Vi har skrevet om arbejdsjakken før, men den er evigt aktuel, evigt cool, og så er det et af de elementer, der kan bruges til næsten alt, modstå næsten alt og som kun bliver flottere og mere autentisk i sit udtryk, jo mere den slides og bruges.

Den har været brugt af jernbanearbejdere, tjenere, fabriksarbejdere, købmænd, automekanikere og i mange andre metierer. Den er gjort i slidstærkt kanvas, har typisk tre påstukne lommer på fronten, en brystlomme i venstre side, og to lommer forneden på hver sin side af knaplukningen. Kraven er som på en skjorte, og længden varierer fra lige at dække hoften til i enkelte tilfælde til helt at dække bagdelen.

Verdens første streetstylefotograf, Bill Cunningham (1929-2016), er en af de personligheder, der ofte bliver nævnt, når workwearjakken skal beskrives eller visuelt præsenteres. Jakken, som Bill altid bar, kaldes på fransk for ’bleu de travail’. Det var nemlig den franske blå version, han sværgede til.

Bill Getty.jpg

Bill Cunningham, der arbejdede for New York Times i 40 år, så ifølge anekdoten jakken på et loppemarked (1968-studenterne havde allerede taget proletaruniformen til sig), en gang han var til modeuge i Paris, og han faldt for dens antiglamourøse og multifunktionelle udformning. Siden gik fotografen sjældent i andet, og lommerne var efter sigende altid fulde af film til kameraet.