Historier på podcast

Historier på podcast

Stor podcast-guide: 30 podcasts du bør høre

True crime, månelanding, ekstremisme og helt almindelige menneskers historie er noget af det, du kan stikke i ørene.

Podcast-bølgen ser ud til at være uendelig, og der er masser at gå til, både hvis du tørster efter nyt eller har misset en klassiker. Langtfra alle på listen er særligt hemmelige podcasts – til gengæld er de nogle af de bedste til det, de gør. For selvom de fleste entusiaster har gennemtæsket Serial, S-Town og Third Ears arkiver, så hører de til på enhver liste over lytteværdige podcasts.

Her kommer et miskmask af lytteunderholdning, der spænder ufatteligt bredt. Og med mindre du har gnavet dig igennem dem alle, vil du sikkert finde lidt inspiration.

1. 'Min sommer i Helved':

Det er slow-radio af fineste karat, når Radio24syv's Anton Ringdal besøger en lille by på Als med det lettere kuriøse navn Helved. Her indlogerer han sig på Bed and Breakfast og sætter sig for at tale med samtlige af byens 70 beboere. Undervejs møder han blandt andet en buddhist, en opfinder og en mand, der skal låne sin nabos vibrator.

2. '13 Minutes to the Moon':

Det er 50 år siden, at Neil Armstrong tog "one small step for a man, one giant leap for mankind," da han som det første menneske satte sine fødder på månen 20. juli 1969. Den anledning bruger BBC til at gå helt tæt på den amerikanske Apollo 11-ekspedition og fortælle historien om menneskets måske største teknologiske bedrift. Og det hele foregår til lyden af et storslået Hans Zimmer-soundtrack (manden bag lydsiden til 'Interstellar') – what's not to like?

3. 'Plakatmafiaen – kampen om bymuren':

Hvis man vil have en plakat op at hænge i København, skal man ringe til plakatmafiaen. Og gør man ikke, kan man godt regne med at få dem flået ned igen. DR P1 fortæller historien om den mystiske gruppe, der tilsyneladende har monopol på plakatophængning i hovedstaden og stiller det åbenlyse spørgsmål: Hvorfor er der ingen, der gør noget ved det?

4. 'The Shrink Next Door':

Der findes tilsyneladende ikke et mætningspunkt for true crime, men selv hvis du skulle have fået nok af podcast-verdenens letteste kalorier, er 'The Shrink Next Door' et lyt værd. Serien følger en amerikansk mand i The Hamptons, der lader sin terapeut tage alle beslutninger for sig – og sågar lader ham flytte ind i sit hjem. Og da der for en gangs skyld ikke er et bestialsk mord i centrum, bliver podcasten er friskt pust til en genre, som ellers kører lidt i ring.

5. 'Willers version':

Carsten Willer var den første til at male hel togvogn herhjemme. Og der findes næppe en mere mytisk figur i dansk hiphop end ham. Det var Willer, der sørgede for, at danske drenge kom til at producere for Eazy-E og Ice Cube. Men på toppen af karrieren kollapsede det hele, og personer fra Den Gale Pose mener, han skylder dem millioner af kroner. Carsten Willer står nu frem for første gang i 20 år i podcasten ’Willers version’, som Euromans Emil Norsker står bag.

6. 'Dronekrigeren':

DR P1 undersøger, hvordan en dansk mand endte i centrum for at sende droner til Islamisk Stat. Som en John Le Carré-thriller, bare i virkeligheden. Og så er det en fornøjelse at høre en podcast, der lyder så godt som denne.

7. 'Mogul':

Chris Lighty var en legendarisk musikmanager, der stod bag rappere som Missy Elliot, 50 Cent og Diddy. New York Times kaldte ham endda ”en af de mest magtfulde figurer i hiphop.” Podcasten gennemgår hiphoppens historie gennem Chris Lighty liv og selvmord med denne ekstremt velproducerede podcast.

8. 'Caliphate':

New York Times’ reporter Rukmini Callimachi river dig rundt i hele ISIS-manegen. Fra en canadisk eks-islamist til Mosuls fald. En helt vanvittig fortælling om et emne, der dagligt popper op i mediebilledet, men som de færreste af os virkelig forstår.

9. 'Criminal':

Hver anden fredag udgiver Phoebe Judge og hendes kumpaner en 20-30 minutters podcast om en eller anden kriminel handling. Uanset om det handler om, at grise blev hængt for mord for århundrede siden, hvordan lig nedbrudes eller en klassisk mordgåde er det altid ulideligt spændende. Og så har Judge den perfekte radiostemme.

