06_JannikVestargaard45621 copy.jpg2019.05.06_JannikVestargaard45591 copy.jpgBlazer - SLHSLIM-MYLOPORT GREY CHECK BLZ - 1400 kr. 
Bukser - SLHSLIM-MYLOPORT GREY CHECK TRS - 800 kr. 
Merino sweather - SLHTOWER MERINO CREW NECK - 500 kr. 
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr. 

Hvordan er det at være i mediernes søgelys?

Nu har jeg heldigvis ikke været forfulgt af særlig mange private historier, men jeg har spillet fodbold, siden jeg var fire år gammel, og jeg identificerer mig også med den fodbold, jeg spiller, så når fodboldspilleren Jannik Vestergaard bliver kritiseret, er det svært ikke at tage bare lidt af det til mig. Så det er helt klart en proces at lære at filtrere og forstå, at når de roser en til skyerne, så skal man også tage det med et gran salt. Jeg er blevet bedre til at hvile i min egen fornemmelse af en kamp eller en situation, men det er en proces. Vi har alle sammen et vist fodboldtalent, men kan du holde styr på alt det, der sker oppe i dit hoved? Det tror jeg er en stor udfordring, og en udfordring der kun er taget til for de unge spillere på grund af de sociale medier. De var der ikke, da jeg kom frem. Så gammel er jeg.

Kan du mærke, at det er et krav? Det er ikke nok bare at være fodboldspiller – nu skal man også kunne det andet?

Jeg tror ikke, at man skal kunne det, men det er en stor fristelse. Der er jo helt klart også fede aspekter i det, hvis man kan kontrollere det, men der er unge spillere, der har flere hundrede tusinde følgere, fordi de spiller i store klubber, og selvom de kun er på U23-holdet eller U18-holdet, bliver der skrevet om dem i medierne, og der er så mange passionerede fans. Jeg kunne godt forestille mig, at det må være svært for dem ikke at miste jordforbindelsen. Da jeg var i den alder, prøvede jeg bare for alt i verden at få en professionel kontrakt, det var det, der var ingen forstyrrende elementer Jeg tror, at vi vil løbe ind i talenter, som falder af på den og ikke når deres potentiale, fordi de slapper af for tidligt. 

Tror du mest på talent eller vilje?

Du skal have begge dele. Der er selvfølgelig nogen, der er født med så stort et talent, at de godt kan spilde en lille smule af det og stadig være rimelig gode, men jeg tror, at den mentale del af fodbold og elitesport generelt bliver undervurderet ret så kraftigt.

2019.05.06_JannikVestargaard45542 copy.jpgSko - SLHDANIEL LEATHER KILTIE DERBY SHOE - 1100 kr. 
Blazer - SLHSLIM-KALEB NACY CHECK BLZ - 1800 kr. 
Bukser - SLHSLIM-KALEB NAVY CHECK TRS - 1100 kr. 
Merino Sweatshirt - SLHTOWER MERINO CREW NECK - 500 kr. 
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr. 

Du har været anfører for U21-landsholdet. Har du som ung spiller oplevet et stort forventningspres?

Nej, for jeg synes ikke, at jeg har været anset som et talent. Jeg har haft en lille smule trods i mig, fordi jeg er blevet lidt overset. Jeg var ikke på U16-landsholdet, jeg var ikke på U17-landsholdet, og jeg fik først min U18-debut halvejs inde i forløbet. Jeg har egentlig altid følt, at der var folk foran mig i køen – at jeg var en underdog. Jeg har haft en indre ild og tænkt, ’nu skal jeg satme vise dem. Det kan godt være, at I ikke elsker mig, men det skal I komme til!”

Det er da også en god indstilling at have.  

Jeg tror, at den har gjort, at jeg har haft et drive og en motivation til at presse mig selv. Jeg tror, at jeg har mest vilje. Selvfølgelig også en lille smule talent, men jeg har mere vilje end talent, hvis man nu skal skære det helt ind til benet.

Med skiftet til Southampton blev du jo den dyreste danske fodboldspiller nogensinde. Hvordan har det påvirket dig?

Transferrekorder bliver brudt hver dag. Der er gået lidt inflation i det. Det er selvfølgelig klart, at jeg er kommet til en klub, som har brugt en del penge på mig, og jeg vil gerne leve op til deres investering. Men det er forventningspresset til mig selv, der vejer tungest. Jeg vil gerne retfærdiggøre, at der var nogen, der troede på mig – at jeg selv tror på mig. Så det handler mere om mig selv end en pris.

