I en verden med konstante forandringer, af hvilke mange virker til at være rimelig negative (tænk fx krig i Ukraine og udbredelsen af sange, der produceres med det klare formål at performe godt på TikTok), er det rart, at nogle ting forbliver de samme. At der er visse konstanter, der forbliver, ja, konstante. At der findes institutioner, hvis årlige traditionelle tilbagevenden, man trygt og roligt kan regne med: At julen holdes hvert år, at Danmark ikke går videre til finalen i Eurovision, og at Oxford University Press, udgiveren af Oxford English Dictionary, kårer årets ord.

I år er (heldigvis) ingen undtagelse. Ikke mindre end 32.000 har stemt, en jury bestående af sprogeksperter har givet deres besyv med, og det har alt sammen ført til, at man har kunnet kåre årets vinder …

Rizz.

Rizz er et substantiv, der dækker over evnen til at tiltrække romantiske og/eller seksuelle partnere. Har man svag rizz, kan man ikke score. Har man stærk rizz, scorer man en del.

Et eksempel på, hvordan man kan bruge begrebet i en samtale: ”Hun scorer hele tiden. Hun har seriøs rizz.”

Nogle vil argumentere for, at ordet er en forkortelse for karisma, andre mener, at det blot er grebet ud af luften.

Ordet gik for alvor viralt, da Tom Holland i et interview i juni 2023 erklærede, at han ingen rizz havde, men os menige medlemmer af Generation Z erklærede hinanden fattige og rige på rizz længe (et par måneder) før.

Årets vinder slog en række andre oplagte internetpopulære termer, såsom swiftie (en fan af Taylor Swift) og situationship (et romantisk og/eller seksuelt forhold, der ikke er officielt etableret).