10. 'S-Town':

En journalist får et tip om, at et mord er blevet begået i en lille sydstatsby, hvor politiet holder hånden over en rig familie. Historien holder ikke, men leder journalisten ind i hovedet på manden John B. McLemore, som er det mest spændende menneske, du kommer til at høre om i år.

11. 'Serial':

Podcasten alle snakker om og for alvor satte gang i mediet. Ung kvinde dør, politiet er overbevist om, at det er eks-kæresten, Adnan Syed og får ham fængslet. Podcasten tager fat i dårlig advokatbistand, usammenhængende historier og umulige scenarier politiet spandt sammen, og selvom Syed stadig sidder fængslet, har han – i høj grad på grund af podcasten og opmærksomheden – fået tilkendt en ny retssag. Der er også en anden sæson om et helt andet emne, men den taler vi ikke om…

12. 'This American Life':

En gang om ugen udkommer ’This American Life’ med en historie eller et tema. Det er imponerende radio, der tager emner op, du ikke vidste, du interesserede dig for, og selvom det primært er emner, der er relevante i USA, så er det både underholdende og oplysende. Der er over 650 afsnit, så der er nok at give sig i kast med.

13. '99 % Invisible':

Lidt i samme dur er ’99 % Invisible’. Et emne eller et tema bliver udfoldet i hvert afsnit af denne ekstremt nørdede podcast. De otte overemner er arkitektur, byer, infrastruktur, objekter, lyde, visuals, teknologi og historie, men fortællingerne er ikke det mindste tørre. Om det handler om, hvordan baseball ændrede sig, da statistikere analyserede spillet, eller om rumskrald i jordens kredsløb er det virkeligt underholdende.

14. 'Nattens Dronning':

En journalist får at vide, at der findes en kvinde, som bliver ved med at ringe til slagstøjsmusikere for at stønne i telefonen. Det er altid midt om natten, og hun bliver derfor døbt Nattens Dronning. Journalisten forsøger at finde ud af, hvem hun er, og hvorfor hun gør det – Og så er det bare en absurd historie.

15. 'Dobbeltmordet':

Drabet på ægteparret Jacobsen i deres herskabelige hjem på Peter Bangs Vej i 1948 er både en gåde og et stykke Danmarkshistorie. Blev de brutalt myrdet på grund af stridigheder med en mulig elsker til hustruen? Var det, fordi de var værnemagere og havde gjort sig uvenner med modstandsbevægelsen? Lyt og skab dine egne teorier.

16. 'Bag om København':

Dyk ned i historiefortællinger fra de mange forskellige sociale lag, der har bevæget sig igennem Danmarks hovedstad København. De mange forskellige dokumentarer serverer lette historiske fakta i korte episoder med stemningsmusik og specifikke hovedpersoner. Der bliver ikke lagt fingre i mellem i beskrivelserne af, for eksempel, hvordan danskerne behandlede 'feltmadrasserne og tyskertøserne' under 2. verdenskrig, eller hvordan man torturerede fanger og behandlede psykisk syge i tidligere tider.

17. Third Ears arkiv:

Du har muligvis hørt de store – ’Kvinden med den tunge kuffert’, ’Historien om Lukas’ og ’Ringbindsattentatet’ – men Third Ear har produceret podcasts siden 2009 og gemmer på et hav af ekstremt spændende fortællinger, der beskriver alt fra miljøer, mennesker og fænomener. Der er blandt andet svindlere, kattemordere (måske) og en guldhornstyv, der virkelig ikke havde tænkt sig om.

18. 'Dirty John':

En kvinde forelsker sig i en mand, hun har mødt igennem internetdating, og det lyder alt sammen skønt. Men han opfører sig underligt, hans historier hænger ikke sammen, og han er aldrig på arbejde. ’Dirty John’ er historien om en svinder, der hele sit liv har levet ved at snylte på andre, og historien om John er vildere, end man kunne forestille sig.

19. 'Det Perfekte Offer':

Hvad gør man, hvis en nattevagt begår et overgreb på et psykiatrisk hospital? Patienten er psykisk syg og muligvis ikke ved sine fulde fem på grund af medicinering og sin sygdom, mens nattevagten kan fortælle sin version helt uden fordomme. Det emne tager journalist Emil Eusebius op i denne femparts historie om en kvinde, der oplevede et traumatisk overgreb, mens hun var bæltefikseret og allermest sårbar.

20. 'Slow Burn':

Du kender muligvis Watergate-skandalen, der fældede Nixon. Men du har med garanti aldrig tænkt over, hvordan det var at leve i en tid, hvor præsidenten måtte træde tilbage i et storpolitisk og polemisk slagsmål. ’Slow Burn’ kommer hele vejen rundt om sagen – Eller i hvert fald så meget man kan nå på otte episoder. Og selvom en politisk podcast kan lyde tør, så er den alt andet end det, når æsken med konspirationsteorier for alvor åbnes.