2019.05.06_JannikVestargaard45031 copy.jpgBlazer - SLHSLIM-MOLOSTATE DK BLUE BLZ - 1400 kr. 
Bukser - SLHSLIM-MOLOSTATE DK BLUE TRS - 800 kr. 
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr

Du har boet i udlandet hele dit voksenliv. Er det bare en del af jobbet, eller kan du lide at være udenlandsdansker?

Det er da spændende at opleve så mange forskellige byer, bo nogle nye steder og tale andre sprog. Det er ikke fordi, at tysk og engelsk har været svært for mig, men det er alligevel noget andet at tale det fast. Samtidigt glæder jeg mig til at komme tilbage til Danmark og finde en lejlighed eller et hus i København en dag.

Hvordan har din kone Pernille det med at få rykket teltpælene op og følge dig?

Jeg tror, at hun har vænnet sig til det efterhånden. At prøve noget nyt. I starten var det lidt en omvæltning. Hun har jo også smidt alt det, hun har i hænderne. Godt nok har hun færdiggjort sin uddannelse, men når vi flytter så hyppigt, kan hun ikke få lov til at jagte den vej. Så når jeg er færdig, er det hende, der bestemmer.

Hvad vil du gerne, når dine bolddage – forhåbentligt først om lang tid – er talte?

Jeg har altid tænkt, at det jo ligger 100 år ude i fremtiden, det kan jeg tage til den tid, men… det er godt nok svært. Jeg tror ikke, at jeg har lyst til at være i professionel fodbold. Det er 100% en drengedrøm, og jeg elsker alle de oplevelser, jeg har fået – og alle de bekendtskaber, jeg har indgået, men det kan også være en uren business, som ikke altid er lige dejlig at være en del af. Og der er et stort dagligt pres. Fra mig selv. Fra fans. Fra trænere. Så jeg kunne ikke forestille mig at stå på en trænerbænk og åbne avisen hver dag for at læse om mig. Og hele tiden være væk fra min familie. Jeg tror, at det vil blive lidt for trættende i længden.

2019.05.06_JannikVestargaard45508 copy.jpgBlazer - SLHSLIM-KALEB NACY CHECK BLZ - 1800 kr. 
Bukser - SLHSLIM-KALEB NAVY CHECK TRS - 1100 kr. 
Merino Sweatshirt - SLHTOWER MERINO CREW NECK - 500 kr. 
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr. 

I 2017 blev du kåret til en af Danmarks bedst klædte mænd. Hvordan er dit forhold til mode?

Jeg går op i at se nogenlunde godt ud, men jeg er ikke religiøs. Jeg vil ikke ligne en, der prøver for hårdt.

Hvordan har du det med jakkesæt?

Jeg har det godt med jakkesæt, men jeg vil ønske, at der var flere anledninger til at have det på. Jeg er jo blevet en lille smule forelsket i Thomas Shelby fra Peaky Blinders. Jeg ville ønske, at jeg også havde modet til at køre et three-piece, men så ville jeg nok skille mig lidt for meget ud.

OM

 

Jannik Vestergaard, 27, er dansk forsvarsspiller i Premier League-klubben Southampton. Efter et par år i dansk ynglingebold sparkede han for alvor karrieren i gang i den tyske Bundesliga, først for Hoffenheim og sidenhen for Werder Bremen og Borussia Mönchengladbach. Med sine 199 cm er Vestergaard en fysisk og hovedstødsstærk spiller med flere landsholdskampe i bagagen. Når han ikke agerer forsvarskrumptap, lufter han eurasier-hunden Brady og hygger sig i Winchester med konen Pernille.

SELECTED FLEX – Made for Movability

Klar til at løsne lidt op? Når det kommer til tailoring, skubber SELECTED HOMME til grænserne denne sæson og introducerer en række nye FLEX FIT-jakkesæt med plads til bevægelse. Uanset om du er til tern, sæsonaktuel burgundy eller klassisk nålestrib, er alle sæt fremstillet af højkvalitetsmaterialer og med masser af stretch for maksimal komfort. Sagt med andre ord: FLEX FIT går hverken på kompromis med design, stil eller pasform.

2019.05.06_JannikVestargaard45898.jpg

Blazer - SLHSLIM-MYLOSTATE BORDEAUX BLZ - 1400 kr.
Skjorte - SLHSLIMSEL-PELLE SHIRT LS B NOOS - 400 kr. 
Bukser - SLHSLIM-MYLOSTATE BORDEAUX TRS - 800 kr. 
Sko - SLHDANIEL LEATHER KILTIE LOAFER - 1100 kr. 

2019.05.jpgSko - SLHSTEPHAN LEATHER DERBY SHOE - 1100 kr. 
Blazer - SLHSLIM-DREW NAVY STRIPE BLZ - 1400kr. 
Bukser: SLHSLIM-DREW NAVY STRIPE TRS - 800 kr.