"Det er oplevelsen af at køre bil med sanserne. Derfor taler den også til mig på en poetisk måde. En irrationel oplevelse i en velfriseret virkelighed" scroll-down

"Det er oplevelsen af at køre bil med sanserne. Derfor taler den også til mig på en poetisk måde. En irrationel oplevelse i en velfriseret virkelighed"

For nogle mennesker er bilen en praktisk transportgenstand, der får dem fra A til B. For andre er det passion og lidenskab, som overstiger alt – selv værkstedsregninger, forsikringspræmier og bøvl med vinteropbevaring. Her fortæller skuespiller Martin Greis-Rosenthal om sin menigmands sportsvogn af en MGB.

Af Magnus Fuglsang Søgaard
Foto: Kenneth Pihl Nissen
Motor Euroman

Hvad er det for en bil, du ejer?

”Det er en MGB Roadster US edt. fra 1969 med en 1,8 liter Morris-motor. Den er Tartan-rød med sort læder indtræk og et stort MotoLita-trærat, trådfælge og en masse andet krom. Det er, som det skal være. Fuldstændig old school.”

Hvorfor har du en ’MGB’?

”Da jeg var barn, læste jeg krigsblade, som jeg havde købt hos en lokal antikvar. Der dyrkede man stadig englændernes heroiske indsats i anden verdenskrig med en tyk morale i sort og hvid. En af heltene hed Battler Britton. Han kunne flyve alle flytyper, og hvis han blev skudt ned, bijobbede han også lige som spion bag fjendens linjer. Når han endelig kom hjem til England, drønede han altid rundt i en engelsk sportsvogne og levede i overhalingsbanen, og det var jeg meget fascineret af. Da jeg blev 18 år med et dugfrisk kørekort og gerne ville realisere drømmen om Battler Brittons sportsvogn, blev jeg ret hurtig klar over, at det var MGB’en, der for mig stod som symbolet på den type bil. Med de klassiske og let genkendelige linjer og muligheden for vind i håret. Der er sikkert andre derude, der vil argumentere for at Jaguar E-Type eller Austin Healey er den ultimative britiske sportsvogn, men i mine øjne er det gode ved MGB’en, udover det visuelle, at det er menigmands sportsvogn (MGB’en blev produceret fra 1962 - 1980 i 512.243 eksemplarer), der samtidig er til at betale. I dag er jeg glad for, at jeg læste Battler Britton og ikke James Bond, for så havde jeg stadigvæk gået rundt og sukket efter en Aston Martin DB5.” 

Se, hvad vi ellers skriver om: Biler