21. 'My Dad Wrote a Porno':

Forestil dig, at din far har skrevet en serie af erotiske romaner. Hvordan ville du reagere? Jamie Mortens far skrev serien ’Belinda Blinked’ under pseudonymet Rocky Flintstone, og sønnen besluttede at lave denne podcast, hvor han i hvert afsnit læser et nyt kapital og diskuterer, hvad der sker. Det lyder spøjst, men er endnu sjovere, end man kunne forvente.

22. 'Accused':

Mordet på Elizabeth Andes har hjemsøgt familien siden 1978. Sagen blev hurtigt ’løst’, da kæresten Bob Young tilstod efter 15 timers sammenhængende og intens afhøring, som viste sig, med meget stort sandsynlighed – Han blev i hvert fald frikendt senere – at være en falsk tilståelse. Det har man set mange gange før. Men politiet var stadig overbeviste om hans skyld og overså flere åbenlyse spor. Følg de to journalisters jagt på morderen, hvorfor Bob Young tilstod, og hvordan man kan være så skråsikker i en efterforskning.

23. '24syv Dokumentar':

’Radio24syv Dokumentar’ er et skatkammer af mærkværdige, underlige og ekstremt akutelle podcast. Hør historien om Jones Town, hvor 909 mennesker begik kollektivt selvmord, eller om fænomenet chemsex, hvor primært homo- og biseksuelle pumper sig med stoffer for at kunne knalde i timevis. Der er noget for enhver smag.

24. 'Strangers':

Danske Lea Thau elsker fremmede og deres historier. I hendes podcast hører man i hvert afsnit historier om mennesker, man aldrig ellers ville høre. Nogle gange er det hjerteskærende, andre gange er det komisk, men fælles for alle afsnit er, at man bliver klogere på de mennesker, der sidder i bussen.

25. 'Radiolab':

Siden 2002 har ’Radiolab’ perfektioneret den underlige fortælling om et eller andet videnskabeligt fænomen. Et eksempel kunne være i afsnittet ’X & Y’, hvor de sætter fokus på det gamle paradigme om at x-kromosomet giver kvinder og y-kromosomet skaber mænd. Eller historien om Dutee Chad, der er den hurtigste kvindelige løber nogensinde, men som i 2014 blev bandlyst, fordi hun ikke bestod en såkaldt ”kønstest”. Historierne veksler, men de udvider med garanti altid din horisont.

26. 'Crimetown':

I byen Providence på Rhode Island har mafiaen infiltreret alle autoriteter, og byen bliver mere og mere korrupt. I hver ny episode fortælles der nye vinkler på de mange typer af blodsplattende kriminalitet, der er foregået i byen over de sidste mange årtier. Er du til magt, korruption og mafia, er den lige noget for dig.

27. 'I jaguarens fodspor': 

Politiken er taget på en rejse til Honduras regnskov på jagt efter jaguaren. Det handler både om klimaforandringer, narkokrig og truede dyrearter i podcasten, der tager lytteren med på en rejse gennem den vilde skov, der er mindst lige så truet som jaguaren.

28. 'Arbejdstitel': 

Hvis du interesserer dig for mad, rejser og tøj, så giv 'Arbejdstitel' et lyt. Værterne Kristoffer Dahy Ernst og Oliver Enné vender på uformel facon de emner, som interesserer dem mest.  Podcasten har også segmentet 'overvurderede eller undervurderede' som fast indslag. Craft beer er fx det mest overvurderede nogensinde, og John Mayer det mest undervurderede.

29. 'Hvem slog Manchester United ihjel':

Euromans Magnus Kraft og Oliver Bodh Larsen mener, at nogen har slået Manchester United ihjel. Den mægtige fodboldklub er ikke, hvad den har været, og på ægte true crime manér begiver de sig ud på en rejse for at finde ud af, hvem der står bag mordet. Lyt til podcasten, hvis du vil have et nyt take på god fodboldjournalistik.  

30. 'Et langsomt mord':

Fra en podcast om true crime til en anden. Adrians far døde i en kælder i 1991,  og politiet kunne ikke fastslå, hvordan han døde. 'Et langsomt mord' følger sønnen Adrians søgen efter svar. Hvem var faren, der døde, da Adrian kun var fire år gammel? Og hvem slog ham ihjel? Podcasten er i seks afsnit, og når du først er begyndt at lytte, er det svært at stoppe igen. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Historie og Journalistik