De har efterhånden været her længe, smykkerne: fra den obligatoriske vielsesring til den old school ’Thors Hammer’-halskæde og læderarmbåndet. Og hvem husker ikke de første år af dette årtusinde, David Beckham som stilikon, domineret af diamanter, overdimensionerede bling-bling-kæder og Shamballa-armbånd?

Der er sket meget siden da, og tak skæbne for det. Smykker til mænd har tidligere fungeret som meget maskuline symboler, der bedst har fungeret som flashy elementer.

Men i dag synes smykker at være noget andet og mere i kraft af deres æstetiske værdi. Smykker som pynt er nemlig blevet mere demokratiseret, mænd er generelt blevet mere pyntesyge, og kønsgrænserne udviskes i stadig stigende grad.

At sige, at ’uret er mandens eneste smykke’, er efterhånden bedaget, for der er langt mere end bare et armbåndsur, man kan påføre sig, hvis man vil følge med tiden.

Øreringe er ikke længere forbeholdt musikere og fodboldspillere med strithår. En slank halskæde i guld eller sølv er langtfra noget sjældent syn. Selv farvede perler er ikke længere så sjældne at se, og det kan vi takke sådan en som Harry Styles for, der var protagonisten i historien om de farverige perlers indtog i smykkebranchen.

Tænker du, at smykker er noget for dig (det er det!), er det altid godt at starte i den lette ende. Den tynde halskæde, sølvkæden om håndleddet. Den lidt rustikke ring.

De moderne smykker, der, når de er bedst, balancerer mellem det rå og rustikke og det fine og elegante er blevet populære af en årsag: De lægger sig i spændet mellem det maskuline og feminine, de er åbenlyst til pynt, men gemmer også på en robusthed, der gør det nemmere for de fleste mænd at integrere dem i garderoben uden at gå for meget på kompromis med både komfortzonen og kønsidentiteten.

Én ting skal du dog vide: Når du først er med toget, er det svært at stå af. Smykker fungerer ligesom tatoveringer som et gateway drug. Har du først et enkelt, vil du gerne have flere.

Husk at sige stop i tide, så du ikke ender som Johnny Depp i ’Pirates Of The Caribbean’.