1. Um peixe delicioso
Maden i Portugal beskyldes for at være tung og bondsk. Men Bairro do Avillez har gjort en dyd ud af, at løfte landets fiskerige køkken op til en gastronomisk oplevelse. Restauranten ligger i et tidligere kloster, og for at udnytte den megen plads, har man delt det op i tre forskellige restauranter.

I Páteo, der er indrettet som en gårdhave med hængeplanter fra loftet, står menuen på fisk, skaldyr og kød. Anretningerne er store og tænkt som noget, man skal dele ved bordet.

Taberna serverer tungere og mere krydrede retter som oksekroketter og en grisekødssandwich med syltet tang og stegt svinekødspopcorn. Mercearia i en afkrog af klosteret byder på delikate pølser og oste. Kokken har også restauranten Belcanta, som er den eneste i Lissabon, der har to Michelin-stjerner.

På Bairro do Avillez er du garanteret god mad, som ikke er ekstremt dyrt.

Bairro do Avillez, R. Nova da Trindade 18.

2. Fabrik uden samlebånd

Under den røde 25. april-bro finder du markedet LX Factory, som kan sammenlignes med Papirøen i København. I mange år stod de slidte industribygninger tomme hen, indtil Lissabons kreative ungdom indtog området i 2008.

Efter finanskrisen har de unge været med til at genskabe Lissabon og har overtaget ubeboede huse for at gøre dem til trendy konceptbutikker, kaffebarer og uafhængige kunstrum. Det brostensbelagte marked er spækket med retrofund, vinyler, streetart på murerne og gode restauranter. Spis en sprød pizza på Cantina og tag en luftig ostekage hos LXeeseCake til dessert. Bogforretningen Ler Devagar er også et besøg værd.

LX Factory, R. Rodrigues de Faria 103.

Rejs til Lissabon med Rejsepriser (sponsoreret).

3. En dildo til din drink
Engang var Rua Nova do Carvalho og dertilhørende sidegader kendt som Lissabons red light district. På hjørnet lå et billigt pensionat, hvor værelserne blev udlejet på timebasis. Nu huser bygningen en af byens mest populære barer, Pensão Amor. Selvom de prostituerede er væk, og gaden er shinet op med lyserød maling på asfalten, har baren holdt fast i kvarterets erotiske historie.

Blandt andet er væggene udsmykket med gamle cabaretplakater og graffiti af nøgne damer, der spreder ben. Når bartenderne serverer en af de velmonterede cocktails ved dit bord, får du tilbudt at købe noget sexlegetøj.

Gennem et rum med draperede guldgardiner fra gulv til loft og møbler betrukket med plysset leopard kommer du ind i sexbutikken, hvor de ansatte har en del mindre tøj på end kollegerne i baren. Pensão Amor er lummer og hyggelig på samme tid og vil uden tvivl gøre indtryk på dig.

Pensão Amor, indgang på både Rua do Alecrim 19 og Rua Nova do Carvalho.

Rejs ud i verden med Rejsepriser (sponsoreret).

4. Er det en bar eller et museum?
Du får svært ved at blive siddende ved dit bord på denne bar, for den indbyder til at gå på opdagelse i de tusindvis af antikviteter fra det 18. til det 20. århundrede, der pryder de fem rum i Pavilhão Chinês – den kinesiske pavillon.

Det begyndte som en hobby for ejeren, men da samlingen voksede sig for stor, købte han en butik og forvandlede den til en bar, der har fået kultstatus blandt lokale og turister. Du finder militærudstyr, miniaturefly, dukker, medaljer, Bordallo Pinheiro-keramik og meget mere. Tag din cocktail i hånden, og spadser rundt, som om du var på museum.

Pavilhão Chinês, R. Dom Pedro V 89.

5. Alfama-kvarteret er alfa og omega
Det kræver gode lægmuskler at bestige de stejle og krøllede gader, men det er anstrengelserne værd. Ellers spring på en prustende sporvogn. Alfama er Lissabons mest farverige og autentiske kvarter.

På toppen finder du byens ældste bygningsværk, borgen Castelo de São Jorge, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Alfama, Tagus-floden og resten af byen. Fado-dronningen Amalia Rodrigues ligger begravet i Santa Engrácia-kirken, der ligger på toppen af kvarteret.

Du kan gøre stop ved en af de små fortovscafeer og tanke ny energi til benene med den traditionelle portugisiske kirsebær-likør, ginja.

Her skal du bo
Du kan få et dobbeltværelse på Torel Palace i juni fra cirka 1.600 kroner/nat. Der er mange billigere og dyrere alternativer, uanset om du foretrækker hotel, B&B eller Airbnb.

Sådan kommer du afsted
Med direkte afgange fra Københavns Lufthavn kan du flyve til Lissabon i juni for mellem 1.500 og 2.300 kroner per person retur med TAP, SAS og Norwegian. Lufthavnen ligger stort set inde i Lissabon, kun syv kilometer nord for centrum.

LÆS MERE: 8 anbefalinger til Val Gardena: Skiferie med italiensk charme i Dolomitterne

LÆS MERE: Korea for begyndere: 10 ting du skal opleve i Sydkorea

LÆS MERE: Tag på vinsmagning i Madrid